Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. január 3., péntek

Korai nemi élet és következményei

Napjaink szociokulturális helyzetére jellemző a szexuális élet korai megkezdése. Általában 13-14 éves korban szerzik a fiatalok az első szexuális tapasztalatukat (néha korábban is). A legaktívabban a 18-22 éves korosztály él szexuális életet.
Nagy hatást gyakorol a fiatalokra a média, amely a szexualitást a szórakozás és az élvezetszerzés szintjére süllyeszti, kiragadva a szerelem és a házasság kontextusából.
KÖVETKEZMÉNYEI
Ukrajna napjainkban is a szexuális forradalmát éli, mely Amerikából szivárgott Európa országaiba. Néhány évtizede a fiatalság elfordult a hagyományos moráltól (mely szerint a nemi életnek csak a házasságban van helye), helyette korlátlan szabadságot és élvezethajszát hirdetve. Fél évszázad alatt világosan kirajzolódtak ennek a „forradalomnak" a gyümölcsei.
• A tizenéves terhesek számának növekedése;
• A nemi úton terjedő betegségek megszaporodása;
• Pszichológiai és lelki sérülések, amiket a szabados szexuális élet okoz.
A fiatalkorú terhességek a túl korán elkezdett nemi élet következményei. Ezek a terhességek szinte minden esetben „meglepetésként" érik a párt. Lehet, hogy valóban a szerelem motiválja a fiatalokat arra, hogy lefeküdjenek egymással, de még nem tudnak eleget a testük működéséről, és gyakran bele sem gondolnak abba, hogy ők felelősekké válhatnak egy új életért. Persze vannak olyanok is, akik ezt számításba veszik, és védekeznek a nem kívánt terhesség ellen (fogamzásgátló tablettával vagy óvszerrel). De nem szabad megfeledkezni arról, hogy egyik fogamzásgátló módszer sem nyújt 100%-os védelmet. És mi is történik akkor, ha mégis létrejön egy ilyen nem várt terhesség? Ezt a „problémát" különbözőképpen oldják meg az emberek. Vannak, akik a baba miatt összeházasodnak. Mások a szüleikkel nevelik a gyereket. Ritkább esetben a gyermeket örökbe adják. De a tapasztalat azt mutatja, hogy a leggyakrabban egy ilyen terhesség a gyermek halálával, vagyis abortusszal végződik.
De mi a helyzet a nemi betegségekkel? A reklámokból gyakran hallhatjuk a „biztonságos szex" fogalmát, ami kapcsán automatikusan az óvszerre gondolunk, hisz ez megvéd a betegségektől is. Mégis annak ellenére, hogy a csapból is ez folyik, a nemi betegséggel fertőzöttek száma világszerte rohamosan nő. Az igazság az, hogy itt sem beszélhetünk 100%-os védettségről. Annak ellenére, hogy a reklámok ezt hangoztatják, az óvszereknek is van egy bizonyos hibafokuk. Vagyis ha például a HIV-vírusról van szó, az óvszer csökkenti a megfertőződés lehetőségét, de teljes védettséget nem garantálhat (ugyanis az óvszernek vannak úgynevezett pórusai, amelyek néha nagyobbak, mint maga a HIV-vírus, így az átjuthat rajta). Ugyanakkor vannak olyan nemi betegségek is, amelyek ellen egyáltalán nem nyújt védelmet az óvszer. Ilyen például a szifilisz is.
FOGAMZÁSGÁTLÁS
A fogamzásgátló módszereknek több típusát különböztetjük meg, figyelembe véve azok működési szempontját.
Van olyan fogamzásgátló, amely a sperma méhbe kerülését akadályozza meg (férfi és női óvszer, pesszárium stb.), vannak spermicid módszerek, melyek a spermiumok megsemmisítésével érnek el fogamzásgátló hatást (hüvelykúp, krém, stb.); vannak hormonális fogamzásgátlók is, amelyek a női szervezetet teszik „alkalmatlanná" a terhességre (tabletta, injekció, spirál, hormonális implantátum stb.); és a megszakításos közösülés. Minden módszernek megvan a pozitívuma és a negatívuma.
Az első csoport pozitív tulajdonsága: nem drága, könnyen beszerezhető, többsége a nemi betegségek ellen is véd. Negatívuma: kényelmetlen lehet a használata, ugyanis ezek a mesterségesen előállított szintetikus anyagok közvetlen kapcsolatban vannak a bőrrel, ami gyakran irritációt okoz, sőt a nőknél a hüvely mikroflóráját is roncsolják, aminek következményében a nő elveszíti védettségét a különféle bakteriális fertőzések ellen. A pesszárium ráadásul állandóan irritálja a méhnyakat, aminek méhnyak-rák is lehet a következménye. Mindez elmondható a spermicid szerekről is: olcsóak, de kevésbé hatásosak, ugyanakkor szintetikus anyaguk miatt ezek is gyakran okoznak irritációt, égő, viszkető érzést.
A hormonális fogamzásgátló módszerek egyik legnagyobb hátránya, hogy komolyan beleszólnak a nő hormonháztartásába, ami számtalan egészségügyi problémát szülhet. Ugyanakkor a fogamzásgátlók megtévesztő nevük ellenére nem csak a fogamzást gátolják, hanem a megtermékenyített petesejt méhen belüli megmaradását is, korai abortuszt idézve elő. A leggyakrabban alkalmazott hormonális fogamzásgátló eszközök között a tablettát és a spirált kell megemlítenünk.
A tabletta elsődleges funkciója a peteérés meggátolása, mellékfunkciója pedig a méhfal elvékonyítása, hogy az esetlegesen mégis megfogant petesejtnek ne legyen lehetősége megtapadni. A spirál egy méhen belül elhelyezett eszköz, ami állandó gyulladásban tartja a méhet, így a megtermékenyült petesejt nem tud megmaradni benne.
Amellett, hogy a hormonális módszerek a már megfogant ember elpusztítására irányulnak, rengeteg negatív hatással is bírnak a női szervezetre nézve. Mellékhatásai: hízás, fejfájás, szédülés, hányinger, libidó csökkenése, érrendszeri problémák, onkológiai megbetegedések (mellrák és méhnyak-rák).
A hormonális fogamzásgátlásnak van még egy, „különleges" módszere is, az úgynevezett eseményutáni tabletta. Ez egy sürgősségi fogamzásgátló, ami olyan hatalmas mennyiségű hormont tartalmaz, ami teljesen kikészíti a női szervezetet. Az eseményutáni tabletta gyakori használata tilos, ugyanis nagyon veszélyes a nőre nézve.
Pearl-index

Raymond Pearl képletének, az ún. Pearl-indexnek a segítségével megítélhető, hogy az egyes fogamzásgátló módszerek alkalmazása mellett mennyire biztonságos a védekezés, és milyen eséllyel kerülhető el a terhesség. A képlettel kiszámolható az egyes fogamzásgátlási módszerek alkalmazása mellett bekövetkező nem kívánt terhességek száma, vagyis, mennyi a terhesség bekövetkezésének esélye, ha 100 nő alkalmazza ugyanazt a módszert 12 hónap alatt.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése