Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. szeptember 22., hétfő

AKUT KÖRÖMÁGYGYULLADÁS KÉPEKBEN

AKUT KÖRÖMÁGYGYULLADÁS KÉPEKBEN

Hirtelen fejlődik ki és fájdalmas. Elsősorban a gondatlan körömápolás következménye, de lehet nevezni a fertőző anyagokkal dolgozók betegségének is. E betegség – panaritium – krónikus fajtáját a soorgomba okozza.
A baktériumok többnyire egészen kis bőrsérüléseken keresztül, jelentéktelennel látszó bőrmegnyílás során kerülnek a sebbe. Manikűr, pedikűr során a körömágy finom bőre megsérülhet amikor a körömről a bőrt visszatolják, vagy amikor a köröm beszakad, ill. belenő a körömágyba. A fertőzést okozó baktériumok gennykeltők, általában staphylococcus baktériumok.
A körömágygyulladás tünetei: előbb lüktetés, majd fájdalom az ujjban, nyomás érzékenység a sérülés környezetében, kivörösödés és duzzadás a körmöt körülvevő bőrrészeken. A bőr ilyenkor fénylik, feszes és tüzes.

A körömágygyulladás első jeleinél, meg kell akadályoznunk a fertőzés elterjedését

Általánosan ismert és bevált recept erre a vízben oldott kenőszappannal való áztatás, majd húzótapasz használata. A seb kifakadása gyorsítja a tisztulást, de a gennyesedés miatt szükséges az antibiotikum tartalmú kenőccsel való kezelés.
Amennyiben 3-4 napon belül nincs javulás, esetleg a gyulladás még nagyobb területre terjed ki, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Ilyenkor a gyulladás eléri a mélyebben fekvő szöveteket, inakat sőt akár a csonthártyát és a csontot is, ezért szükségessé válhat a műtéti beavatkozás. Krónikus fertőzés esetén esetleg a körmöt el is kell távolítani, az új, egészséges köröm növekedése érdekében. A kezelés során zselatint is felírhat az orvos, ami segíti a köröm megfelelő növekedését, javítja a sérült rész vérkeringését.

Bőrünk állapotára a szokásosnál jobban kell ügyelni


Az ápolatlan, esetleg száraz, repedezett bőr igen sérülékeny, könnyen fertőződik. Gombás fertőzés kezelése hosszadalmas. Célszerű a bőr kiszáradását megelőzni, a kézbőr zsírozását megfelelő kenőcsökkel megoldani.
Az a gyulladás amelyik mélyebb rétegekbe is le tud jutni, különösen veszélyes, mert az ínkötegek összeköttetésben állnak egymással és ezek mellett a baktériumok további részeket is megfertőznek.



IKONOGRÁFIA


1-



2-



3-





4-



5-



6-




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése