Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. szeptember 22., hétfő

A GYERMEK IMMUNITÁSÁRÓL

A GYERMEK IMMUNITÁSÁRÓL


A gyermek immunitása már a terhesség alatt kialakul. A szerzett (specifikus) és a veleszületett (aspecifikus) immunitás egyes komponensei apránként alakulnak ki, ami a születés után továbbfejlődik. 
Az első életévekben a gyermekek immunrendszere intenzív változásoknak van kitéve, melyek az egyes funkciók megerősödéséhez vezetnek.
Ez egy nagyon érzékeny és komplikált folyamat, amelyre sok tényező hat ki. Az immunitás megerősödése alatt a kisgyermekek jobban ki vannak téve a fertőzéseknek, amely gyakori fertőzésekben és légúti megbetegedésekben nyilvánul meg.
A leggyakrabban akkor kerül sor erre, ha a gyermek olyan környezetben tartózkodik, ahol fokozottan ki van téve a mikroorganizmusok előfordulásának. Ilyen környezet lehet egy gyermekközösség vagy a gyakran beteg idősebb testvérek. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a gyermek ténylegesen immunzavarokkal küzd.
A legyengült immunitás két oka lehet:
·                               veleszületett (elsődleges) immunhiány – ennek során nagyon komoly megbetegedésekről van szó, amelyek genetikai zavarok következtében jönnek létre, mely a legtöbbször már az első életévben súlyos lefolyású gyakori fertőzések formájában jelenik meg
·                               szerzett (másodlagos) immunhiány – ez már a gyermek első életévében létrejön, az elsődleges megbetegedésektől sokkal gyakrabbi és nagyon különböző okai lehetnek
Jelenleg több lehetőség van a gyerekkori enyhébb immunrendszeri zavarok kedvező befolyásolására. Egy ilyen nem veszélyes módszer az olyan természetes eredetű anyagok szedése, melyek érzékenyen képesek befolyásolni az immunitás megerősödésének folyamatát. Ennek során a legtöbbször olyan hatóanyagokról van szó, melyek különböző szinteken aspecifikusan avatkoznak be a gyermek immunrendszerébe.  

Ezek recept nélkül könnyen beszerezhetők a gyógyszertárakban vagy gyermekorvossal felírattathatók. Ezek közül a legtöbbnek igazolható hatása van és meg tudja akadályozni a légzőrendszer gyakori fertőződését.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése