Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. január 9., csütörtök

Lábgomba kezelése gyermekkorban

Ez a gombafertőzés a lábfejet támadja meg.

Okai

Az Epidermophyton és a Tricho­phyton fajhoz tartozó mikroszkopikus mé­retű gombák okozzák, amelyek keratinnal táplálkoznak. Ez az anyag védi a bőrt, és ebből épül fel a köröm, a szőr és a haj is. A bőr legkülső szarurétegére tapadnak, és utat nyitnak más mikroorganizmusoknak is, amelyek mélyebb fertőzéseket okoznak. Legszívesebben a lábujjak közötti részen telepednek meg, ahol az izzadásnak kö­szönhetően állandó a nedvesség. A me­leg hónapokban gyakran jelennek meg a gombák, főként, ha olyan cipőt viselünk, ami nem szellőzik rendesen.

Tünetek

A gomba a harmadik vagy a negyedik lábujj közben jelenik meg azután a többire is átterjed, és ha nem avatkozunk be időben, a láb többi részére is elterjed (talp, sarok, a talp széle, köröm). A bőr vörös és pikkelyes lesz, kis bevágásokkal, ahol baktériumok telepedhetnek meg. Ezután fehéres, nedves és kellemetlen szagúvá válik, a lábon kis hólyagok jelennek meg, amelyek kipukkadásuk után kérgesednek, ezek elfer­tőződhetnek, gennyesednek, viszketnek, és égő érzést okoznak. A köröm elgyengül, töredezik, elveszíti természetes színét. Az első fertőzést követően sokszor kiújul a betegség.

Diagnózis

A tünetek megvizsgálása, a talp bőréből egy rész mikroszkopikus vizsgálata, esetleg sejttenyésztés.

Terápia

A gyógyulási időszak nagyon hosszú, gombaölő szerek helyi használatra (krém, oldat, por) szükséges, amit naponta fel kell vinni a lábujjak közé, miután alaposan megmostuk és megtöröltük. Léteznek szájon át adható gombaölő szerek is, de ezeknek számos mellékhatásuk van: hányinger, hányás, fejfájás, bőrirritáció, és csak akkor adjuk ezeket, ha a gyerekorvos kife­jezetten javasolja.

Javaslatok

Ha a gyereknek lábgombája van, ne menjen uszodába, nehogy meg fertőzzön másokat is. Kövessük az orvos utasításait, a gyógykezelés – csakúgy, mint az újrafertőződés megelőzése – hetekig is eltarthat. A gomba a körmön és a ruhadarabokon tovább él.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése