Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. január 16., csütörtök

Gyerekeknél is fennállhat pajzsmirigyprobléma




A gyermekek indokolatlan, fogyása/hízása, hajhullása, rossz közérzete, a koncentrálás hiánya, van, hogy pajzsmirigy problémára utal. Bár legtöbbször felnőtteknél diagnosztizálják, nem ritka, amikor a gyermek veleszületett pajzsmirigyzavara okozza a kellemetlen tüneteket. Dr. Tar Attilától, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusától megtudhatja, milyen tünetek esetén érdemes elmenni a szerv ultrahangos vizsgálatára.

Pajzsmirigy és a növekedés

A pajzsmirigy az egész szervezet működésére komoly befolyást gyakorol. Éppen ezért kisgyermek korban a növekedésre is hatással van, így a problémája megakadályozhatja a kicsiket a normál ütemű fejlődésben.  Pajzsmirigy hormon hiányában ugyanis mind a növekedési hormon, mind az IGF-1 (máj által termelt, növekedésért felelős hormon) szintje alacsony lehet. Éppen ezért amennyiben úgy gondolja, gyermeke a korához képest túlságosan is alacsony, érdemes erre a problémára is gyanakodni és gyermek endokrinológushoz fordulni!

Gyermekkorban gyakoribb a pajzsmirigy alulműködése

A pajzsmirigy működésének zavara gyermekkorban általában autoimmun eredetű, és ekkor a keletkező antitestek meggátolják a pajzsmirigyhormon normál termelődését, így hypothyreosis alakul ki. Fő tünetei a fáradékonyság, koncentrációzavar, hízás, hajhullás, bőrszárazság, csecsemőknél foltos bőr és étvágytalanság székrekedés. Akárcsak a felnőtteknél, olykor a gyermekeknél is felléphet pajzsmirigy megnagyobbodás, azaz golyva (strúma), amelynek hátterében leggyakrabban jódhiány áll.
A fiatal kori pajzsmirigyzavar általában alulműködésben nyilvánul meg, túlműködése ritkább. Az esetek többségében iskoláskorú lányoknál diagnosztizálják a problémát, mely előfordulhat, hogy gyógyszeres kezelés nélkül rendeződhet, de az is lehet, hogy élete végéig gyógyszeres terápiában kell részesülnie - mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa.
Pajzsmirigy túlműködés tünetei
  • heves szívdobogás
  • fokozott izzadás
  • Laza, gyakori széklet
  • kidülledő szemek
  • magas vérnyomás

Fizikális vizsgálattal, vérvétellel és ultrahanggal diagnosztizálható

A pajzsmirigyzavar fennállásának megállapításához a fizikális vizsgálatra, vérvételre és a szerv ultrahangos vizsgálatára van szükség. Ez előbbi esetben a TSH és a pajzsmirigyhormonok (T3, T4) szintje mellett a pajzsmirigy elleni antitestek meglétére is választ keresnek. Ultrahangos vizsgálatra a labor mellett azért van szükség, mivel így megállapítható a mirigy esetleges megnagyobbodása, illetve göbökre, gyulladásara utaló jelek megléte.
Kapcsolódó cikke, melyeket mindenképpen olvasson el!
gyermek endokrinológiai kivizsgálásra:
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése