Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. szeptember 12., péntek

NYOLC JEL HOGY ELKÉNYEZTETTED A GYEREKED

8 jel, hogy elkényeztetted a gyereked
8 jel, hogy elkényeztetted a gyereked
És megoldások a problémára

Az elkényeztetett kicsik sorsa nem egyszerű, ha közösségbe kerülnek. Mit tegyél, hogy lurkód más legyen?

hirdetés
Minden gyereket kell kényeztetni és dédelgetni, hogy eleget tegyél teljesen normális igényének. Porontyodnak szüksége van szeretetedre, figyelmedre és idődre, hiszen ettől érzi majd biztonságban magát, és egyben ez teszi kiegyensúlyozottá is.

Ha azonban a gyerek túl sokat kap, és állandóan a figyelem középpontjában van, ugyanakkor csak ritkán, esetleg soha nem fegyelmezik, úgy érezheti, hogy az ő igényei fölötte állnak a többi felnőtt és a szülei igényeinek.
Hasonló helyzetben nem csoda, hogy csemetéd abban a hitben nő fel, hogy a világnak körülötte kell forognia, és nagyon követelőző gyermekké válik.

Miért lesz elkényeztetett?

Néha nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt a szeretet és az elkényeztetés között, és vannak olyan helyzetek, amikor könnyű elrontani a gyereket. Ha a kicsi gyakran beteg, vagy sokat dolgozol, és bűntudatod van, hogy nem vagy eleget vele, épp elég oknak látszik arra, hogy szemed fényének lehetőség szerint mindent próbálj megadni, amitől jobban érzi magát. Különösen igaz ez a nehéz helyzetekben, amikor kénytelen vagy egyedül nevelni gyermeked, vagy ő az egyetlen szem utódod.

Azok a szülők, akik gyerekkorukban elhanyagoltnak érezték magukat, sokszor mindazt meg akarják adni agyereküknek, amit ők annak idején nem kaptak meg, de akkor is előfordulhat elkényeztetés, ha más gyerekének mindene megvan, és te sem akarod, hogy porontyod kilógjon a sorból.

Az nagyon is rendjén való, hogy jó szándékúan állsz a gyerekhez, de komoly magatartási problémákhoz vezethet, ha elkényezteted, sőt, később szociális problémák is kialakulnak. A legtöbb szülő könnyen beleesik ebbe a hibába, így nem kell szégyenkezned, ha porontyod elkényeztetett, de figyelj a jelekre, hogy még idejében kiköszörülhesd a csorbát!

Milyen az elkényeztetett gyerek?

  • Nem népszerű a gyerekek között, mert mindig ő akar diktálni.
  • Bizonytalan, mert nem ismer korlátokat a viselkedését illetően.
  • Nincs tisztában a dolgok értékével.
  • Nem akar osztozni a játékain a többiekkel.
  • Neked sem akar szót fogadni.
  • Semmibe veszi a többi gyerek érzéseit.
  • Lehetetlen a kedvére tenni.
  • Folyton nyafog, elégedetlenkedik, panaszkodik.

Kezeld a helyzetet!

Ha időnként nehezen kezelhető is gyermeked, ne feledd, hogy szülőként a te kezedben van az irányítás. Nem feltétlenül kell durva eszközöket bevetned, hogyelkényeztetett gyermeked megszelídüljön, ha pedig megelőzni szeretnéd a problémákat, az sem jelenti azt, hogy kevesebbet kell adnod neki, mint amennyit megengedhetsz magadnak.

Hangsúlyozd a dolgok értékét!

Ha pénztárcád engedi is, ne vegyél meg azonnal mindent szó nélkül porontyodnak. Vigyél rendszert a meglepetésekbe, és szoktasd hozzá, hogy nagyobb játék csak karácsonyra jár, de kisebb dolgokat is csak bizonyos feltételek mellett kaphat. Igényeit rangsorold hasznosság szerint, ha pedig nemrég kapott egy számítógépes játékot, akkor legközelebb egy mesekönyvet vegyél neki. Hasznos lehet az is, ha akkor veszed meg neki az áhított holmit, amikor egyébként is elmész vásárolni magadnak. Így kevésbé terelődik a hangsúly porontyodra, és nem érzi magát túlságosan fontosnak. Nemet is tanulj meg mondani, ha pedig az adott havi költségvetésbe valami már nem fér bele, ne szabd szűkebbre a háztartási kasszát: jövő hónapban is lehet vásárolni.

Otthon se engedj meg mindent!

Az udvarias, helyes magaviselet nem alakul ki magától: az otthoni szabályokkal biztonságos támpontot biztosíthatsz csemetédnek, amihez képest el tudja dönteni, mi a jó, és mi rossz. Ha családi körben mindent szabad, nem érti majd, hogy az oviban miért fordulnak el tőle társai, ha rosszat tesz. A helyes viselkedés elsajátítása fontos része a gyermek szociális fejlődésének, de nem lehet egyik napról a másikra megtanulni, hanem évek alatt, folyamatosan sajátítja el a gyerek, ahogy nő és fejlődik.

Fontos, hogy ne rakj túl nagy súlyt a gyermekre, amikor azt kívánod tőle, hogy túlzottan jól nevelt legyen rövid idő alatt, mert gátlásossá válik, és folyamatosan aggódik majd, hogy vajon mindent jól csinált-e. Azok a gyerekek, akiket megtanítanak arra, hogy hogyan kell helyesen viselkedni, a különféle szituációkban és társaságokban magabiztosan tudnak viselkedni, a többiek is pozitívan ítélik meg őket, és többnyire népszerűek. Sokkal kevésbé hozzák a szülőket kellemetlen helyzetbe, tekintettel vannak mások érzéseire, sokkal valószínűbb, hogy tisztelik a többieket, és jó az empátiás készségük.

Adj választ a miértekre!A legtöbb csöppség időnként durva és rossz magaviseletű, például, ha dühös, vagy fel akar vágni. Előfordulhat azonban, hogy bizonyos helyzetekben az is rossznak számít, ami máskor nem. Ha tehát vendégségben vagytok, és benyúl a hűtőbe üdítőért, ahogy otthon is tenné, nem csoda, ha zavarba jön, amikor megszidod.
Előfordulhat, hogy a rossz modor csak az izgatottság vagy a szokatlan környezet következménye.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése