Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. június 6., szombat

AZ ÚJSZÜLÖTT KÖTŐHÁRTYA ÉS KÖNNYTÖMLŐ GYULLADÁSA

KÉTOLDALI KÖNNYTÖMLŐ GYULLADÁS

Újszülöttkori kötőhártya- és könnytömlő gyulladás
A betegség lényege:
Az újszülött korban előfordulhat a könnytermelő szervek és a kötőhártya gyulladása bakteriális és vírusfertőzések hatására. Egyes esetekben fejlődési rendellenesség okozza az elváltozást.

A betegség oka:
A fertőzés kórokozója bejutva a könnytermelő szervekbe gyulladást hoz létre. Előfordulhat, hogy a könnyelvezető csatornát fel nem szívódott hártya zárja el és emiatt alakult ki a gyulladás.
A betegség tünetei:
A szem környéke duzzadt, vizenyőssé és vörössé válik. Az elváltozás a szemréseket gyakran leszűkíti. A vörös szemet váladékozás, könnyezés jellemzi. A beteget izgatja a gyulladt szem, ezért a kezeivel dörzsöli azt. Jellemzően kerüli a fényt.

Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett szemészeti vizsgálatokat rendel.

A betegség várható kezelése:
A gyulladást antibiotikumos szemcseppekkel lehet kezelni. Az elzáródás a könnycsatorna átfecskendezésével vagy eszközök segítségével szüntethető meg.

Javaslatok:
Az újszülött ápolása során javasolt a gondozószemélyzet higiéniára való fokozott figyelme. A folyamat kialakulása esetén meg kell akadályozni, hogy a gyermek a szeméhez nyúlhasson és tovább rontsa az állapotát.

A betegség várható lefolyása:
Az esetek nagy részében az állapot gyorsan gyógyul. Ritkán, az elhanyagolt esetekben maradandó szemkárosodások alakulhatnak ki.

Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Szemészeti vizsgálat
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése