Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. szeptember 24., szerda

A 6 LEGGYAKORIBB PROBLÉMA FOGZÁS IDEJÉN

A 6 leggyakoribb probléma a fogzás idején

Nyűgös a pici, nem eszik és lázas? Az első előbukkanó fogak számos problémát okozhatnak: ismerd meg őket, és könnyíts a baba baján.

Amikor kezdődik a fogzás, senki sem tudja megmondani, hogy milyen hosszú vagy kellemetlen lesz. Gyakran lehet elnyúló, fájdalmas esemény, de akadnak olyan gyerkőcök, akiknél varázsütésre megtörténik egy nyugalmas éjszaka közepén. Időnként egy dudor vagy gerinc látható az ínyen hetekig vagy hónapokig, máskor pedig nincs semmi látható nyom, míg a fog meg nem jelenik.

Az első általában a hetedik hónap környékén bukkan elő, bár gyöngyfehér fejét kidughatja már korán, a harmadik hónap táján is. A fogzás tünetei azonban gyakran két-három hónappal a fogak kibújása előtt jelentkeznek, és bár gyerekről gyerekre változnak, akad pár gyakori, tipikus probléma, amelyekre jobb, ha időben felkészülsz.

Kiütések az állon vagy az arcon

A fogzás egyes babáknál jobban fokozza a nyáltermelést, mint másoknál. Ekkor előfordulhat, hogy száraz bőrkiütés vagy kirepedés jelentkezik az álla és a szája körül. A jelenséget az okozza, hogy arcocskáját irritálja a sok nyál. A legkönnyebben úgy előzheted meg, ha napközben rendszeresen letörlöd a nyálat a pofijáról. Ha száraz foltot észlelsz, kímélő, enyhén zsíros kenőccsel kend be arcát, de feltétlenül kérdezd meg egy bőrgyógyásztól, milyen krémet ajánl a panaszra.

Nyűgösség

A gyulladás az érzékeny ínyszövet védekező válasza a kibújni készülő fogra, amit leküzdendő behatolónak tekint. Némely babának ezért elviselhetetlen fájdalmat okoz a fogak növekedése, ami miatt fokozottabban nyűgössé válhat. A fájdalom általában az első fogak megjelenésénél a legrosszabb, majd amikor az őrlőfogak kezdenek el nőni, újra fellángolhat. Ahogy a gyulladás erősödik, és az éles fogacska közelít a felszínhez, mint bárki, aki krónikus fájdalomban szenved, a pici is nyűgös, rosszkedvű, valahogy nem önmaga. Légy vele türelmes, és foglalkozz vele többet: próbáld meg elterelni figyelmét az állandó feszítő, kellemetlen érzésről.

Hőemelkedés

Az orvosok óvakodnak a lázat kapcsolatba hozni a fogzással: a specialisták szerint csak véletlen egybeesés, hogy időnként láz is kíséri. A dolog hátterében az is állhat, hogy az első fogak általában a hatodik hónap körül jelennek meg, épp akkor, amikor a babák anyjuktól kapott immunitása gyengül, így sokkal hajlamosabbak lázas állapotokra és fertőzésekre. Néhányan mégis úgy vélik, a hőemelkedés időnként kísérheti a fogzást mint az íny gyulladásának jele. Ha három napnál tovább tartana a pici láza, feltétlenül fordulj orvoshoz, egyébként pedig hűtsd a testét vizes borogatással

Nem akar enni

Ha fáj, gyulladt a baba ínye, nem csoda, hogy nem eszik úgy, mint eddig. Bár kívánja azt a kellemes érzést, amit az vált ki, hogy valami van a szájában, és látszólag mindig szopni kíván, mihelyt elkezd enni, a szívóhatás növeli a kellemetlenségét. Ezért fordulhat elő ilyenkor, hogy pár korty tej után kiköpi a cicit vagy a cumisüveget. Sok baba ilyenkor rendszeresen visszautasítja a táplálékot, és egyre rosszabbul érezheti magát, amikor kívánja, de fáj neki az evés, de légy türelemmel. Amint túljutott a fogzáson, régi étvágya visszatér. Ha azonban gyermeked egy nap több étkezést is visszautasít, vagy napokig alig eszik, jobb, ha felkeresed a gyermekorvost.

Álmatlanság

A fogzás, amely nappalra nyűgössé tette, éjszaka is ébren tarthatja, még akkor is, ha ezt megelőzően már önállóan átaludta az egész éjszakát. Hogy elkerüld a régi szokásokhoz való visszatérést és az újabb hosszas hisztiket, ne rohanj be hozzá az első hangra, inkább várd ki, hogy visszaalszik-e. Ha nem, akkor nyugtasd meg valamivel, de ne etetéssel: néhány altatódal vagy egy kis simogatás is éppen olyan hatásos lehet.

Fülhúzás, arcdörzsölés

Az ínyből kiinduló fájdalom a fülekbe vagy az arcba sugározhat a közös idegpályák közvetítésével, különösen az őrlőfogak kibújásakor. Ez az oka annak, hogy néhány baba fogzás idején a fülét húzgálja, vagy az arcát, állát dörgöli.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése