Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. június 20., szombat

A GRANULÓMA ANULARE GYERMEKEKNÉL KÉPEKBEN

A granuloma anulare oka, tünetei, kezelése

A granuloma anulare oka
A granuloma anulare okozója egyelőre nem ismert, bár jelentős a gyanúba került és adatokkal is alátámasztott kiváltó tényező. Megfigyelhető például, hogy családon belül gyakrabban fordul elő, így felmerült az örökletes tényezők szerepe. Az is megfigyelhető, hogy valamivel gyakrabban jelentkezik kiállt ferőzés után, vagy bizonyos (néha súlyos, legtöbbször imunológia) betegségek mellett. A kiterjedt formát időnként cukorbetegség mellett észlelik. 10 elváltozásnál többje csak a betegek 15%-ának van, ugyanakkor a betegek felének egyetlen gyűrűje van.
Mindezek ellenére a betegek nagy része teljesen jó állapotban van, és a leggondosabb vizsgálat sem talál náluk egyéb kórosat. Emiatt a részletes kivizsgálásoknak - ha egyéb gyanújel nem áll fenn - általában nincs értelme
A granuloma anulare tünetei
A granuloma anulare gyakoribb fiatalabb korban (gyerekkortól kb. 30 éves korig), de bármely életkorban előfordulhat. A kiterjedt formák gyakoribbak gyermekkorban és 40 éves kor felett.
Az elváltozások néhány mm átmérőjű papulákból állnak, melyek 1-5 cm átmérőjű gyűrűkbe rendeződnek. A papulákon a bőrrajzolat eltűnik.
A tünetek a betegek több mint felénél 2 éven belül elmúlnak, azonban 40%-os gyakorisággal kiújulnak. Ezek a kiújulások azonban az esetek 80%-ában maguktól elmúlnak 2 éven belül.
A granuloma annulare kezelése
Bár biztos hatású, végleges gyógymódot nem ismerünk, számos eljárást dolgoztak már ki a kezelésre. Ilyen például a fagyasztás, a karcolásos kezelés, gyulladáscsökkentő injekciók beadása az elváltozásba. A kiterjedt formákat szájon át adott gyulladáscsökkentőkkel is lehet kezelni, de ezek mellékhatásai néha több kellemetlenséget okoznak, mint maga a betegség.


 IKONOGRÁFIA

1-



2-



3-



4-



5-



6-



7-



8-



9-



10-
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése