Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. szeptember 18., csütörtök

A GYERMEKGYÓGYÁSZOK KATEKIZMUSA-II A VÉGTELEN TÜRELEM,ÁLDOZATKÉSZSÉG ÉS LEMONDÁS

Az egyik nagy tanítómesterem a beteg gyermek vizsgálata folyamán az első helyen említette a gyermeket vizsgáló orvos,végtelen, határtalan türelmét a többi igen lényeges szempont mellet mint pl-a kiváló szakmai felkészültség-a helyes orvosi gondolkodásmód és interpretativ készség-a jelentéktelennek tűnő tünetek helyes értékelése,a kórelőzményi adatok helyes felvétele,a gyermek teljes levetkőztetése bármilyen orvosi vizsgálat alkalmával,az együttérzés kifejezése a beteg gyermekkel stb.
A vizsgálat legyen mindig alapos,lelkiismeretes és mindez a szülők jelenlétében.
Mint fiatal orvosnak egy kissé eltúlzottnak tűnt a –türelem-kérdésének a feltupírozása. De az idő igazol és oktat. Orvosi ténykedésem alatt főként amikor a gyermekhálózatot vezettem akkor észleltem pregnánsabban hogy több türelemmel hatékonyabb lett volna az orvosi ténykedés. Példa értékű tanítómesterem Prof.Dr.Szentkirályi István a következőképpen reagált amikor egy mindenre elszánt süvölvény,megjelent a rendelőben. A következőket mormolta alig halhatóan NA ITT 2OO-ig KELL SZÁMOLNOM.”
Tehát így vagyunk mi gyermekgyógyászok,hol 1oo-ig,hol 2oo-ig számolunk attól függetlenül hogy milyen a hangulatunk vagy éppen az egészségügyi állapotunk.
ÁLDOZATKÉSZSÉG ÉS LEMONDÁS
Talán abból a tényből indulnék ki hogy egy megvizsgált betegért minden felelősség téged terhel,legyen az szakmai,etikai vagy akár jogi vonatkozású. Ez a köztudatban is jól ismert szempont nagyon nagy felelősséget ró a kezelő orvosra legyen az felnőtt vagy beteg gyermek. A lemondást az áldozatkészséget azt már az orvosi egyetemen vállaltuk,ami aztán állandósult az egész szakmai tevékenységünk folyamán.
A gyermekgyógyászati gyakorlatnak azonban mégis van egynéhány jellemzője az orvosi sürgősségi ellátás időben való rögzítését tekintve.
A gyermekkorban sokszor elképesztően gyorsan következnek be a szövődmények,vagy kerülnek katasztrofális helyzetbe az életfontosságú szervek működései.
Amikor igénylik a szülők azonnal menni kell így sokszor elkerülhetjük az olykor előálló kellemetlen vádaskodásokat vagy elhúzódó jogi elmarasztalásokat. A gyermekpatológia nem olyan igényű mint pl-egy krónikus szívelégtelenségben szenvedő 8o éves beteg-amire egyesek azt mondják hogy 1-2 óra múlva ott leszek.
Főként az újszülött vagy 1-4 hónapos korú csecsemők esetében kell azonnal reagálni az orvosi vizsgálat igénylésére.
A mindenért –aggódó-anyukák, akik minden minimális panaszért azonnal orvosi ellátást igényelnek néha visszatetszőnek tűnhet. A hosszú orvosi gyakorlatom arra az álláspontra késztet hogy tekintettel kell lenni az anyai megérzésre” /instinctio maternis/mert bizony beigazolódhat hogy az igény a vizsgálatra jogos volt.
Ha kiépített pacientúrád van már egy visszautasított vizsgálat a paciens elvesztéséhez vezethet.
Külön fejezet a neurotikus környezet-igényeiknek a kielégítése mert való igaz hogy egyes esetekben nem éppen igazolt esetekben igénylik a vizsgálatot a szülők. Ezen eseteknek a megoldása ha már elfogadták paciensnek a gyermeket,az illető orvos egyéni elbírálása alá esik.
Megalapozott vagy alapozatlan indokkal igényelt vizsgálatot lássunk el azonnal,mondjunk le életünk egyes kegyes adományairól és –VIZSGÁLJUK MEG A GYERMEKET.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése