Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. szeptember 3., szerda

ÉJSZAKAI ÁGYBAVIZELÉS.-MIT MOND A GYERMEKPSICHIÁTER ??

Éjszakai ágybavizelés: Mit mond a gyermekpszichiáter?Enurézisről, azaz bevizelésről abban az esetben beszélünk, ha a gyerek akaratlanul, vagy néha szándékosan nem megfelelő helyre (ruházatba, ágyba) üríti vizeletét olyan életkorban, mikor a kontinencia (visszatartás) már elvárható lenne. Ez általában a négy-öt éves kor. A diagnózis felállításához a tünet ismételt jelentkezése szükséges.

Pszichés vagy szervi okok?


Megkülönböztetünk organikus, azaz szervi eredetű, és nem organikus, azaz főként pszichés eredetű bevizelést.
Azért fontos ezeknek az elkülönítése, mert ez határozza meg a további teendőket. A differenciáldiagnózis (elkülönítés) az urológus és nefrológus (vesebetegségekkel foglalkozó orvos) feladata. Vizeletvizsgálat, vese- és gerincröntgen alapján lehet a szervi eredetet igazolni vagy kizárni.

Az organikus eredetű enurézis kezelése elsősorban a fent említett urológus és nefrológus tevékenységi körébe tartozik, míg a nem organikus esetekben általában gyermekpszichológiai, gyermekpszichiátriai kezelésre kerül sor.

 

Elsődleges és másodlagos enurézis


Abban az esetben, ha a gyermek 4-5 éves koráig soha nem volt legalább fél éven keresztül szoba-, ágytiszta, primer, azaz elsődlegesformáról van szó. Ha volt a gyerek életében olyan, legalább féléves időszak, mikor tudta tartani a vizeletét, szekunder, azaz másodlagos enurézisről beszélünk. Ez a megkülönböztetés is a teendők meghatározása miatt fontos.
A primer enurézis fennállhat a hólyag kapacitásának elégtelen volta, vagy a vizeletürítésben résztvevő agyi központ, illetve idegpályák éretlen volta esetén, valamint nem megfelelő szobatisztaságra szoktatás következtében.

 

A szobatisztaság tanulása


A hólyagfunkció akaratlagos szabályozása tanulási folyamat eredménye. A megfelelő szobatisztaságra szoktatás (toalett-tréning, kondicionálás): mikor a szülők (anya) elérkezettnek látják az időt, (képes a gyermek az együttműködésre, tud valamennyire uralkodni a záróizmain, tudja jelezni valamilyen módon szükségletét) leveszik a gyerekről a pelenkát és elkezdik egyre nagyobb rendszerességgel bilire ültetni. Próbálják megértetni vele, hogy szeretnék, ha ebbe végezné dolgát. Ha ez sikerül, azonnal megdicsérik, mosollyal jutalmazzák, ami a helyes viselkedés pozitív megerősítése. A szülők másik elvárása, hogy a nadrág száraz maradjon. Siker esetén ezt is örömmel nyugtázzák, ami további megerősítés a gyerek számára.

 

A nem megfelelő szoktatás


Mind a primer, mind a szekunder enurézis kialakulásában szerepet játszhat a nem megfelelő toalett-tréning. A leggyakoribb hibák:

Túl korai szoktatás: nem várják meg a gyermek megfelelő biológiai, pszichológiai érettségét, nem veszik figyelembe a fejlődés egyéni ritmusát. Ebben az esetben olyat várnak el a gyerektől, amit nem képes teljesíteni, így ő is, szülei is frusztrálódnak (csalódnak), ami a helyzetet tovább rontja. Ha ilyen körülmények között esetleg mégis kialakul a szoba-, ágytisztaság, ez csak labilis (bizonytalan) funkció lesz, melyet későbbi gyerekkori frusztrációk, traumák megzavarhatnak. Ebben az esetben visszaesés következhet be.

Türelmetlen vagy erőszakos szoktatás: a szülők túl gyors sikert várnak el, főleg azoknál a gyerekeknél, akiknél a beszéd- és mozgásfejlődés az átlagosnál gyorsabb volt. Ezekben az esetekben gyakran nem jelzik vissza a kisebb sikereket, nem erősítik meg a helyes viselkedést, hanem sikertelenség esetén csalódottságuknak adnak hangot. Ez a gyermekben szorongást, agresszív indulatot válthat ki, ami miatt esetleg nem lesz hajlandó megfelelni az anyai elvárásnak. Tiltakozása, szembenállása (oppozíciója) fejeződhet ki az enurézisben.

Hiányos szoktatás: elhanyagoló családban, intézetben nevelkedő gyerekeknél nincs kinek teljesíteni. A megerősítés hiánya miatt a gyerek érdektelenné, motiválatlanná válik.

Zavaró életesemények: gyakorlati tapasztalat, hogy a korai években átélt negatív életesemények nehezítik, ill. labilissá teszik a szobatisztaság kialakulását. (l: felbomlott család, komolyabb feszültségek családon belül, testvér születése, testi betegségek, anyától való elszakadás.)

 

Hólyagtréning vagy ébresztés?


Az enurézis kezelésében a legelterjedtebb módszerek a hólyagtréning (mind a két formája), a pszichoterápia és végszükség esetén az átmeneti gyógyszeres segítség adása.

 A hólyagtréning két formája:

Vizelet-visszatartás gyakorlása: a vizelési inger megjelenése és a vizelés megkezdése közötti időtartamot a gyermek naponta 2-3 perccel megpróbálja növelni.
A vizelés többszöri megszakítása: a gyermek elkezd vizelni, és közben újból és újból megszakítja a vízsugarat. Itt a megszakítások számának növelése a cél. Mind a két esetben naptárban jelöli a gyerek az elért eredményt, sikert. Az egyes módszereket 3-4 hétig érdemes próbálni, majd szünet után lehet megismételni. Természetesen mind a két esetben a szülő támogató segítsége szükséges.
Csak abban az esetben szabad ezzel a módszerrel próbálkozni, ha:
• a gyerek idegrendszere már biztosan eléggé érett a kondicionálásra és pszichésen is vagy egyensúlyban van, vagy szakember támogatásában részesül,
• ha a szülő kellő időt tud fordítani a gyakorlásra, ha képes az apró sikereknek igazán örülni, s ezt szeretettel, mosollyal visszajelezni. (Ezzel pozitívan megerősíti a gyereket, stressz nélkül motiválja további igyekezetre.)
 Ha szülő csalódott, türelmetlen túlterhelt, vagy a szülőgyerek kapcsolat valami miatt amúgy is terhelt, nem szabad szakember segítsége nélkül elkezdeni a tréninget.
Szoktak még próbálkozni az éjszakai ébresztés módszerével, de ezzel mi nem tudunk egyetérteni. Egyrészt a gyerekek többsége nehezen ébreszthető fel egészen, s így félálmukban megpisiltetve őkat, az idegződik be, hogy ilyenkor szabad ellazítani a hólyagzáró izmokat, s ezzel csak megerősítjük az éjszakai ágybavizelést. Másrészt minden gyermeknek szüksége van az egészséges fejlődéshez a nyugodt, zavartalan alvásra. Ez a módszer nem a gyerek örömteli közreműködésére; hanem a szülő kemény beavatkozására épít.
Tréningre nem szűnő primer enurézis esetén, illetve szekunder enurézisnél, ha nem egyértelmű és megoldható a kiváltó ok (pl. anya ideiglenes távolléte, óvodába szoktatás kezdete, testi betegség utáni állapot) mindenképp indokolt és fontos a gyermekpszichológus, gyermekpszichiáter felkeresése pszichoterápiás, és esetleges gyógyszeres kezelés céljából.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése