Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. október 22., szombat

A serdülőkori szexualitás jellemzői



A serdülőkori szexualitás jellemzői
A serdülőkor természetes velejárója a saját nemi szervek erotikus működésének, az ebből származó örömöknek a felfedezése, az aktív szexuális élet közelgő kezdetének izgalma, az ellenkező neműekre irányuló érdeklődés. A folyamatot, a maga követelő, törvényszerű, nehezen kontrollálható jellege miatt olykor erős szorongás kíséri, amit tovább fokozhatnak a közben keletkező fantáziaképek, a felmerülő személyek. Kulturális összehasonlító vizsgálatok tanúsága szerint jelentős a különbség annak függvényében, hogy a hagyomány a kisgyerekek magányos vagy társas szexuális játékait, illetve a szexuális események megfigyelését illetően erősen vagy mérsékelten korlátozó-e, esetleg engedékeny. Az engedékeny társadalmakban nincsenek szexuális tabuk. A fejlődés folyamatos, a serdülőkor különleges szerepe csak a korlátozó társadalmak sajátja.
Az európai keresztény kultúra megközelítőleg a múlt század második feléig a nemi szervek működésének felfedezését, a saját nemi szerv érintését, az önkielégítést (onánia, maszturbáció), a „.magok elfecsérelését” szégyell ni való, bűnként, az elemi szemérem elleni vétségként állította be. Az önkielégítés különösen a fiúknál egy igen erős, és alig korlátozható késztetés, ami ha máskor nem álmukban mindenképpen lezajlik. Így az ideológia, amelyik ezt nem tekintette természetesnek, lelkileg sok szenvedéssel, bűntudattal terhelte meg a férfivá érő fiúkat. A lányoknál a szexuális igények nem olyan kirobbanó formában lépnek fel, nemi szervük anatómiailag is jobban elrejti az erogén tájakat, ezért kevesebb gondot jelentett nekik, hogy megfeleljenek ezeknek az elvárásoknak.
A lányok többsége úgy kezdi el aktív szexuális életét, hogy nem ismeri eléggé saját erotikus késztetéseit, azt a sajátos módot, ahogy szervezetük a szexuális örömre felkészül, a körülményeket melyek felszabadítják a készséget a beteljesülésre, az orgazmusra. Ez semmiféle hátrányt nem jelent, ha odafigyelő, türelmes, az ő testükre kíváncsi partnerrel találkoznak, akivel a kellő fokozatossággal, a megfelelő ritmusban zajló felfedezés nagyszerű, gazdagító érzelmi élménnyé válik. Aki tapasztaltabban lép az aktív szexualitás porondjára, az kevésbé sérülékeny, ha első partnere, nem ennyire felkészült, sőt segíteni is jobban tud a tapasztalatokban még nem bővelkedő partnerének.
A fiúknak, amikor partnerükkel közösülnek egy másik szabályozásra, más időzítésre kell átszoktatniuk magukat, mint amit megtapasztaltak a magányosan végzett önkielégítéskor. Az egyik sietésre, gyors megkönnyebbülésre serkent, a másik késleltetést kíván, ami izgalmi állapotban nem mindig sikerül, és korai magömlés történik.
A férfiaknak abban kell segíteniük a nőket, hogy képesek legyenek eljutni az igazi kielégülést jelentő, a hüvelyhez kötődő orgazmusig.
A kölcsönös örömszerzést szem előtt tartó szexualitás minden életkorban egy páros tanulási folyamat, így az összeszokás, a kezdeti ügyetlenkedések velejárnak, és ebben semmi szégyellni való nincs. Ha egy őszinte kapcsolaton belül történik az első nemi aktus, akkor a nehézségek rövid idő alatt egyszerűen kiküszöbölődnek. Segít ebben, ha a partnerek meg tudják beszélni, ami velük, testükkel történik az érintkezés közben.
Ha az érzelmi feltételek hiányoznak, ha csak úgy úton útfélen esik meg valakivel az első szexuális aktus, vagy ami még rosszabb kényszer vagy erőszak hatására történik, annak az a kockázata, hogy hosszabb-rövidebb időre legátlódhat az örömképesség. Ezt nevezik frigiditásnak.
A férfiak normális esetben minden nemi aktusnál eljutnak az orgazmusig, a nőknél ez egyáltalán nem szükségszerű. Az erotikus gátoltság ugyanakkor nincs befolyással a nemzőképességre.
A megtermékenyülés lejátszódhat, a magzat megfoganhat teljesen függetlenül attól, hogy a nő érez-e nemi kielégülést. Biológiai értelemben a nők szexuális örömérzése a természet extra ajándéka, és olyan ajándék, ami ha vigyáznak rá, az egész életet megszépítheti. Hosszú távú megőrzésében, például egy házasságban nagy szerepe van a partnerek odafigyelő együttes játékosságának és akaratának.
A serdülők napjainkban korán kezdik az együttjárást, fiatalon szembesülhetnek ennek örömeivel és a csalódással is, azzal, hogy partnerük elárulta őket. Találkoznak a kihasználtság, a megcsalatottság, becsapottság érzésével, s ez könnyen a másik nemmel kapcsolatos negatív általánosításokhoz vezethet.
Többféle kapcsolatalakítási stílus létezik a partnerkeresésnek ebben az első szakaszában. Egyesek számára az válik fontossá, hogy minél több partner között lavírozzanak egyidejűleg.
A serdülők másik csoportja hosszú és tartalmas kapcsolatok létesítésére törekszik, melyekben a testi, szellemi és lelki intimitás szép élményeit élik át.
Vannak magányosok is. Egy részük ekkor még nem érdeklődik a másik nem iránt, mások egyelőre az ábrándozásnál maradnak, mert esélytelennek érzik magukat a reális kapcsolatok létesítésére.
Olykor találkozunk a szex terén kizárólag teljesítmény orientált serdülőkkel, akiket igen korán, 14-15 évesen halaszthatatlan vágy fog el szüzességük elvesztésére. Sajnálatos ez abban az esetben, ha megfelelő ismeretek nélkül, és érzelmi készenlét hiányában, pusztán az első közösülés minél korábbi beteljesülése céljából cselekednek így.
 A sportszerűen űzött szex káros következményeit mind a két nem előbb-utóbb megszenvedi Jó esetben a nemi élet fokozatosan indul, s a fiatalok mély és intim kapcsolatban fedezik fel a kölcsönös gyönyör természetét. Ennek a fázisnak a kimaradása nem igazán jó indítás a házasságkötés, a családi élet szempontjából.
Meg kell említeni a homoszexuálisok csoportját is, akik másságuk felvállalásával küzdenek, s akik számára az internetes partnerkeresési lehetőség sokszor nyújt megoldást.
Korunkban a pornográfia minden fiatal számára hozzáférhető, akár újságok, videokazetták, számítógépes adathordozók vagy az Internet útján. Gyaníthatóan, hogy a férfi és női együttlét kitárt valóságával sok gyerek már egészen kicsi korában (az általános iskola alsó tagozatának végén) megismerkedik. Ennek megfelelően sokan úgy gondolják közülük, hogy már mindent tudnak a témáról.
A szexuális szokások kialakulásában a média és kortárscsoport mellett a család jelentősége is óriási, részben az ott megfigyelhető modellek, és a stílus révén, ahogy beszélnek róla. A családok jelentős hányadában nem szoktak a szexualitásról beszélni, a szülők sokszor igen kínos nevelési feladatként élik meg az ún. szexuális felvilágosítást. A kortársközösségekben azonban a tagok intim szférája kimeríthetetlen téma.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése