Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. szeptember 18., csütörtök

HALLÓJÁRAT ÉS FÜLKAGYLÓGYULLADÁS

Külsőfülgyulladás-Fülkagylógyulladás



Mi a külsőfülgyulladás?
A külsőfülgyulladás a külső hallójárat gyulladását jelzi. A hallójáró kitűnő hely a baktériumok, vagy gombák szaporodására.
Mi okozza a külsőfülgyulladást?
Sok víz a fülben (úszás, zuhanyozás) és a fültisztítás eltávolítják a fülzsírt a hallójáratból és ezáltal kíváló helyet nyújtanak a baktériumok és gombák szaporodásához. A hallójáratot borító bőr sérülése szintén vezethet külsőfülgyulladáshoz. Ez általában a hallójárat ujjal, vagy valami tárgyal történő piszkálása után fordul elő.
Mik a tünetek?
- A fül nagyon fájhat, de az is lehet, hogy a viszketés az egyetlen panasz. 
- A fájdalom fokozódhat amikor rágunk. 
- A hallójárat megdagadhat és eldugultnak érezhetjük.
- A hallójáratból válladék folyhat ki.
- A hallás csökkenhet.

Kivizsgálás.
Az orvos egy otoszkóp nevezetű eszközzel belenéz a hallójáratba, és ha kell eltávolítja a válladékot. Az orvos szintén megvizsgálja a dobhártyát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy más gyulladás nincs folyamatban.  
Gyógyítás.
A legtöbb külsőfülgyulladást fülcseppekkel gyógyítják, de néha tablettákra is szükség lehet. Mielőtt a fülcseppeket a fülbe csepegtetnénk, ajánlatos a cseppeket tartalmazó üvegcsét a kezünkben felmelegíteni, és így elkerülhetjük, hogy a cseppek szédülést okozzanak. A fül ide-oda mozgatásával a cseppek jobban bejutnak a hallójáratba és hatékonyabban végzik munkájukat. 
Nagyon fontos, hogy a gyógyulás folyamata alatt a fület teljesen szárazon tartsuk és az előírt gyógyszereken kívül mást ne rakjunk a fülbe.


Általában a gyógyítást követő harmadik napon már sokkal jobban érezzük magunkat és 10 nap elteltével teljesen rendben kell hogy legyünk. Néha a külsőfül gyulladás kezelése komoly probléma lehet. Ha 10 nap után nem érezzük rendben magunkat, ismét fel kell keresni a kezelőorvosunkat.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése