Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. szeptember 8., hétfő

KOPONYASÉRÜLÉS

Koponyasérülés


Fogalma

A koponyacsontok elsődleges feladata az agy védelme, ennek megfelelően nem meglepő, hogy sérülésük, törésük komolyan kezelendő, ezek súlyos, nem ritkán életveszélyes sérülések. A fej helyzete, súlya, illetve a koponyacsontok vastagsága miatt gyakorlatilag már egy kisebb ütés is okozhat komolyabb sérülést.

Koponyasérülésre gondolhatunk
, ha a sérült beütötte a fejét, lépcsőn esett el, autóbalesetes, magasból esett vagy gázolt. Gyakori a koponyasérülés sportoláskor, illetve csecsemő- és kisgyermekkorban. Ez utóbbi életkorban sajnos a vezető halálokok között szerepel ez a sérüléstípus.


Tünetek

- koponyadeformitás, dudor,
- fülvérzés,
- orrvérzés,
- garatcsorgás,
- pápaszem haematóma,
- rövid ideig tartó eszméletvesztés,
- fejfájás,
- hányinger, hányás,
- görcsroham,
- tartós eszméletlenség.
Koponyasérülés okozta görcsroham

Garatcsorgás a koponyaalapi törésnél fordulhat elő, ez esetben a garaton vér csorog a nyelőcsőbe. Pápaszem haematóma esetén az egyik vagy mindkét szem körül figyelhető meg kékes elváltozás, vérömleny, bizonyos esetekben akár a szemben is megfigyelhetünk bevérzéseket.


Elsősegély

1. Teremtse meg a biztonságot! Használjon gumikesztyűt!

2. Nyugtassa meg a sérültet, helyezze nyugalomba! Ültesse vagy fektesse le!

3. Földön fekvő sérültnek mielőbb fogja meg a fejét!

A koponyasérülés nem ritkán potenciális gerincsérüléssel társul (magasból esés, gázolás, autóbaleset), ezért lehetőleg mielőbb fogja meg a sérült fejét, hogy a nyakcsigolyák mozgását minimalizálja.

4. Végezzen teljes betegvizsgálatot!

Külső tünetek nélkül minden fejsérült fejét tapintsa át. Keressen dudorokat, deformitásokat. Érdemes megtekinteni a potenciális fejsérült fülét, orrát, nincs-e vérzésre utaló jel.

5. Mielőbb hívjon mentőt (104)!

6. A vérzéseket próbálja csillapítani! 

7. Óvja a környezeti tényezőktől! Használjon takarót vagy izolációs fóliát!

Fenti elvek érvényesülnek az eszméletlen koponya sérült ellátásánál is. Ha a füle vérzik, az nézzen lefelé (stabil oldalfektetés), hogy a vér távozzon, arcvérzés esetén hasára fektessük, fejét polcoljuk alá, hogy a vér távozhasson. Ha a koponyasérülés mellett egyéb sérülések is vannak vagy feltételezhetők (pl. nyakcsigolya) ne alkalmazzunk stabil oldalfektetést! Ilyen esetben vagy az áll előreemelést (Eschmach-féle műfogás) vagy a nyaki gerinc védelmét biztosító légútbiztosítást alkalmazza! Ez esetben a sérültet 3-4 segélynyújtó összehangolt mozdítással az oldalára fordítja, majd ebben a testhelyzetben tartják. A fordításnál ügyelni kell, hogy a sérült gerince, nyaka ne mozduljon meg! Ennek érdekében az egyik segélynyújtó végig a sérült fejét fogja.

Amit NE tegyen!

Kímélje a sérültet a felesleges mozgatástól!
Hívjon mentőt (104) vagy forduljon orvoshoz!

Koponyatörés esetén mindig indokolt a mielőbbi mentőhívás!

 


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése