Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. szeptember 20., szombat

CSECSEMŐKORI BŐRPROBLÉMÁK

Csecsemőkori bőrproblémák


Bőre pihe-puha és bársonyos, akár egy pici babáé – tartja a mondás. A csecsemők bőre ugyanakkor nagyon érzékeny is, gyakran egyetlen icipici pörsenés, akné vagy folt óriásivá tud fertőződni, ezért ahhoz, hogy helyesen tudd kezelni a csecsemőd bőrét, jó, ha pontosan be tudod azonosítani a bőrproblémákat, kiütéseket. Alábbi összeállításunkban a csecsemőkorban leggyakrabban előforduló bőrproblémákról ill. azok kezelési módjairól találsz fontos információkat.

A piros babapopsi

Talán a legelterjedtebb bőrprobléma a pelekadermatitsz, amely során vörös pöttyök, hólyagok, esetenként gennyes, gyulladt sebek jelennek meg a pici baba selymes tapintású popsiján. Nincs olyan anyuka, aki a szobatisztaság eléréséig egyszer sem találkozik a problémával. A popsi bőrén tapasztalt gyulladás kiváltó okai a meleg, a nedvesség, a dörzsölés, ill. a vizeletben és székletben lévő baktériumok. A modern, eldobhatópelenkák sokkal hatékonyabban védik a bőrt a hasonló problémáktól, elterjedésükkel jóval lecsökkent az irritatív gyulladások száma is, azonban a jelenség nem tűnt el teljesen a csecsemők körében. Beszélhetünk ugyanis kontakt irritatív bőrgyulladásokról, amely valamilyen antigénnel való érintkezés következtében jön létre. Ez az allergén anyag lehet vegyszer, gyógyszer, növényi eredetű anyag, de a vegyi anyagok felhasználásával készülő pelus is okozhatja. A pelenkaválasztáskor fontos tehát odafigyelni, hogy a lehető legkevesebb szintetikus anyagot tartalmazó változatot válaszd a kicsinek, ezzel minimalizálva az allergia lehetőségét. 

És lássuk, mi a teendő, ha fent említett tüneteket tapasztalod a pici popsiján! A popsi tisztítására használj egyszerű langyos vizet, vagy vizes majd olajos vattát, esetleg speciálisan erre a célra kifejlesztett olajos-antibakteriális törlőkendőt. Szappant és más fertőtlenítő hatású szereket inkább ne használj, irritáló hatásúak lehetnek. A patikákban többféle, antiszeptikus adalékot tartalmazó kenőcs kapható, amelyek megakadályozzák a hámsérülések baktériumokkal való felülfertőződését és emellett hámosító hatásúak is, ami meggyorsítja a bőr gyógyulását. Mielőtt a friss pelus jönne, kend be a krémmel, és ha mód van rá, naponta néhány órára hagyd szabadon a baba bőrét, amely így szabadon lélegezhet.

Viszkető, égő pörsenések: a köleshimlő

A betegség során a bőrt kölesnyi nagyságú hólyagocskák lepik el, a hólyagok színe lehet vörös vagy fehér. A hólyagok tartalma eleinte víztiszta, később zavarosodó folyadék lesz. A hólyagocskák részben felrepednek, részben pedig leszáradnak, majd lehámlanak. A köleshimlő kialakulásának leggyakoribb oka az izzadás: ne öltöztesd tehát túl a picit, ne tegyél rá 2 takarót, hiszen ha fázik, azt úgyis jelezni fogja! Nem igényel különösebb kezelést, igyekezz tisztán és szárazon tartani a felületet ill. a bárányhimlő során használt mentolos hintőport is használhatsz. Két, maximum három hetes hámlás után teljesen megtisztul a bőr.

Bölcsősapka

Más néven seborrheás ekcéma vagy dermatitis. A csecsemők fejbőrén az első néhány hónap során megjelenő sárgás, hámló foltok a gyermekorvosok szerint ártalmatlanok. A foltok a fejbőrön kívül az arcon, a füleken, esetleg a nyakon is megjelenhetnek. Viszonylag gyakori a jelenség, ami kezelés nélkül magától is elmúlik, de időközben elég csúnya látványt nyújtanak.
Hajmosáskor jót teszel, ha egy puha babakefével átfésülöd ill. átmasszírozod a kicsi fejbőrét. Speciálissampont csak szélsőséges esetekben szoktak javasolni, egyébként bármilyen normál babasampon megteszi.

Újszülött akné


Nagyon gyakori a csecsemők körében, majdnem minden második baba érintett a problémában. Általában néhány hetes korban jelentkeznek és legkésőbb hat hónapos korig tartanak az aknészerű pattanások. Megjelenésük okai az anyatejben található női hormonok. Általában spontán módon elmúlik, nyomkodni, piszkálni nem szabad a pattanásokat. Javulást érhetsz el, ha naponta többször sima vizes vagy kamillateába mártott vattakoronggal áttörölgeted a pici bőrét. A legfontosabb, hogy tartsd mindig tisztán és szárazon a bőrt!

Milia

A bőrön, általában a szemhéjakon, hónaljban és genitáliákon előforduló kiemelkedő, gömbölyded testecske. Kialakulásának oka, hogy a faggyúmirigy kivezető csöve eldugul, ezáltal a mirigysejtek nem esnek zsírosan szét, hanem elszarusodnak. Ez a betegségnek nem nevezhető bőrprobléma teljesen ártalmatlan, csak mint szépséghiba van jelentősége. A pici babáknál kettő-négy hét alatt magától el szokott tűnni, felnőttkorban bőrgyógyászati vagy szépészeti beavatkozást igényel. Nincs okod tehát aggodalomra!

Atópiás dermatitis

Leginkább a felnőttkori ekcémára hasonlító tüneteket produkáló csecsemőkori bőrproblémáról van szó. Veleszületett hajlamon alapul a betegség, és a kezelések ellenére vissza-visszatérhet. Csecsemőkorban nehezen megállapítható az allergia fennállása, vérvételes vizsgálattal azonban jelezhető a szervezet allergizálhatósága. Magas immunglobulin E esetén gyógyszeres kezelésben kell részesíteni a picit, akár néhány hónapos korától, különösen akkor, ha a családban asztma vagy felnőttkori ekcéma fordul elő. Mivel az anyatejedben semmilyen allergizáló hatású anyag nincsen, ha a bőrprobléma a csak szoptatós időszakban fordul elő, valószínűsíthető, hogy a betegség belsőleg ered. A tehéntejes tápszerek használata esetén érdemes szünetet tartva kipróbálni, hogy valóban az okolható-e az ekcémás tünetekhez hasonló bőrprobléma kialakulásáért. Amennyiben egyéb tüneteket is tapasztalsz, mint például duzzanatot, gennyesedést, ízületi fájdalmat vagy lázat, feltétlen fordulj orvoshoz!


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése