Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. szeptember 21., vasárnap

A T-V NÉZÉS ÉS GYERMEKKORI ALVÁSZAVAROK

TV nézés és gyermekkori alvászavarok


Az elmúlt tíz évben számos olyan tanulmány látott napvilágot, mely a televíziózás gyermekekre gyakorolt hatásával foglalkozott. A legkülönbözőbb gyermekkori zavarok kialakulásában - például a gyengébb olvasási teljesítmény, a rosszabb problémamegoldó képesség, vagy a falánkság és a rossz testi kondíció esetében - játszik szerepet a kutatók szerint a TV előtt eltöltött idő.

Természetesen az sem mindegy, hogy milyen programot néz a gyerek.
Az erőszakos műsorok például csökkentik a gyermekek érzékenységét mások fájdalma és szenvedése iránt. Ezek a filmek a világot félelmetesebbé, a kicsik viselkedését agresszívabbá teszik.
 A legújabb kutatások szerint a televíziózás és a gyermekkori alvászavarok között is lehet összefüggés. Egy múlt heti felmérés szerint hazánkban is egyre több időt töltenek a gyerekek a TV előtt. Ha ehhez a videózással és a számítógépes játékokkal eltöltött időt is hozzáadjuk, kiderül, hogy a gyerekek elképesztően sok időt töltenek el képernyőre meredve. Jó esetben a televízió a család együttes kikapcsolódását és szórakozását szolgálja. Sajnos nagyon gyakran ennek éppen az ellenkezőjét tapasztaljuk; minél több időt tölt valaki a TV előtt, annál kevesebbet beszélget a családtagjaival és barátaival, annál kevesebbet olvas, játszik fantázia játékokat vagy szaladgál a kertben.
Ma már nem kérdéses, hogy a TV nézés nagyban befolyásolja a gyermekek fejlődését - akár a nézett műsor tartalmának közvetlen hatásáról, akár a TV előtt ülve eltöltött idő mennyiségének közvetett hatásáról legyen is szó.
Minden szülő fontosnak tartja, hogy gyermeke éjszaka kipihenhesse magát. A gyermekkori alvászavart nehéz nem észrevenni, és mindig aggodalmat vált ki a szülőkből. A megfelelő mennyiségű alvás minden életkorban fontos, és ha a gyerek vagy akár tinédzser nem alszik eleget, az meglátszik a családi, baráti kapcsolatain ugyanúgy, mint az iskolai vagy sport teljesítményén.
 Kisgyermekeknél leggyakrabban azt tapasztaljuk, hogy nem akarnak lefeküdni, felkelnek az éjszaka közepén, de a rémálmok vagy az alvajárás sem ritka. Iskolás korra ezek a zavarok többnyire rendeződnek, különösen akkor, ha a szülők segítenek a gyermeküknek a helyes alvási szokások kialakításában.
A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a megfelelő mennyiségű, pihentető alvást gyermekeink TV nézési szokásainak felülvizsgálatával is elősegíthetjük.A gyermek alvásigénye életkorától és temperamentumától függ. Attól például, hogy milyen hamar alszik el, milyen gyakran ébred fel éjszaka és mennyire könnyen alszik vissza. E tekintetben eltérések lehetnek, de az mindenesetre biztos, hogy a kialvatlanság, ugyanúgy, mint a felnőtteknél, megnehezíti az élet feladataival való megbirkózást. Az alábbiakban azokról a szempontokról lesz szó, melyek a gyermek alvását a különböző életkorokban befolyásolják.
                                                 

1-től 3 éves korig

A tipegő és a bölcsis korú gyermek alvásigénye naponta 10-12 óra. Ennek ellenére gyakran azt tapasztaljuk, hogy a kicsi, bár álmos, harcol a lefektetés ellen. Nem szeretne elszakadni a szüleitől, és újonnan nyert önállóságát sem szívesen adja fel.
Sok családban a TV nézés válik ennek a harcnak a terepévé. Már az egészen kicsi gyerekeknél is előfordul, hogy a délutáni alvás helyett inkább rajzfilmet akarnak nézni. Este, amikor a szülők vagy a nagyobb testvérek még megnézhetnek egy műsort, ő is egyenlő bánásmódot követelhet. Ez veszekedéshez, dührohamokhoz vezet, ami miatt azután az alvás is nyugtalanná válik.A gyermekek ebben az életkorban kezdenek önállóbbá válni. Megtanulnak járni, beszélni, egyedül esznek és öltözködnek, elsajátítják a szobatisztaságot. A növekvő önállósság azonban a szorongás mértékét is növeli. A lefekvés miatti aggodalom, sírás, riadt éjszakai felriadás mind-mind a megnövekedett szorongás következményei. Ezek a nehézségek súlyosbodhatnak, ha a gyerek harsány, félelmetes, megrázó műsorokat néz a televízióban, még akkor is, ha ezt a délelőtt folyamán tette. Még az ismeretterjesztőnek szánt filmek is zavarbaejtő, nyugtalanító hatással lehetnek egy ilyen kicsi gyerekre. Amikor egy szülő, a legjobb szándékkal, síró gyermekét kiveszi az ágyból és leülteti a TV elé, öntudatlanul is hozzájárul az alvási nehézségek kialakulásához. Az a gyerek, aki hozzászokik, hogy a TV hangjaira aludjon el, nem tanulja meg önmagát álomba ringatni.

3-tól 6 éves korig

Az óvodás korú gyermek számára különösen fontos az esti lefekvési ceremónia. A vacsora, fürdés, mesemondás a bejósolhatóság biztonságát adja, ami megkönnyíti az ébrenlétből az alvásba, a szülőkkel való együttlétből a magányba való átmenetet. Ráadásul ez az idő egy különleges családi együttlét lehetőségét is nyújtja.
Ha azonban a lefekvés szokásos menetének a TV nézés is része, a közös beszélgetés, a családtagok közvetlen kommunikációja gyakran csorbát szenved.
Az óvodások különösen gyakran álmodnak rosszat. A rémálmok leggyakrabban a mély alvás REM (gyors szemmozgást mutató) fázisában jelentkeznek.
Bár a rossz álmok kialakulásának mechanizmusa még nincs teljesen feltérképezve, annyi bizonyos, hogy a jelenség összefüggésbe hozható a Tv nézéssel. A rémálmok tartalmában gyakran tetten érhető egy-egy korábban nézett film. Ha az álomban felbukkanó képek és jelenetek különösen intenzívek és felkavaróak, az is lehet, hogy a gyerek már egyáltalán nem tud visszaaludni

6-tól 12 éves korig

Az iskolás korba lépve a legtöbb kisgyermekkori alvási probléma megszűnik. Az ilyen korú gyerekek könnyen és gyorsan elalszanak, alvásuk nyugodt, folyamatos. Ilyenkorra már az is kiderülhet, hogy inkább hajnali pacsirta vagy éjszakai bagoly típusúak-e.
 Az alvásigény területén is nagyobb különbségek mutatkozhatnak; kinek több, kinek kevesebb pihenésre van szüksége. Ezekben az években nem annyira az elalvás, mint a lámpaoltás időpontjának betartása tűnik nehéznek. A lefekvés idejét gyakran valamilyen TV műsor miatt szeretnék eltolni. Ha a család együtt tévézik, akkor a gyerek már csak azért is szeretne részt venni, mert így tovább maradhat szüleivel, és több odafigyelést csikarhat ki. Az egész napi munkától fáradt szülőnek ez a megoldás kényelmesnek tűnhet. Sajnos az sem ritka, hogy a szülők megengedik, hogy a gyerek addig nézze a TV-t, amíg el nem szenderedik előtte.Az iskolás gyereket persze nem kell a kisebbekkel együtt, az igényeihez képest túl korán lefektetni, de ebben a korban is fontos arra odafigyelni, hogy kellő mennyiségű alvásban legyen része.
A kialvatlanság koncentrációs zavarhoz, irritáltsághoz, fegyelmezetlenséghez vezethet. Az is előfordul, hogy valaki óra alatt elalszik. A fáradt gyerek agresszívvá, kötözködővé is válhat, teljesítménye leromlik. Kutatók azt sem tartják kizártnak, hogy a hiperaktív viselkedés hátterében is állhat kialvatlanság.

Serdülőkor

Serdülőkorban a probléma gyakran úgy jelentkezik, hogy kaphat-e a gyerek saját TV-t a szobájába.
 Ez a legritkábban esetben jó ötlet. A tévénézés zavarja a leckeírást, olvasást, minden más hobbijellegű tevékenységet.
 Ezen kívül elszigeteli a fiatalt a család többi tagjától, és ha a tévénézés mennyiségét a serdülőnek magának kell szabályoznia, akkor az alvással töltött időt is biztosan megrövidíti.
A késő esti vitaműsorok nem nyújtanak annyi ismeretet, mint amekkora veszteség a kellő mennyiségű alvás hiánya.
 Ennek ellenére számos középiskolás bekapcsolt tévé mellett alszik el. Sokuk számára az éjszakai tévénézés szokássá válik.
Természetes biológiai alvás-ébrenlét ritmusuk alárendelődik tévénézési szokásaiknak; éjjel fent vannak, és reggel elkésnek az iskolából.Ahhoz tehát, hogy gyermekünk alvása kielégítő legyen, felül kell vizsgálnunk televíziózási szokásainkat is.
 Korlátozni kell a képernyő előtt töltött időt, és oda kell figyelni rá, hogy a gyerek lehetőleg mindig egy felnőttel együtt nézze a műsort. Ha valami félelmetesnek tűnik, a gyereket meg kell kímélni tőle. A gyerek életkorától függetlenül, a lefekvés menete állandó, biztonságos és megnyugtató kell hogy legyen. Használjuk ki ezt az időt a közvetlen családi együttlétre, kommunikációra. Ilyenkor lehetőség nyílik arra, hogy mindenki elmesélje, mi történt vele a nap folyamán, a gyerek beszámolhat róla, hogy mi nyugtalanítja. Az idősebb gyermekeket bíztassuk arra, hogy olvassanak elalvás előtt. A tévénézés vagy a videojáték csak kivételesen legyen az esti program
része. 

Gyermekeink kielégítő alvását tehát úgy segíthetjük elő a legjobban, ha az olvasás, társas együttlét, fantázia játékok, sportolás és a tévénézés helyes arányának létrehozására törekszünk az életében. A kipihent gyerek azután frissen, jó hangulatúan ébred, és sikeresebben küzd meg a gyermeki lét megannyi kihívásával
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése