Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. január 13., hétfő

Hermafroditizmus tünetei és kezeléseHermafroditizmus tünetei és kezelése


Mi a hermafroditizmus?

A hermafroditizmus olyan veleszületett rendellenesség, melynek következtében egyazon személynél férfi és női szervek és nemi jellegek is kialakulnak. Nem egységes betegségcsoport.

A hermafroditizmus előfordulása

A gyakoriságot azért nehéz pontosan meghatározni, mert sok esetben az állapotot nem azonosítják, vagy a magzatok többsége spontán vetélés áldozata lesz. Születéskori gyakoriságát legalább 1/10 000 összes születésre becsülik.

A hermafroditizmus diagnózisa


 1. Fizikális vizsgálattal fontos a megtekintés, a nemi szervek alapos vizsgálata.

 2. Ultrahang-vizsgálat segíthet eldönteni a belső nemi szervek meglétét.

 3. Kontrasztanyagos röntgenvizsgálatok segítségével a belső nemi szervekről fontos információk nyerhetők (pl. a méh és a petevezetők megléte CAH esetében.

 4. A kromoszóma-vizsgálat egyes esetekben (Morris-, Turner-, Klinefelter-szindróma) döntő jelentőségű.

 5. A laparoszkópiás vizsgálat fontos lehet a gonádok felkutatásában és szövettani azonosításukban.

 6. Hormonvizsgálatok CAH esetén perdöntők.

A hermafroditizmus okai és tünetei

Mivel a kétneműség nem egyetlen betegség, egyetlen okra nem lehet visszavezetni. Az okok között vannak kromoszómahibák, enzimhiányok, környezeti ártalmak egyaránt, az esetek jelentős részében az okok nem azonosíthatók. Megjelenésük alapján a kétneműséget négy csoportba oszthatjuk, úgymint

 1. Ovotesztikuláris (ovárium=petefészek, tesztisz=here) vagy valódi hermafroditizmusról beszélünk, amikor a betegnél herék és petefészkek is megtalálhatók. A beteg külső megjelenése rendkívül változatos, a közel tökéletesen férfi külsőtől (fenotípus) a közel tökéletes női megjelenésig bármi előfordulhat. Gyakorta mindkét nemi szerv kialakul, a pénisz alatt hüvely nyílik, a nagyajkakban herék vannak, a petefészkek pedig normális helyen találhatók.

 2. A tesztikuláris interszexualitás nem valódi hermafroditizmus. Amint azt a rendellenesség neve is jelzi, az ivarszervek közül csak herék találhatók. Ide tartoznak az alábbi rendellenességek:

  1. Férfias felsőtest és szőrnövekedés a női nemi szervek mellett. A petefészkek helyén vagy a nagyajkakban herék találhatók.

  2. Nőies emlőnövekedés és másodlagos nemi jellegek a pénisz fejlődése mellett.

  3. A Klinefelter-szindróma oka a női nemi kromoszómák többlete. Így a férfiakra jellemző XY nemi kromoszómapár helyett XXY, XXXY, stb. kromoszómák találhatók. A beteg jellemzően magas növésű, széles csípőjű, keskeny vállú. A zsír- és szőrzeteloszlás nőies. A pénisz és a herék többnyire alulfejlettek. A beteg normális nemi életre képes lehet, de gyermeknemzésre nem. A herékben spermiumok nem termelődnek, a csírahám degenerálódott.

  4. Morris-szindróma (testicularis feminisatio) egy enzimhiány (5alfa-reduktáz) következménye, ami által a férfi XY kromoszómák ellenére a fenotípus közel tökéletesen nőies. A szövetek ugyanis nem érzékenyek a férfihormonok hatására. Jellemző a magas, nőies alkat, dús keblek. A hüvely valamivel rövidebb, de normális is lehet. A méh hiányzik, a petefészkek helyén herék találhatók. A páciens leggyakrabban a menstruáció teljes hiánya miatt keresi fel az orvost. A Morris-szindróma felismerése könnyű, mert a fanszőrzet és a hónaljszőrzet teljesen hiányzik. A rendellenesség gyakori a manökenek között, mert a szép, sudár, nőies alkat és esztétikus emlők erre a foglakozásra nagyon is alkalmassá teszik az embert. A herék a nagyajkakban, az ágyékcsatornában vagy a hasüregben találhatók meg.

 3. Ováriális interszexualitás esetén a meglévő gonád (nemi mirigy) a petefészek, ennek ellenére a fenotípus férfias lesz
  1. Az adrenogenitális szindrómának (AGS vagy congenitalis adrenalis hyperplasia =CAH) genetikai okai vannak, a nőknél több enzim hiánya is tapasztalható, melynek következtében a mellékvesékben csak férfihormonok termelődnek, a cukoranyagcserét szabályozó szteroidok esetében (glukokortikoidok) hiány mutatkozik, valamint a só és vízháztartást szabályozó "mineralokortikoidokban" hiány és többlet is keletkezhet. Három alaptípusa van: A 3béta-dehidrogenáz az élettel nem összeegyeztethető, így újszülöttkorban halálos betegség. A 11alfa-dehidrogenáz hiánya esetén mineralokoritoid-hiány alakul ki, melynek következtében a szervezet jelentős mennyiségű sót és vizet veszít a veséken keresztül. A 21alfa-dehidrogenáz magas vérnyomást okoz. Az élettel összeegyeztethető két csoportra jellemző, hogy a csikló (clitoris) péniszszerűen megnő, alatta egészséges hüvely, méh és petefészkek találhatók. Jellemző a korai nemi érés és menstruáció. A rendellenességre legtöbbször ekkor derül fény.

  2. Indukált álkétneműségnél az anya terhesség alatti férfihormon-kezelése a leánygyermekeknél a clitoris péniszszerű megnagyobbodását okozhatja, fokozott szőrnövekedés és férfias másodlagos nemi jellegek mellett. Manapság az anabolikus szteroidokkal élő sportolónőknél találkozhatunk ilyen állapottal. Régebben az emlő fibrocisztás betegségének kezelésére használtak férfihormonokat.

 4. Gonadális diszgenezisek - a nemi mirigyek hibás fejlődése - esetén a fenotípus nőies, de infantilis (szexuálisan éretlen).
  1. Turner-szindróma esetén az egyik női X-kromoszóma mellől hiányzik a második (X0 genotípus). Jellemző az alacsony növés, a nyaki redő (pterygium colli), a tarkóra mélyen lekúszó hajvonal, fejletlen emlők, hüvely, méh. Mindkét petefészek helyén kötőszövet ("csíkgonád") található. Gyakori az enyhe értelmi fogyatékosság. Az élette egyébként jól összeegyeztethető rendellenesség mellett meddőség lép fel.

  2. Tiszta gonadális diszgenezis esetén a kromoszómák szabályosak, de a nemi érés elmarad. A nemi szervek anatómiailag épek, csakhogy gyermekkorinak felelnek meg. A petefészkek helyén csíkgonádok találhatók.

A hermafroditizmus kezelése

A terápia szempontjából megkülönböztetünk gyógyítható kétneműséget, korrigálható és nem befolyásolható rendellenességeket.
 1. Gyógyítható pl. a CAH. Napi 1-2 tabletta szteroid segítségével a a hiányzó hormonokat pótoljuk , és ezek visszaszorítják a férfihormonok termelését. Az ilyen páciens terhességet is ki tud viselni. A péniszszerű csikló sebészi eltávolítása is része a kezelésnek.

 2. Az anatómiailag korrigálható kétneműségek esetében fontos a beteg szexuális orientációja. Ennek megfelelően nővé vagy férfivá lehet operálni és a megfelelő hormonpótlásban részesíteni. Fontos, hogy a műtétre a nemi hovatartozás érzésének kialakulásakor kerüljön sor (pubertáskor vagy utána). Funkcionálisan korrigálhatók a gonadális diszgenézisek és a Klinefelter-szindróma, amelyeknél, megfelelő hormonpótlással, a nemi szervek a genetikailag determinált irányba kifejleszthetők, Nőknél havivérzések kiváltására is mód van. A meddőség azonban gyógyíthatatlan, bár petedonációval az uterus alkalmas lehet esetleg genetikai szülők gyermekének kiviselésére.

 3. Befolyásolhatatlan pl. a Morris-szindróma. Ilyenkor nagyon nehéz eldönteni, hogy meddig terjedhetnek a betegjogok, miként kell felvilágosítanunk a beteget. Ha ugyanis szembeállítjuk a harmonikus életet élő, férjezett Morris-szindrómás beteget azzal a ténnyel, hogy ő genetikailag férfi, súlyos önagressziót, egyéni és családi válságot válthatunk ki.
A hermafroditizmus gyógyulási esélyei

A gyógyulási esélyek CAH esetén tökéletesek, számos gyermek született már "gyermekkorban még fiú" anyától. Más esetben lehetővé lehet tenni a harmonikus házaséletet, gyermeknemzés azonban nem lehetséges. A legsérülékenyebb betegek a Morris-szindrómások, akiknél 30 éves kor előtt a heréket el kell távolítani, mert nagy valószínűséggel rosszindulatú elfajulást fognak mutatni (gonadoblasztoma).

Hasznos tudnivalók

Nagyon fontos, már a kezelés megkezdése előtt, a gyermek szexuális orientációjáról pontos képet alkotni. Ez rendkívül felelősségteljes pszichiátriai feladat. Nem egyértelmű nemi szervek esetén, a neméről ugyanis mindenki maga dönthet. Egyirányú fejlődés esetén (teljesen női fenotípus, teljesen férfi fenotípus) is lehet a szexuális orientáció attól eltérő. A kezelés megtervezésénél ezt mindenképp figyelembe kell venni. Természetesen szerencsés, ha a beteg szexuális orientációja megfelel a fenotípusának.
gelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk? 
 HERÉK A NYAGYAJKAKBAN

S készülékre

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése