Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. január 7., kedd

Fejsérülés, agyrázkódás a babánál: tünetek és kezelés

Fejsérülés, agyrázkódás a babánál: tünetek és kezelés
Csecsemő- és kisdedkorban a leggyakoribb sérülésforma a fejsérülés, mert ebben az életkorban a koponya mérete a teljes testmérethez viszonyítva nagyobb, mint később.

Milyen tünetek utalnak agyrázkódásra a babánál?

Agyrázkódásnak azt nevezzük, ha az agy a fejet ért ütés következtében elmozdul a koponyán belül, és ez általában tüneteket okoz. A koponya és az azt kitöltő agyi-gerincvelői folyadék a kisebb fejsérülésektől megvédi az agyat, de nagyobb ütés esetén az agy nekiütődik a koponyacsontnak. Ez az agy, illetve a vérerek sérülését okozhatja, és idegkárosodással járhat.
Az agyrázkódás tünetei a babánál
Az agyrázkódás felismerése nem mindig könnyű. Külső jelei nincsenek, és bár a tünetei néha azonnal jelentkeznek, sokszor a sérülés után napokig késhetnek. Sajnos gyakran előfordul, hogy a kisgyerek leesik az ágyról, pelenkázóról. Ha ilyen történik veletek, meg kell figyelned, hogy volt-e a gyermeknek eszméletvesztése, azonnal felsírt-e a sérülés után, esetleg hányt-e, ha igen, hányszor.
Amennyiben - akár néhány másodperces - eszméletvesztése volt, agyrázkódásról beszélünk. Ha gyermeked eszméletlen, óvatosan fektesd stabil oldalfekvésbe, azonnal értesítsd a mentőket. Akkor is mindenképp forduljatok orvoshoz, ha viselkedése megváltozik, bágyadttá, aluszékonnyá válik, szédülés, hányinger vagy hányás jelentkezik nála, netán a nagyobbak nem pontosan emlékeznek arra, mi történt velük.
Diagnózis, kezelés - fejsérülés, koponyasérülés a babánál
Tudnod kell, hogy a kezdetben gyakran enyhe tünetekkel járó koponyasérülések is lehetnek súlyosak. Eleinte képalkotó vizsgálatokkal sem mindig találnak a szakemberek kimutatható elváltozást, sokszor a kórlefolyás dönti el a sérült további sorsát.
Kezdetben ugyanazok a tünetek észlelhetőek a veszélyes és alattomos koponyaűri vérzés esetén is, ezért nagyon fontos lehet a baleset mechanizmusa alapján és/vagy meglévő neurológiai jelek észlelésekor a kórházi megfigyelés. Agyrázkódás esetén a kórházban nem kezelik, hanem megfigyelik a kis beteget.
A kezdeti tüneteiben hasonló koponyaűri vérzés ezzel szemben az esetek túlnyomó többségében sürgős műtétet igényelhet. Csalóka lehet, hogy a gyermek általában rögtön jól van, ezért gyakran nem látja orvos, vagy hamarabb hazaviszik a kicsit a kórházból, saját felelősségre, ami nem veszélytelen. Nem érdemes a kétnapos kórházi tartózkodás kényelmetlensége miatt nagyobb bajt kockáztatni.
Így előzhető meg a fejsérülés, agyrázkódás a babánál
Soha ne hagyd egyedül a kisbabádat, se a pelenkázón, se az etetőszékében! Még akkor se, ha a mozgásfejlettségi szintje alapján elvileg még nem tudna leesni. Ha már felfelé mászik, légy mindig résen!
Tippek, ha beüti a baba a fejét
Fordulj orvoshoz, amennyiben eszméletvesztést, hányást, amnéziát, görcsrohamot, bénulást, bágyadtságot figyelsz meg rajta, vagy valamilyen külsérelmi jel (pirosság, duzzanat, sebzés) jelentkezik, illetve ha megváltozik a viselkedése. Agyrázkódás után csak a pihenés és a fekvés segít (hívj segítséget, ha tudsz, hogy ne neked kelljen két napon keresztül lekötnöd az ágyban a babád figyelmét és energiáját). Ne feledd, agyrázkódás után egy-három hétig a kirándulás, a napozás, a kütyük, a mobil, a tévé károsak lehetnek.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése