Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. október 2., vasárnap

HALÁLOS FÉLRENYELÉSHalálos félrenyelés
Valóban a torkán akadhat valakinek a falat? Mi teendő, ha valaki fulladozik, s úgy tűnik, a légúti akadály miatt nem kap levegőt? Gyorsan kell cselekedni, a teendőket gyorsan megtanulhatja bárki!
A levegő útja
A levegő a szervezetbe két módon juthat be, az orr-, illetve a szájnyíláson keresztül. A két üreg a garatban egyesül, ami egyúttal a légutak és a táplálék útjának kereszteződési helye is. Míg a garatig a szájüreg előrébb, az orrüreg hátrébb helyezkedik el, addig a garatot követően a légcső lesz elől, míg a nyelőcső hátul. Így tehát a táplálék és a levegő útja kereszteződik. A helyes irányt a gégefedő fogja biztosítani, amely nyeléskor zárul, így a táplálék a nyelőcsőbe kerül, míg légvételkor nyitva van, így a levegő a légcsőbe áramlik. Félrenyeléskor a táplálék a tápcsatorna helyett a légcsőbe kerül. A légutak legszűkebb része a hangrés, általában itt szorul meg az idegen anyag.
A légút elzáródás tünetei
A légutak elzáródásának belső és külső oka egyaránt lehet. A gyors és szakszerű beavatkozás életmentő. A félrenyelés aránylag gyakran előforduló probléma, főleg kisgyermekek és idősek körében. A légúti akadály szűkíti, vagy akár azonnal elzárja a levegő útját. A beteg megpróbál köhögni, torkához kap, kezdetben sípolva veszi és fújja ki a levegőt, 1-2 perc múlva egyáltalán nem tud lélegezni. Félrenyelés során a beteg nem kerül rögtön a földre, nem ájul el, hiszen oxigén nélkül 1-2 percet kibírunk, éppen ellenkezőleg, küzdeni próbál. Ha nem tudja kiköhögni az akadályt jelentő idegen anyagot, akkor csak a gyors és hatékony külső segítség mentheti meg.
Légúti akadály eltávolítása felnőttek esetén
Szólítsuk fel a beteget köhögésre. Ha az elzáródást okozó anyag nem távozott, először próbáljuk meg kézzel elérni és kivenni az akadályt. Amennyiben ez nem sikerül, akkor ne próbálkozzunk tovább, hiszen akár mélyebbre is nyomhatjuk.

A továbbiakban tenyerünkkel üssük meg a beteg lapockáját egymást követően ötször, határozottan, de nem erősen. Ezzel köhögési ingert váltunk ki, mely erős légáram, így kimozdíthatja a fulladást okozó anyagot, ha az öt ütés bármelyike sikeres, akkor további ütésre nincs szükség. Ha nem jártunk sikerrel, alkalmazzuk a Heimlich-féle műfogást, más néven alkalmazzunk hasi lökést egymást követően maximum ötször. A beteg háta mögé állva keressük meg a szegycsontját, a szegycsontja alatt egyik kezünket szorítsuk ökölbe, másik kézzel öklünket megfogva hirtelen lökést gyakorlunk a rekeszizom alatti területre, benyomjuk, majd felrántjuk kezünket. A beavatkozás lényege, hogy a rekeszizmot felnyomva növeljük a mellkas nyomását, ezáltal az idegentest kilökődik az elzárt légútból.


A műfogás fekvő (eszméletlen) sérülten is elvégezhető. Ebben az esetben helyezkedjünk a beteggel szemben, öklünket helyezzük a szegycsont alá, majd először lefelé, aztán felfelé gyakoroljunk nyomást. A Heimlich-féle műfogás esetén körültekintően kell eljárnunk, mert sérülhetnek a környező szövetek, szegycsont- és bordatörés, súlyos esetben akár rekeszizom sérülés is bekövetkezhet. Sikertelenség esetén újabb öt háti ütés következik.
A Heimlich-féle műfogás gyermeken nem alkalmazható!
Légúti akadály eltávolítása gyermekeknél
Gyermekeknél (3-4 éves korig) a Heimlich-féle műfogás nem alkalmazható.
 A légúti akadály eltávolítására több lehetőség is van. Először próbáljuk kézzel eltávolítani az idegentestet. Sikertelenség esetén csecsemőnél a gyermeket bal alkarunkra fektetve a csecsemő arcát a kezünkben tartva jobb kézzel háti ütéseket alkalmazunk ötször egymást követően. Sikertelenség esetén lélegeztetést próbálunk. Csecsemőnél nagyobb gyermek esetén amennyiben kézzel nem sikerült eltávolítani a fuldoklást okozó anyagot, fektessük a beteget hason ülő helyzetünkben a combunkra, ezt követően háti ütéseket alkalmazunk.
Mit tesznek a kiérkező mentők?
A betegek ellátása számtalan körülménytől függ. Az alábbi tennivalók csak nagy általánosságban igazak, ezektől jelentős mértékben eltérő ellátás is indokolt lehet.

Elhúzódó esetben - akár a mentők kiérkezése előtt - a beteg eszméletlenné válhat. Amennyiben műfogással a légúti idegentest nem távolítható el, akkor eszközzel (laringoszkóp) fel kell tárni a hangrést, és speciális idegentest-fogóval lehet kivenni. Szükség esetén a minden mentőautóban megtalálható váladékszívó készülék segítségével tisztíthatók tovább a légutak. Az idegentest beékelődése és egyéb módon való eltávolítási nehézsége esetén felmerül a helyszíni gégemetszés lehetősége.
 Az idegentestek döntően a hangrésbe szorulnak be, gégemetszés során a gégeporc, tehát a hangszálak alatt kerül sor a bőr, illetve a porcok közötti szalagok bemetszésére. Így a levegő számára áramlási lehetőség nyílik meg, melyet eszközzel lehet biztosítani.

Utolsó lehetőségként meg kell kezdeni a beteg újraélesztését. Ugyanis meg van arra az esély, hogy lélegeztetéssel mélyebbre juttathatjuk az idegen testet, így felszabadul az egyik tüdőfél és lehetőség nyílik a légvételre.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése