Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. szeptember 26., péntek

MITŐL FÉL A GYERMEK ??

Mitől fél a gyermek?


Kétéves korban a gyerek félhet a szomszéd kutyájától, a sötétségtől, a kád lefolyójától és az erős zajoktól. Több tényező is hozzájárulhat a gyermekkori szorongás és félelmek megjelenéséhez.
 A 2 és 6 év közti gyerekek  már megtapasztalták azt a félelmet és fájdalmat, amit az elvesztés, sebzés vagy akár harapás okozott. Gazdag a képzelőerejük, és ebben az életkorban ismerkednek az ok-okozati összefüggésekkel is.
Egy kisbaba már sok mindent tud a méretekről és formákról, de nem eleget ahhoz, hogy elhiggye, a kád vagy a vécé lefolyója nem húzza le a mélybe.
A nagyobb gyerekek ismerik a tévében látott és hallott veszélyeket, de nem tudják, mi igaz és mi nem igaz belőlük.

 Íme, melyek a leggyakoribb félelmek gyerekeknél.

A szülőktől való elválás félelme – szeparációs szorongás


A gyerek félelme és nyugtalansága az elválással kapcsolatosan, a növekedés és fejlődés jele. Kétéves kor előtt hamar elfelejti, ha kilépsz a helyiségből és megnyugszik. Később már nyugtalankodik és kérdéseket tesz fel magának. Minden esetben mondd meg neki, ha elmész és magára hagyod (még ha csak kicsi időre is), hiszen a lopakodás vagy csendben távozás csökkenti a bizalmat. Próbáld lefoglalni a gyermek figyelmét azzal, ami a leginkább érdekli. Egy gondos kis “szertartás”, mint a kézzel integetés vagy a pusziküldés sok esetben hatásos lehet.
Az óvodások már nagyobb biztonságban érzik magukat, mint a kisbabák, de ők is félnek attól, hogy a szülei otthagyják őket. Ez a szorongásos érzés főleg abban az esetben jelentkezik, ha például a gyermek iskolába megy, ha egy rokonnál vagy ismerősnél kell töltenie az éjszakát vagy ha a család új házba költözik.
Próbáld meg átélni és a gyermek szemével nézni ezeket a helyzeteket. Sokat számíthat a többszöri iskolalátogatás az első iskola nap előtt, vagy ha az első iskolai napokat együtt töltöd a gyermekeddel.

Félelem a fürdéstől és a víztől


Sok gyerek attól tart, hogy a vízzel együtt ő is lefolyik a kád lefolyóján. Logikus beszéddel ezt nem lehet megmagyarázni neki vagy meggyőzni az ellenkezőjéről. Éppen ezért, ne engedd le a vizet a kádból, amíg a kicsi a kádban vagy a fürdőszobában tartózkodik. Amikor a gyermek fél a víztől, engedd meg neki, hogy eleinte egy kicsi vízfelületen játsszon, aztán a mosdókagylóban és végül a kád szélén. Arra azonban mindenképp figyelj, hogy ne hagyd egyedül soha a fürdőszobában!

Kutyától való félelem


A kutyák zajos állatok, gyorsan mozognak és kiszámíthatatlanok. Sok gyerek fél tőlük. Tartsd tiszteletben a gyerek kutyától való félelemét, mert lehet, hogy helyes az ösztöne.
Ha egy barátságos kutyával akarod megismertetni, először mutass fényképet róla. Aztán nézzétek együtt távolról, és ugyancsak együtt közeledjetek hozzá. Megmutathatod neki, hogyan kell simogatni a kutyát, de ne kényszerítsd, hogy ő is megtegye.

Az erős hangoktól, zajoktól való félelem


Habár a gyerekek szeretnek dobolni, a porszívó vagy a hajszárító zaja félelmetes lehet számukra. Az óvodások is félhetnek a nagy zajtól. Engedd meg a gyereknek, hogy használat előtt megnézze és megérintse ezeket a gépeket. Ha nagyon fél, napold el zajos tevékenységeidet egy olyan alkalomra, amikor alszik vagy jókedvű, esetleg nincs jelen.

Félelem a sötéttől


A legtöbb gyermek fél a sötétben. A legtöbb szülő pedig bevallja, hogy csemetéje égő lámpa mellett alszik. Ez talán nem is olyan rossz, hiszen sok gyerek fény mellett alszik iskolás korban is, amely semmilyen hatással nincs az egészségére.
A sötétségtől való félelem egyike azoknak a jelenségeknek, amelyek az utolsók között tűnik el. A fiatal gyerek fél a sötétség szörnyeitől és kígyóitól. A nagyobbak félnek a tolvajoktól és a betörőktől.
Nem szokatlan eset, hogy a 10-11 éves gyerek villanyfénynél alszik. A fokozatos fénycsökkentés szinte minden családban működik, de van olyan is, amikor a gyerek egy idő után önmagától eloltja a villanyt. Az a fontos, hogy ne siettesd a folyamatot.
 Iskolás gyerekek félelmei

Az iskolás gyerekek is félnek. Az iskolai idő alatt a szörnyek eltűnnek, de más típusú félelem léphet a helyébe.
Az iskolás gyerekeknek a “verekedősökkel” gyűlhet meg a bajuk vagy félnek, hogy nem fogadják be őket a közösségbe.
 Ebben a korban már tudatosan fogják fel a tévében bemutatott gyilkossági eseteket, a mértéktelen drogfogyasztást, a rablást és a lopásokat. Talán egyharmada az iskolás korú gyerekeknek küzd állandóan felbukkanó félelemmel. Gyakori azonban, hogy a szülők olyan stratégiát alkalmaznak, amely egyáltalán nem segít nekik könnyebben átlépni a félelmeken.
Sok iskolás üres lakásba érkezik haza tanítás után. Ezek a gyerekek sokszor amikor hazaérkeznek bekapcsolják a televíziót, hogy ezáltal kevésbé érezzék egyedül magukat. Más gyerekek a félelmeik ellen az ágy alá vagy a szekrénybe bújnak vagy felkapcsolják az összes lámpát.
A nagyobb gyerekek esetében megtörténhet, hogy szégyellik, hogy félnek vagy szoronganak és elhallgatják érzelmeiket. Jellegzetes kérdések  segítségével, mint például “Van titkos bújóhelyed?” “Milyen úton-módon jössz haza az iskolából?” vagy “Amikor hazajössz, leellenőrzöd az ajtókat?” a szülők megtudhatják, mi nyugtalanítja a gyereket


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése