Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. szeptember 18., csütörtök

A SÚLYOS,MÉLY,ÜREGES PATTANÁS /AKNÉ/ KÉPEKBEN


A SULYOS,MÉLY ÜREGES PATTANÁS /AKNÉ/ KÉPEKBEN

Néhány szó az aknéról
Az akne gyakori bőrbetegség, amelyben pattanások alakulnak ki az arcon és a felsőtesten.
Az akne a hormonok, a faggyú és a baktériumok kölcsönhatásának következtében kialakuló jelenség, amely a szőrtüszők gyulladását okozza. Többnyire az arcon, a mellkas felső területén, a vállakon és a háton jelenik meg, és pattanások, ciszták, néha tályogok jellemzik. Mind a ciszták, mind a tályogok gennyel teli tasakok, azzal a különbséggel, hogy a tályogok némileg nagyobbak és mélyebbek.
A faggyúmirigyek, melyek olajos anyagot (faggyút) választanak ki, a bőr középső rétegében, a dermiszben helyezkednek el. Ezek a mirigyek a szőrtüszőkhöz kapcsolódnak. A faggyú az elhalt bőrsejtekkel együtt a faggyúmirigyből és a szőrtüszőből a pórusokon keresztül tör a bőrfelszínre.
Akne akkor jön létre, mikor a beszáradt faggyú, a levált hámsejtek és a baktériumok együtt töltik ki a szőrtüszőt, és elzárják a faggyú ürülésének útját a pórusokon át. Ha az elzáródás nem teljes, fekete mitesszer (nyílt komedo) látható, ha teljes, akkor fehér (zárt komedo). Az elzáródott, faggyúval kitöltött szőrtüsző elősegíti aPropionibacterium acnestúlzott elszaporodását (ez a baktérium normális állapotban is jelen van a szőrtüszőben). Ezek a kórokozók a faggyúban lévő zsírokat lebontva bőrirritációt okoznak. Az így eredményezett gyulladás és fertőzés hozza létre a bőr elváltozásait, melyeket pattanásként ismerünk. Ha a fertőzés súlyosbodik, tályog képződhet, mely a bőrbe betörve további gyulladást okoz.
Akne elsősorban serdülőkorban jelenik meg, amikor az emelkedő hormonszint - főleg az androgének, például a tesztoszteron - a faggyúmirigyek fokozott működését eredményezi. Mire az egyén eléri a húszas évei elejét, hormontermelése stabilizálódik, és a pattanások általában eltűnnek. Más, hormonális változással járó állapotok szintén akne kialakulásához vezethetnek. Például fiatal nőkön minden egyes menstruációs ciklusban megjelenhetnek, terhesség alatt pedig elmúlhatnak vagy nagymértékben rosszabbodhatnak. Bizonyos gyógyszerek - elsősorban a kortikoszteroidok és az anabolikus szteroidok - a faggyúmirigyek működésének serkentésével aknét okozhatnak. Egyes kozmetikumok a pórusok elzárása révén súlyosbíthatják az aknét.
Mivel a legtöbb emberben az akne súlyossága a betegség természetéből adódóan változik - néha rosszabbodik, máskor javul - nehéz pontosan meghatározni a fellángolást okozó tényezőket. Ismeretlen okból télen gyakran súlyosbodik, nyáron pedig javul. Nincsen azonban összefüggés az akne, bizonyos ételek fogyasztása, valamint a szexuális aktivitás között.

Panaszok, tünetek 
Az akne megjelenése az enyhétől egészen a rendkívül súlyosig változik. Még a legenyhébb akne is bosszantó lehet, különösen a serdülők számára, akik minden egyes pattanást hatalmas kozmetikai problémának tekintenek.
Akiknek enyhe (felületes) aknéjük van, azokon csak néhány, gyulladás nélküli fekete komedo, vagy mérsékelt számú, kissé gyulladt pattanás jön létre. A legtöbb az arcon fordul elő, de gyakori a vállakon, a háton, és a mellkas felső részén is. Anabolikus szteroidok fogyasztása esetén tipikusan a vállakon és a hát felső részén jelennek meg. A fekete mitesszerek bőrszínű, kicsi duzzanat közepén elhelyezkedő apró, fekete pontok képében jelentkeznek. A pattanások enyhe kellemetlenséget okoznak; világos középponttal rendelkeznek, melyet kicsi, vörös bőrterület határol. Súlyos (mély vagy cisztikus) aknéban számos nagy, vörös, fájdalmas, gennyel teli csomó (nódusz) látható, melyek a bőr alatt gyakran hatalmas, váladékozó tályoggá olvadnak össze.
Enyhe, felszínes akne általában nem hagy heget. A pattanás nyomkodása vagy más úton történő megnyitása azonban növeli a bőrgyulladás és a bőrsérülés mélységét, és ezzel a hegesedés valószínűségét. A súlyos aknéban kialakult csomók és tályogok gyakran felrepednek, és a gyógyulásuk után jellemzően heget hagynak hátra. A hegek lehetnek kicsi, mély lyukak; szélesebb gödrök változó mélységgel; vagy nagy, szabálytalan bemélyedések. Az akne által okozott heg egész életen át megmarad, néhány embernél ez kozmetikailag jelentős, és nagy lelki terhet jelenthet.
IKONOGRÁFIA-
Súlyos (mély vagy cisztikus) aknéban számos nagy, vörös, fájdalmas, gennyel teli csomó (nódusz) látható, melyek a bőr alatt gyakran hatalmas, váladékozó tályoggá olvadnak össze.


1-



2-



3-



4-



5-



6-



7-



8-





#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése