Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. szeptember 14., vasárnap

GYERMEKGYÓGYÁSZOK KATEKIZMUSA-ELSŐ RÉSZ


Miután a gyermekek gyógyítását végzem mind mai napig 55 éven át, volt időm érzékelni és áttekinteni valamint átadni azokat az érzelmi és orvosi,egyénhez kötött emberi tulajdonságokat amiknek egy gyermekorvos meg kell feleljen. Talán megosztanám azokkal akiket érdekel-

1- A GYERMEK SZERETETÉNEK ÉS BIZALMÁNAK ELNYERÉSE MINDENEKFELET
Egy beteg gyermek alapos,szakszerű és lelkiismeretes  vizsgálata sokszor végtelen türelmet,időt és pszichológiaí affinitást igényel úgy az orvos mint a szülők részéről. Ez a megállapítás  elsősorban a kisseb gyermekek korcsoportjára,a gyermek idegrendszeri típusára,a környezet nevelési kultúrájára,az orvosi rendelők gyermekbarát környezetére vonatkozik. Mindenek előtt a nagy titok az egészben a SZERETET „ amit közvetíteni tudsz a gyermek felé-egy szelíd hang,egy kedves simogatás vagy érdeklődés az Ő kis alakuló élettűkkel kapcsolatban. Tapasztalatom szerint az orvos megnyugtató lénye-sokszor fehér köpeny nélkül-hanghordozása,kímélő szelíd közeledése,a gyermek valamelyik bőrfelületének vagy a fej enyhe,simogatása már bizalmat kelthet a gyermekben.
                                Az hogy egy ilyen alapokon felépített kapcsolat kialakuljon számos esetben többszöri próbálkozást igényel,de megéri a türelmet mert –életre szóló barátságok szövődnek egy emberpalántával.
A verbális kommunikáció kialakulása után már több teret nyerünk a kapcsolatteremtés lehetőségeit tekintve. Ha már meg tudjuk kérdezni hogy kit szeret a legjobban,vannak e barátai,szokott e verekedni,van kis kutyája vagy macskája,szereti e a lekváros derelyét és ezekre meggyőző választ kapunk ez még egy lépés egy előlegezet barátság érdekében.
A kisseb korcsoportú gyermekek a tapasztalatom szerint nagyon hiúak
és főként a leánykák/no lám csak milyen korán kezdik/akik egyenesben értékelik a dicséretet /pl,milyen szép kék a szemed,milyen szép a fülbevalód,vagy a blúzod stb/Ők ilyenkor végignéznek magukon és diadalittasan rád mosolyognak.
A nagyobb gyermekekkel úgy beszélek mint egy felnőttel. Egyéni
személyes véleményüket kérem a mindennapi családi vagy iskolai történésekről. Ezekre a kérdésekre meglepő tájékozottsággal és naiv őszinteséggel válaszolnak. Olykor olyan intimitásokat mondanak el amikért már majdnem pironkodnom kell a szülők előtt. Ez az Ő önérzetének a győzelme-mert neki otthon mindig azt mondják –hogy Te gyermek vagy nem értesz és ne szólj bele. Számomra mindig felejthetetlen marad az a –diadalittas tekintet amit a szülők felé irányítanak és ezzel közlik velük –hogy látjátok Ez emberi módon beszélt velem.
Ebbe a folyamatba kell beépülnie a szülők józan pedagógiai hozzá-
járulásuknak és nem kényszer fenyegetésekkel elidegeníteni a gyermeket az orvosi rendelőktől azzal a motivációval hogy ha nem eszed ezt...vagy amazt akkor injekciót kapsz vagy viszünk ahhoz a csúnya öreg orvoshoz. Otthon ha az orvos megérdemli beszéljünk róla érdemlegesen mert ez megnyugtató a gyermek részére is.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése