Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. január 18., szombat

Gyermekkori allergiák

Gyermekkori allergiák


A gyermekkorban jelentkező allergiás tünetek sok esetben megrémisztik a szülőket, holott az allergiás megbetegedések igen jól kezelhető a mai modern eszközök, eljárások segítségével.


Ételallergia tünetei gyerekeknél – ennyi minden jelezheti

Ha a gyermek hasa sokat fáj, hasmenés vagy véres széklet, székrekedés jelentkezik, akkor arra gondolunk, hogy tünetei az étkezéssel lehetnek összefüggésben. Ilyenkor gyakran valóban beigazolódik a kivizsgálás során, hogy ételallergia áll a háttérben. De mi a helyzet, ha a jellegzetes gyomor- és bélrendszeri tünetek elmaradnak és más panaszok jelzik az ételallergiát? A kevésbé ismert tünetekről dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.

Allergiás megbetegedés hazánkban közel a gyermekek 6-7%-át érinti. A leggyakoribb allergének a tojás, tej, olajos magvak, halak és tengergyümölcsei.
Az atópiás, vagy más néven allergiás menetelés a különböző allergiás betegségek életkorok szerinti kialakulásának sorrendjét jelenti. Az atópiás – allergiára hajlamos – gyermekek esetében a betegségek követhetik egymást, így az a csecsemő, akinek száraz, viszkető bőre igényelt babakorában kezelést, a későbbi életkorban más allergiákra is hajlamos lehet.

Gyermekkori allergia tünetei

Az allergia tünetei több szervet is érinthetnek, megjelenhet ekcéma, kiütés, illetve orrfolyás is a gyermeknél.

Allergia tünetei:

  • köhögés
  • orrfolyás
  • ekcéma, égő, viszkető bőr
  • gége, garat duzzanatok
  • viszkető, kipirosodott szem
  • anafilaxia
  • hasmenés

Gyermekkorban jelentkező allergiák formái

A gyermekkorban jelentkező leggyakoribb allergiák:

  • Bőrtünetek, ekcéma: Csecsemő-és kisgyermekkorban főként atópiás ekcémával találkozhatunk. A tünetek az arcon és fejbőrön jelentkeznek vörös, viszkető foltok, kiütések formájában. Az ekcémás tüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérik, melyek nappal, vagy éjszaka egyaránt jelentkezhetnek. Az atópiás gyermekeknél gyakran az ekcéma jelenti a későbbi allergiás betegségek kialakulásának első állomását.
  • Ételallergia: A csecsemőkori bőrtüneteket követően, vagy azokkal egy időben a gyermeknél táplálékallergia is jelentkezhet. Az ételallergia tünetei már csecsemőknél, a szoptatás időszaka alatt is jelentkezhetnek. Az anya által elfogyasztott ételek molekulái – ugyan csak nagyon kis mennyiségben -, de átjutnak a tejbe. A kifejezetten allergiás hajlamú csecsemők pedig már ettől az anyatejbe került, igen minimális mennyiségű idegen fehérjétől is kóros tüneteket mutathatnak. Allergiás tünetek tápszeres babáknál is kialakulhatnak, a készítmények ugyanis tehéntejből készülnek, tehát ugyanúgy allergiát válthatnak ki, mint maga a tehéntej. Az ételallergiás panaszok a hozzátáplálás időszakában is jelentkezhetnek. A leggyakoribb allergének a tej, tojás, liszt, szója, hal, eper és mogyoró. Az ételallergia tünetei: a gyomor- és bélrendszerben hasmenés, hányás, haspuffadás, véres széklet; a bőrön csalánkiütés, bőrszárazság, ekcéma; illetve a légutakban nátha, orrfolyás, tüsszögés, ödéma, fulladás formájában jelentkeznek.
  • Szénanátha, asztma: Óvodás korban sokszor az elhúzódó fülgyulladások, orrmandula-műtét után is fennálló savós középfülgyulladások hívják fel a figyelmet az allergiás állapotra. Az elhúzódó felső-légúti betegségek, szem-orrviszketés, kínzó orrdugulás, reggeli tüsszögések azonban már felkeltik a gyanút. Kisgyermekkorban, 3-4 éves gyermekeknél a felsorolt panaszok már a klasszikus légúti allergiás betegség tünetei is lehetnek. Az asztma megjelenése inkább a késő óvodáskor-iskoláskorra tehető, míg az allergiás nátha nagyobb gyermekeknél, fiatal felnőtteknél jelenik meg, habár egyre többször észlelhető már óvodáskorban is.

Gyermekkori allergia lehetséges okai:

A gyermekkorban jelentkező allergia általában az arra hajlamos csecsemőknél, kisdedeknél fordul elő. Ha a családban, rokonok körében előfordult bármilyen allergia, legyen az ételallergia, légúti allergia, abban az esetben a gyermeknél is nagyobb arányban fordulhat elő.

Hogyan vizsgálható?

Az allergia vizsgálatának módja függ a panaszok jellegétől és a gyermek életkorától is. Kisebb gyermekeknél rendszerint vérvizsgálattal szokás ki, mi okozza a tüneteket.
2 éves kor felett bőrpróba (Prick-teszt) is végezhető, melynek során allergén kivonatok 1-1 cseppjét egyesével felteszikk az alkar bőrére, majd ezen a cseppen keresztül pici karcolást ejtenek a bőr felszínén, majd megfigyelik, hogy kivált-e az adott allergén válaszreakciót, vagy nem.
Molekuláris allergiadiagnosztika is végezhető 1 év feletti gyermekek esetében akkor, ha szakorvos írja elő a vizsgálatot. A molekuláris allergiadiagnosztika előnye, hogy egy vérvételből egyszerre több száz allergén komponenst vizsgál, így pontos meghatározást tesz lehetővé. A komponens alapú eljárással nemcsak az allergén mutatható ki, hanem annak fehérje komponensei is. Nem mindegy, hogy a páciens arra a komponensre allergiás, amely enyhe tüneteket okoz, vagy arra, amely anafilaxiás sokkot is okozhat.

Gyermekkori allergia kezelése:

A gyermekek körében jelentkező allergia kezelésének módja nagyban függ az allergia fajtájától. A terápiát mindig szakértó gyermek allergológus állítja össze. 
Ha a gyermeknél légúti allergia jelentkezik, például pollen allergia, akkor általában gyógyszeres kezelés indokolt,
Ételallergia fennállása esetén a legbiztosabb módszer a kellemetlen tünetek elkerülésére, az allergén étel kihagyása a gyermek táplálkozásából.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése