Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. január 3., péntek

A 14 éves biológiailag már érett a nemi életre

Pozsony. „Az egyének általában 13-14 éves korukban válnak biológiailag éretté a szexuális érintkezésre. Ami a lelki érettségüket illeti, az nagyon különböző lehet. A szlovákiai átlag az első nemi érintkezésnél (közösülésnél) fiúknál 18,2, lányoknál 18,38 év.

A lezuhant repülőt használta a Real is

Pozsony. „Az egyének általában 13-14 éves korukban válnak biológiailag éretté a szexuális érintkezésre. Ami a lelki érettségüket illeti, az nagyon különböző lehet. A szlovákiai átlag az első nemi érintkezésnél (közösülésnél) fiúknál 18,2, lányoknál 18,38 év. Államonként különböző, hány éves kortól engedélyezik a nemi életet. E téren nagy különbségek tapasztalhatók. Míg néhány országban már 12 éves kortól élhetnek az egyének büntetlenül szexuális életet, a világ más tájain csupán 18-20 éves kortól elfogadott törvényileg a nemi érintkezés” – tájékoztatta lapunkat Robert Máthé klinikai pszichológus, a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Kara Pszichológiai Tanszékének tanára. A hazai lakosság körében a közelmúltban elvégzett reprezentatív felmérés (melyet a Pravda számára készítettek) kiderítette, a 14 éves vagy annál fiatalabb fiúk 4,3 százalékának már vannak szexuális tapasztalatai. Az azonos korú lányok körében ez az arány 1,8 százalék. „Bár nem túl magas az említett arány, korántsem elhanyagolható. Egyrészt elfogadható, hogy a büntethetőségi korhatár leszállításával csökkenjék a védett korhatár is, másrészt azonban, főként a lelki élet szempontjából kérdéses, helyes-e a tervezett intézkedés – fűzte hozzá a szakértő. – A túl korai szexuális élet ugyanis nem ajánlatos. Hangsúlyoznám azonban, hogy individuálisan nagymértékben eltérő, mikortól számít valaki nemcsak biológiailag, hanem lelkileg is érettnek. A törvény ugyan szabályozza és megállapítja az úgynevezett védett korhatárt, általánosítani aligha lehet a kérdésben.” Gyakran bírósági szakértőnek felkért pszichológusok, pszichiáterek és szexológusok foglalnak állást a vitás esetekben.
Máthé úgy véli, az utóbbi húsz évben jelentősen változtak szexuális szokásaink. Egy biztos, hogy a nemi élettel kapcsolatos aktivitás mindkét nemnél korábban keződik, mint valaha. A fiúk 43,8, a lányok 33,3%-a tesz szert szexuális tapasztalatra 17 éves koráig. Egyben óvatosabbak is lettünk. Főleg az AIDS veszélyével kapcsolatosan (a felvilágosító kampányoknak köszönhetően) mind inkább előtérbe került a fiatalok körében is az óvszer használata, amely védelmet nyújt más, nemi úton terjedő betegségek ellen is. Ezt követi a gyógyszeres terhesség-megelőzés (antikoncepció), és sajnos a coitus interruptus (megszakított közösülés), amely persze nem nagyon megbízható és nincs óvhatása. Ha hatékonyabbá válna az egészséges szexuális életre való nevelés, csökkenhetne a nemi élettel kapcsolatos rizikós viselkedés gyakorisága, és persze a nem kívánt terhességek száma is. E téren egyébként jó irányban haladunk – az arány ugyanis csökkenő tendenciát mutat. (ervé
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése