Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. szeptember 7., vasárnap

CITOMEGÁLIA VIRUS FERTŐZÉS-KISFEJÜSÉG

Cytomegalo-vírus okozta fertőzés
A rubeolavíruson kívül a cytomegalovírus (CMV) érdemel említést.
A cytomegalovírust számos emlősben megtalálták, úgy tűnik, hogy egyes típusok fajspecifikusak. Az emberi CMV-ről kiderült, hogy mind szerzett, mind veleszületett betegséget okozhat. A vírus minden szervet megtámadhat, és különösen vonzódik a hámsejtekhez. A szerzett formában ideggyulladás, májgyulladás, szívizomgyulladás és látóideghártya-gyulladás fordulhat elő. A betegség enyhe lefolyású, így a fertőzést legtöbbször nem is ismerik fel. A fertőződés létrejöhet méhen belül, születéskor és az első életnapokban, majd a későbbiekben bármikor (elsősorban a nemi szerveken vagy egyéb nyálkahártyákon keresztül). Hazánkban a fertilis korú nők 60%-a már átesett a fertőzésen.
A veleszületett CMV-fertőzés
A veleszületett (congenitalis) CMV-fertőzés a tünetmentestől a súlyosig változó mértékű lehet. A lepényen keresztül fertőződött magzatok 5%-a halva születik meg vagy röviddel a születés után meghal.
A súlyos formákban elsősorban az idegrendszer (kisfejűség, agyi mészlerakódás, epilepsia), a máj (máj- és lépgyulladás, szabad hasüregi vizenyő, véralvadási zavarok), a szem (ideghártya-gyulladás, látóideg-sorvadás, kisszeműség, vakság) érintett.
 A fertőzés lezajlása után változó mértékű szellemi károsodás és süketség, vakság maradhat vissza. Lényeges tudni, hogy a fertőzés embrionális életben az agykérget károsítja, a magzati korban és a születés körül pedig a szervezet gyulladással válaszol. A cytomegalovírus-fertőzés tehát a terhesség bármelyik szakában veszélyes.

Hatásos terápia vagy immunizálás nem áll rendelkezésre, ezért igazolt CMV-fertőzés esetén a pár a terhesség megszakítását kérheti a terhesség 20. hetéig, mivel az anyai infekció 25-50%-ában a magzat is fertőződik. A fertőzött magzatok fele megbetegszik, egyharmaduk súlyosan. Az anyai infekció vizsgálata ellenanyag-vizsgálaton alapszik.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése