Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. szeptember 26., péntek

GYERMEKKORI TIKKEK,SZORONGÁSOK

Gyermekkori tikkek, szorongások

Gyermekkorban gyakran előfordulnak olyan pszichés zavarok, melyeket a gyerek, sajnos, egyedül nem tud irányítani, kezelni, így mindenképp szakemberre van szükség.
 A psichiaterek szerint a gyermekkorban megjelent tikkek, vagyis az akarattól független kényszermozgások az egyszerű formáktól (pl. gyakori pislogás) az összetettebb megnyilvánulásokig (vállrángatás, kéztördelés, krákogás) tapasztalhatók.
 Ezek leggyakrabban félénk, visszahúzódó, labilis, a stresszhatást nehezen viselő gyermeknél lépnek fel. A pszichiáter azt javasolja a szülőknek, hogy ne próbálják erőszakkal leszoktatni erről a gyereket, mert ő nem tehet róla. Tudatában van annak, amit csinál, de elviselhetetlen kényszert érez arra, hogy folyton megismételje. Mindez olyan, mint egy inger, reflex, nem lehet tudatosan irányítani.
 Szülői kényszerítésre a gyerekek közül sokan megpróbálják visszatartani magukat, de ez nem sikerül, és nagyon sok energiát és szellemi megerőltetést vesz igénybe. Olykor még súlyosbítja a beteg állapotát. A kezelés alatt nagyon fontos megszabadítani a gyereket az érzelmi stressztől, anélkül, hogy megpróbálnák megváltoztatni temperamentumát – mondja Corciu doktornő.
A tikkek között talán az egyik legnehezebben elviselhető a sokat vitatott ún. Tourette-szindróma – idegrendszeri betegség –, mely ismétlődő, akaratlan mozgásokban (pl. csapás, rúgás) és zavaró hangokban (vakkantás, morgás) nyilvánul meg. Mindezekhez általában szitkozódás is társul. Ezek már nagyon komoly patológiai esetek, ezért a szülőknek is szükségük van pszichológiai-pszichiátriai tanácsra, hisz elsősorban nekik kell tudniuk, hogyan kezeljék gyermeküket, hogyan viszonyuljanak hozzá.
A pszichiáter szerint a tikkekhez általában más zavarok is társulnak, mint például a dadogás, hiperaktivitás, iskolai alkalmazkodási problémák, viselkedési zavarok, szorongások, beteges félelem.
A kisgyermekeknél 3 és 6 év között a kisebb félelmek élettani jellegzetességek, tehát ezek esetében nem kell rögtön betegségre gondolni. Természetes, hogy a kisgyerek fél például a sötétben, fél, ha egyedül hagyják, fél a képzeletbeli alakoktól (szellemek, manók stb.). Ezeken kívül azonban megjelenhetnek bizonyos kóros félelmek is, mint például a széltől, a fűben való mezítlábas járástól való iszonyodás. Utóbbiakban nem árt kikérni a szakember véleményét. Komoly pszichés problémákkal küszködő gyerekeknél előfordulhat halálfélelem, képzelt betegség, a baktériumoktól való rettegés, ideges félelem zárt helyen stb.
Gyerekeknél fontos a korai diagnózis. Segít a szülőknek megérteni, hogy az ilyen viselkedés független az akarattól, nem rosszindulatból fakad, és a büntetés nem szünteti meg.
***


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése