Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. január 29., szerda

Mit tehetsz, ha fél gyermeked a sötétben?

Mit tehetsz, ha fél gyermeked a sötétben?

Kihívást jelent számodra a gyereked altatása? Nehezen alszik el, vagy fél a sötétben maradni?
Én is átéltem már ezt két kislányom első éveiben. Az alvás, altatás általában a szülők legnagyobb mumusa. Igazán szerencsések azok, akiknek jó alvó gyerekük van és nem tapasztalják meg, hogy mennyire embert próbáló évekig kialvatlannak lenni, vagy a nappali altatásokba lelkileg belefáradni. Ráadásul 2 éves kor körül sok gyerek elkezd félni a sötétben, és ez nehezíti az esti megnyugvást.
Miért fél a sötétben?
Sok szülő megijed, hogy mi zajlik a gyermekében lámpaoltás után, amitől félhet. Nehéz pozitívan fogadni ezt az időszakot, inkább aggódni szoktunk rajta. De az igazság az, hogy a gyerekekben ilyenkor már a fejlett képzelőerejük dolgozik, tehát a félelem tulajdonképpen a színes fantáziájuk jele.
A sötéttől való félelem általában 2 éves kor körül jelentkezik először, de egyes esetekben „csak” 6-7 évesen jelenik meg. Mindkettő normális, aggodalomra semmi ok.
Félni a sötétben tehát természetes és a fejlődés egyik lépcsőfoka. Ettől függetlenül mindent el kell követnünk, hogy a gyerkőc megnyugodjon.
 

 
Hogyan nyugtassuk meg?
  • Kezeld természetesen, ne szégyenítsd meg az érzései miatt, ne aggódd túl, de ne is vedd félvállról a félelmeit. Ha látja, hogy te nyugodt maradsz a sötétben, és lámpát kapcsoltok, hogy megnézzétek, tényleg nincs szörny az ágy alatt, akkor egy fontos lépést már megtettetek.
  • Légy együttérző vele! Mesélj neki arról, hogy te is féltél, amikor gyerek voltál, de aztán elmúlt.
  • Nagy szerepe van ebben a korban is az esti rituálénak. Ha minden nap ugyanúgy zajlik a lefekvés, előtte mesélsz egy kicsit, megsimogatod, puszit adsz a homlokára, és tudja, hogy tegnap is így volt és holnap is így lesz, azzal biztonságban érzi magát és könnyebben leküzdi a félelmeit is.
  • Napközben, amikor nem fél, megkérdezheted tőle, szerinte mit lehet tenni a szörnyek ellen, ő hogy küzdene meg velük.
  • A gyerekek a félelmeiket, szorongásaikat gyakran „kijátszák” magukból, állatfigurákkal, bábokkal, legó-emberekkel. Adj neki lehetőséget erre!
  • Sokszor az áll a félelmek hátterében, hogy túl sok videót, tévét néz, vagy nem a korosztályának megfelelő tartalmakkal találkozik a médiában. Figyelj oda, miket lát, és lépj közbe! Szűkítsd napi 10-15 percre a mesenézést, más pedig nem is való neki még ebben az életkorban.
  • Mindenképpen használjatok éjjeli fényt! A gyerekek szeretik, ha este úgy alszanak el, hogy nincs koromsötét. Van, aki igényli, hogy éjjel, amikor felébred, akkor is világítson egy kis lámpa, másoknak csak az esti lefekvéshez szükséges.
Mire jó az éjjeli fény?
Ez az egyik legfontosabb részlete a gyerekszobának. Amikor kicsi a gyerkőc, elsősorban hangulatteremtésre jó, és ahhoz, hogy egy egyszerű pelenkázáshoz, lázméréshez, buksisimogatáshoz ne kelljen lámpát kapcsolni. Később, amikor már nagyobb, és egyedül megy ki a bilire vagy átcsoszog a ti hálószobátokba, akkor is praktikus, ha látja az utat, világít valami.
Az éjjeli fénynek a legfontosabb funkciója azonban az esti lefekvésnél van. A gyerekek akkor tudnak leghamarabb megnyugodni és elaludni, ha biztonságban érzik magukat. Ehhez járul hozzá egy jó mese, anya és apa puszija, és a lágy világítás is.
A legjobb éjjeli fények különösen hangulatosak, mesevilágot varázsolnak az esti órákra a gyerekszobába. A legtöbb időzítővel ellátott, tehát ha bealszol meseolvasás közben vagy még égő világításnál jössz ki a szobából, a fény lekapcsol 20-30-40 perc múlva. A varázslat tovább fokozható hógömbhöz hasonló csillámgömbös éjjeli fénnyel, ami még lágy dallamot is játszik. A szivárvány színeit lassan változgatva ringatja álomba a csöppségeket.
 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése