Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. június 14., vasárnap

A VÉGBÉLNYILÁS KÖRÜLI TÁLYOG

A végbélnyílás körül nem ritka a tályog kialakulása sem. A végbéltályogot a végbél és a végbélnyílás körül kialakult bakteriális fertőzés okozza. 
A tályog gennyes gyulladás, amely rendszerint gömb alakban terjed egy központi gócból, amelynek területén elpusztulnak a sejtek és a szövetek, és egy gennyel telt üreg, a tályogüreg alakul ki. A gennyben megtalálhatók a kórokozó baktériumok, a fehérvérsejtek, leukociták és az elpusztult szövettörmelékek. Ezt a tályogformát hevenytályognak nevezik. 
A szervezet védekezik a tályog kialakulásával szemben, és az ún. lobgáttal a tályogüreget elhatárolni igyekszik. Ilyenkor a tályog körül sarjadzás indul meg, ezzel az ún. tályogfallal az ép részektől elhatárolódik, betokozódik, és kialakul a krónikus tályog. A tályog néha magától a testfelszínre tör egy járaton, a sipolyon keresztül. Ha ez a spontán kiürülés nem következik be, akkor szükségessé válik a sebészi feltárás: a tályogüreget ki kell tisztítani, s a fallal együtt eltávolítani. Ha a bőrfelszín közelében alakul ki, duzzanat, kipirosodott bőr, nyomásérzékenység, heves fájdalom jelzi, kísérheti láz, hidegrázás is. Előfordulhat a végbélben is tályog, ilyenkor nem végbél környéki tüneteket okoz, hanem lázat és alhasi fájdalmat. Idejében adott antibiotikumos kezelés a kifejlődését megakadályozhatja, de kialakult tályog esetén minél előbb sebészi beavatkozásra van szükség. 
A megoldása leggyakrabban helyi érzéstelenítéssel végzett megnyitás, és a genny eltávolítása. Előfordul, hogy a genny kiürülése után rendellenes járat, ún. végbélsipoly alakul ki.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése