Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. január 24., péntek

4 jel, hogy terrorizálják a gyereket az iskolában


4 jel, hogy terrorizálják a gyereket az iskolában
Manapság sajnos nem ritka az iskolai terror. Egy kis odafigyeléssel hamar kiderítheted, ha gyermeked is az áldozatok közé tartozik.
Egyre gyakrabban előfordul, hogy a szerényebb, visszahúzódóbb, csendesebb gyerekeket erősebb társaik terrorizálják az iskolában. A szakemberek szerint a jelenségnek több oka, illetve számos megnyilvánulási formája is lehet. A legnagyobb problémát nem is maga az erőszak okozza, hanem az, hogy sem a testi vagy lelki bántalmazást elszenvedő gyerkőc, sem az őt körülvevő szemtanúk nem tudnak tenni ellene - sokszor pedig nem is akarnak, az esetleges megtorlástól tartva.

Nem maradnak azonban következmények nélkül az ily módon elszenvedett sérelmek, hiszen a hosszabb távon terrorizált gyerek viselkedésében, illetve személyiségjegyeiben bekövetkező változások egyértelmű jelzést adnak arra vonatkozóan, hogy valami nincs rendben. Tudd meg, mely tünetek utalnak arra, hogy gyermeked is iskolai agresszió áldozatává vált.
Iskolai gondok
Az iskolai terror egyik legbiztosabb jele az, ha jelentősen romlik a gyerek tanulmányi eredménye, nemritkán még azokban a tárgyakban is, melyekben korábban kiemelkedően jó volt. Különösen igaz ez akkor, ha semmilyen más tényező - például a családban bekövetkezett változás, iskolaváltás, költözés - nem indokolja a teljesítmény visszaesését. Gyanúra ad okot az is, ha lurkódnak gyakran hiányosak a taneszközei, titokzatos módon eltűnik a színesceruza-készlete, a radírja, a menő tornazsákja.
A fentiek önmagukban is komoly problémára utalhatnak, ám ha együttesen jelentkeznek, akkor érdemes utánajárnod, esetlegesen célzottan rákérdezned a kicsinél, hogy mi állhat a dolgok hátterében.
Önértékelési zavarok
Semmi jót nem jelent, ha gyermeked egyik napról a másikra elveszíti reális önértékelését - alaptalanul elégedetlen önmagával, illetve jóformán mindennel, amit csinál. Ha korábban ez nem volt jellemző csemetédre, ám egy ideje egyre csak erősödik benne a haszontalanság érzése, aminek gyakran hangot is ad, ne menj el a jelenség mellett. Esetleg beszélhetsz tanáraival, barátaival is, hiszen az iskolai agressziónak olyan összetett hatásai vannak, melyek akár a kicsi egész életére befolyással lehetnek.

- Leestem a bordásfalról
Szintén aggodalomra adhat okot, ha kicsid rendszeresen sérülésekkel jön haza az iskolából, melyek eredetére fura magyarázatot ad - leestem a bordásfalról, fejberúgtak focival a szünetben, lefejeltem a kapaszkodót, amikor fékezett a busz -, és láthatóan nehezére esik minderről beszélni.
Talán ebben az esetben a legnagyobb a baj, hiszen ekkor a lelki terror mellett fizikailag is bántalmazzák a gyerkőcöt, amit még egy felnőtt ember is nehezen tudna feldolgozni. Ha tehát többször is külsérelmi nyomokat észlelsz porontyod testén, ne gondold azt, hogy biztosan csak ilyen kis szerencsétlenke, hiszen a testi és lelki terror - külön-külön is, nemhogy együttesen - visszafordíthatatlan károkat okozhat személyiségében. Éppen ezért, ha máshogy nem sikerül elhárítatni a veszélyhelyzetet, a közösségből való kiemelés jelenti a megoldást - azaz érdemes új iskola után nézni.
Érzelmi válság
Az iskolai terror tipikus jelei közé a gyakori érzelemkitörés és a kedélyállapot hirtelen változása, különösen, ha a gyerek azelőtt kiegyensúlyozott volt.
Ha valamely fenti tünet vagy tünetek mellett azt tapasztalod, hogy gyermeked képes elsírni magát egy egyszerű matekpélda miatt, amit nem tud megoldani, vagy a vidámságról mindenféle átmenet nélkül vált át akaratosságra vagy hisztire, akkor szintén súlyos gondokkal állhatsz szemben.
A helyzet tényleges feltárását követően ajánlott szakember segítségét kérni az okozott károk enyhítéséhez. Tudnod kell azonban, hogy a rendszeresen megalázott, kicsúfolt, netán testileg is bántalmazott gyerekek rehabilitációja gyakran hosszas kezelést igényel - és még ez is hatástalan, ha a kiváltó ok továbbra is fennáll. Ha tehát sehogyan sem sikerül zöldágra vergődnöd a csemetéd társaival, illetve tanáraival, egy új iskola lehet a megoldás még akkor is, ha a gyerek nem testi, hanem csak lelki terrornak van kitéve a jelenlegi közösségben.
v

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése