Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. január 9., csütörtök

NAPALLERGIA-FOTPODERMATOZIS

Mi a napallergia?

Pontos definíciója szerint a napallergia - az úgynevezett szoláris urticaria - egy olyan immunológiai folyamat, amelynek kiváltó ágense maga a napsugárzás. Ez esetben tehát napfényre adott allergiás reakcióról van szó. A köznyelvi értelemben vett napallergia sokkal szerteágazóbb fogalomkört takar, allergiának semmiképp nem nevezhető. Leggyakoribb tagja az úgynevezett polimorf fény-exanthema (polimorf fénydermatózis vagy polimorf fénykiütés), ami tulajdonképpen egy kórok nélküli, fény hatására kialakuló bőrtünet. A köznyelv fényallergiának nevezi a fototoxikus, fotoallergiás reakciókat is. Viszont ez esetben az allergiás reakció nem a fény hatására indul el.

A napallergia előfordulása és okai

A szoláris urticaria - tehát amikor a napfény okoz csalánkiütést - rendkívül ritka, előfordulása messze 1 százalék alatti. Nem tudni, hogy maga az allergia mitől alakul ki, vélhetően egyfajta génmutáció okozhatja, hajlama pedig öröklődhet.

A polimorf fény-exanthema már viszonylag gyakori, egyes becslések 9-20 százalék közöttire teszik az előfordulását. A rá való hajlam genetikailag átadódik, családon belüli ismétlődése elég gyakori. Pontos kiváltó oka nem ismert, egyedül azt tudjuk, hogy leggyakrabban nőket érint.

A fototoxikus, fotoallergiás reakciókat nem a napfény indítja el, hanem az, hogy az elfogyasztott élelmiszerek vagy gyógyszerek, bőrre kent krémek fény vagy napozás hatására allergiás reakciót váltanak ki. Ilyesmit gyógyszerek, köztük antibiotikumok, cukorbetegségre szedett szerek vagy nyugtatók, antidepresszánsok is okozhatnak. Ilyenkor önmagában a beteg nem lenne fényre érzékeny, csak a gyógyszerek hatására válik azzá. A krémeknél a kiváltó ok az, hogy azok napfény hatására olyan vegyületekké alakulhatnak, amelyek allergizálnak. A krémek mellett egyes növények is okozhatnak fototoxikus reakciót, azok nedvei is érzékenyíthetik a bőrt. Tipikusan ilyen zeller, a paszternák és a citrusfélék.

A napallergia tünetei

A szigorú definíció szerinti napallergia jellemzően a napfénynek kitett területeken indul el, először ott okoz csalánkiütést. Viszont ezt követően gyorsan elhatalmasodik akár az egész testfelületen. Ez az allergiás folyamat viszonylag súlyos is lehet.

A polimorf fény-exanthema nagyon sokféleképpen jelentkezhet, még adott páciensen is évente váltakozóan okozhat különböző mértékű és formájú tüneteket. Ha több beteget nézünk, a klinikai kép végképp nagyon különböző lehet: van, akin hólyagok jelentkeznek, míg másokon csalánszerű kiütések, megint másokon pici, pattanásszerű növedékek, esetleg apró vörös duzzanatok alakulnak ki. A panaszok csak a napfénynek kitett területeken - például a dekoltázson, az arcon és a nyakon - tűnnek fel, egyéb területeket nem érintenek. Van, akinél a szimptómák már az első tavaszi napfény hatására megjelennek, míg másokon csak később alakulnak ki. Gyakori az is, hogy a tünetek a nyár folyamán maguktól megszűnnek, a bőr kondicionálódik, edződik.Napallergia elsősorban a nap által ért bőrfelületen alakul ki


A fototoxikus, fotoallergiás reakciók leggyakrabban kisebb-nagyobb hólyagos kiütések formájában jelentkeznek, sokszor a fénnyel érintkező terület melletti bőrfelületekre is kiterjednek. Az érintett terület bepirosodik és jellemzően viszket is.

A napallergia diagnózisa


Legyen szó bármelyik típusról, a bőrgyógyászok a klinikai tünetek alapján, a betegek kikérdezését követően állítják fel a napallergia diagnózist. Tudniuk kell, hogy a beteg bőre mivel érintkezhetett, mennyi ideig volt napon, mit kent magára, esetleg szed-e olyan gyógyszert, ami okozhat fototoxikus reakciót. Egyéb kivizsgálásra általában nincs szükség, az orvosok allergiatesztet is csak ritkán készíttetnek. Ennek oka, hogy az ilyen vizsgálat a nagy meleg miatt eleve kivitelezhetetlen, lévén a beteg idő előtt leizzadja magáról a vizsgálathoz szükséges hatóanyagokat. Másrészt az egyszer előforduló toxikus reakciók esetében nincs is szükség ilyen jellegű vizsgálatra.

A napallergia kezelése

Először mindig azt kell meghatározni, hogy milyen jellegű napallergiáról van szó, mi a pontos kiváltó ágens. Ha fototoxikus reakcióról van szó és a kiváltó ok ismert - például valamilyen krém vagy gyógyszer -, akkor a kezelés annak elhagyását jelenti. Emellett az adott területet hűteni, hűsíteni kell. Súlyos esetben szükség lehet helyi kezelésre, gyulladáscsökkentő, szteroid tartalmú krémekre. Indokolt lehet antihisztamin tartalmú gyógyszer szedése is.

A szoláris urticaria kezelése csak tüneti lehet, ahogyan a fény-exanthemáé is. Tehát krémekre, antihisztaminokra lehet szükség.

A napallergia gyógyulási esélyei

A polimorf fény-exanthema időnként elmúlhat, lehetnek olyan évek, amelyeken a tünetek nem is jelentkeznek, illetve a nyár közepén maguktól elmúlnak. A már egyszer kialakult vagy genetikailag eleve kódolt szoláris urticaria jellemzően nem szűnik meg.

A napallergia megelőzése

Szoláris urticaria esetében a direkt napfény kerülése segítheti az allergiás reakció kialakulásának megelőzését. Ugyanakkor az is igaz, hogy a barnuló, és azzal együtt vastagodó bőr valamelyest védelmet jelent a további allergiás hatásoktól, lévén egyfajta szűrőt jelent. Viszont kezdetben mindenképpen kialakulnak az allergiás tünetek.

Akinél enyhébb formában jelentkezik a polimorf fény-exanthema, annak érdemes fokozatosan fokozatosan hozzászoktatnia bőrét a naphoz. Azaz már az első tavaszi napsugarak megjelenésekor fényvédőt kell használni azokon a területeken, ahol a panaszok jelentkezni szoktak, és még azzal együtt is csak fokozatosan szabad csak növelnie a napon eltöltött időt. Érdemes például minden nap 20 percet, majd egyre többet sétálnia. A fényvédők közül célszerű előnyben részesíteni a csak fizikai szűrőket tartalmazóak, azok ugyanis eleve visszaverik a fénysugarakat.

Akinek már volt fototoxikus reakciója, annak a későbbiekben érdemes elkerülni az azt kiváltó anyagokat.


A napallergia szövődményei

A leggyakoribb szövődmény minden esetben az esetleges pigmentáció. Ilyenkor az kiütések helyén a bőrfelület bebarnul, belilul, sokszor évekig pigmentált marad. Szerencsésebb esetben a terület néhány hónap alatt kihalványodik, de nem ez a jellemző.#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése