Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. január 6., hétfő

Gyermekkori daganatok tünetei és gyógyításuk (agydaganat, leukémia, limfómák)

Gyermekkori daganatok tünetei és gyógyításuk (agydaganat, leukémia, limfómák)

Szerencsére nagyon ritkák, de a kisgyermekkori daganatok közül a leggya­koribb a vesedaganat. Sokszor kétoldali. Korábban 1-2 éven belül halálhoz vezetett, ma a korai felismerés és a korszerű kezelés hatására 90%-ban teljesen meggyógyul.
A korai felismerés ezért is nagyon fontos. Legtöbbször több kilogram­mosra növekszik a daganat. Kezdetben csak tapintható, később elődom­borítja a hasat, különösen álló helyzetben látható jól. Korai stádiumban a műtéti eltávolítás teljesen megoldhatja a problémát, később már a vesét is el kell távolítani és még később már daganatellenes gyógyszeres kezelésre is szükség van. Minél súlyosabb, annál kisebb az esély a teljes gyógyulásra.

Mit tudunk tenni ellene?

A szülőnek mindig követnie kell gyermeke fejlődését, növekedését. Váratlan súly­gyarapodás, étvágy nélküli súlynövekedés indokolttá teszi az orvos felkeresését. Inkább fölöslegesen vizsgáltassuk gyermekünket a háziorvossal, mint elkésve.
Rosszindulatú daganatok, vérszegénység

Rosszindulatú daganatok

Rosszindulatú vérképzőszervi, illetve daganatos megbetegedés gyermek­korban is kialakulhat. A gyermekkori malignitások (rosszindulatú daga­natok) előfordulási gyakorisága jelentősen elmarad a felnőttkori értéktől. Jelentőségük azonban igen nagy, amit mi sem bizonyít egyértelműbben, mint hogy a fejlett országokban, így hazánkban is, gyermekkorban a bal­esetek után a rosszindulatú megbetegedések jelentik a második leggyako­ribb halálokot.

    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

  • eredmények!  Hazánkban évente 200-250 új gyermekkori rosszindulatú megbetegedés fordul elő. A gyermekkori daganatok szövettani típusa, kiindulási helye eltér a felnőttkori esetektől.

Milyen daganatok alakulhatnak ki gyermekkorban?

Felnőttkorban túlnyomórészt hám eredetű daganatok (karcinóma, köznapi nyelven rák) fordulnak elő, a leggyakoribb kiindulási hely a tüdő, gyomor-bélrendszer, emlő, valamint húgy- és ivarszervek. Gyermekkorban ezzel szemben a kötőszövet sejtje­iből kiinduló lágyrészdaganatok, az úgynevezett szarkómák vannak elő­térben. A gyermekkori daganatsejtek oszlása gyorsabb, a primer daganat gyorsabban növekszik és hamarább ad áttétet a távoli szervekbe. Ezzel a tulajdonságukkal összefüggésben azonban lényegesen érzékenyebbek a daganatellenes szerekre, citosztatikumokra, így a gyógyulási arányuk jobb.

Melyek a leggyakoribb gyermekkori malignus (rosszindulatú) betegségek?

Első helyen áll a leukémia (fehérvérűség), ezt követik az idegrendszer daganatai, agydaganatok. A nyirokszövetből kiinduló daganatok gyakori­ság szempontjából a harmadik helyen állnak. A leukémiák a gyermekkori malignitások egyharmadát teszik ki. A felnőttkori esetektől eltérően gyer­mekek körében az akut formák a leggyakoribbak.

Leukémia tünetei

Hevenyen kialakuló kórkép. Jellemző tünetek: láz, bőrvérzések, valamint a nyi­rokcsomók, máj, lép megnagyobbodása miatt hasi fájdalom. Néha árnyaltabban kezdődik, fáradékonyság, végtagfájdalom, hőemelkedés, sápadtság miatt készül vérképvizsgálat, ami a betegség gyanúját felveti.
Vérképvizsgálat bárhol egy napon belül elvégezhető. A vérkép az esetek nagy részében jellegzetes, de szakorvos a klinikai tüneteket ismerve az apróbb jelekből is következtetéseket tud levonni és a beteget megfelelő intézetbe irányítja. A gyermekkori leukémiának több alcsoportja van, a kezeléseket csoporttípusok szerint alkalmazzuk. A legkedvezőbb típusnál – szerencsére gyermekkorban ez gyakori – a betegek 80%-a meggyógyul.

Agydaganat és lehetséges tünetei

Gyermekeken a második leggyakoribb rosszindulatú daganatféleség az agydaganat.
  • Fejfájás, szédülés, látásromlás, reggeli hányások a leggyakoribb tünetek.
  • Gyermekgyógyász szakorvos vizsgálattal el tudja dönteni, indokolt-e gyermekideggyógyászati kivizsgálás.
  • Nyirokszövetből kiinduló daganatok (limfómák)
Látható területen jelentkező, gyorsan, vagy fokozatosan növekedő, netán tartósan fennálló nyirokcsomó-duzzanat miatt forduljunk szakorvoshoz. Nyirokcsomó­duzzanat gyermekkorban sok egyéb betegséghez is társul, ezek elkülönítése nem mindig egyszerű feladat. Ezek a nyirokcsomók sokszor a testüregben helyezkednek el. Ha a szájüregben vagy garatban, akkor horkolni kezd a gyermek, megváltozik a hangszíne, légzése nehezített lesz. A mellkasban kialakult nyirokcsomó-dagana­tok, hasi fájdalmat, széklet-, vizeletürítési zavart eredményeznek. Vegyük komolyan ezeket a figyelmeztető jeleket.

Gyermekkori limfómák és gyógyításuk

A gyermekkori limfómák jól gyógyíthatók. Természetesen az eredmény függ a betegség kiterjedésétől, stádiumától. Minél korábbi stádiumban kerül felismerésre annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Ez vonatkozik valamennyi daganatféleségre.
Gyermekkorban gyakori tünet a hasi fájdalom, aminek számtalan oka lehet. Szerencsére ritkán áll a háttérben rosszindulatú megbetegedés. Ha a fájdalom következetes, végtagfájdalommal is társul, forduljunk szakorvoshoz.
Jegyezzük meg! Ne mulasszuk el, vegyük igénybe ezeket a vizsgálatokat. Sok gyógyult betegünknél a rossz­indulatú daganat korai stádiumban való felismerését ilyen vizsgálatok tették le
A gyer­mekek élettani sajátságuknál fogva gyakrabban kerülnek orvosi vizsgálatra. Ba­nális betegség alkalmával is a gyermeket teljesen levetkőztetve, tetőtől-talpig meg kell vizsgálni. Az életkorhoz kötött úgynevezett status-vizsgálatok alkal­mával szintén alapos, egész testre kiterjedő vizsgálat történik.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése