Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. október 14., péntek

6 kérdés, amit fel kell tenned a párodnak házasság előtt (Ha nem szeretnél válást)

6 kérdés, amit fel kell tenned a párodnak házasság előtt (Ha nem szeretnél válást)
A későbbi problémák elkerülése végett, jobb időben rövidre zárni ezeket a kényes kérdéseket. Persze probléma mindig akad bőven, de ha a legfontosabb elvekben nem értetek egyet, akkor nem túl jó kilátások elé néztek a jövőben. Inkább most, mint az esküvő után!
1. Milyen közel áll a szüleihez?
Van, akinek kifejezetten szorosak a kötelékei, míg mások a család szó hallattán kicsit összerezzennek. Ez az egyik legfontosabb téma, amiről érdemes minél hamarabb beszélgetni. "A szülők jelenléte gyakran okoz problémákat egy párkapcsolatban, főleg az ünnepek környékén és akkor, mikor már gyerekkel is bővül a család." - hívja fel a figyelmünket Kristin Davin pszichológus, akinek a válás a szakterülete. Kihez menjünk karácsonykor? Mennyi időt töltsünk a családdal, és normális az, hogy az anyós minden hétvégén ellenőrzi/értékeli a háziasszonyi képességeidet?
2. Mennyire fontos a szex egy kapcsolatban?
Senkinek sem kell bemutatni, hogy milyen túlfűtött egy kapcsolat a kezdeti időkben. Ahogy azt sem, hogy a vágy egy idő után csillapodik, és ezzel egyenes arányban csökken az együttlétek száma is. A felmerülő gondok és a stressz is sokat ronthat a libidón, ezért is fontos tudni, hogy a másik életében, milyen prioritást élvez a szex. "A szex az egyik leggyakoribb probléma, ami felvetődik a házassági tanácsadásokon"- mondja Aaron Anderson, a házasság és a család terapeuta. "Előfordul, hogy a párok eltérően gondolkoznak a hálószobában történtekről, és annak milyenségéről, mennyiségéről. Ezek a problémák tipikusan a kapcsolat későbbi szakaszában okoznak fennakadásokat, és sokaknak nem is sikerül dűlőre jutniuk már ilyenkor ebben a kérdésben."
3. Szeretne gyerekeket? Ha igen, hogyan tervezi?
Simán lehet, hogy úgy állsz bele egy házasságba, hogy fogalmad sincs arról, hogyan áll a párod a családalapítás kérdéséhez. Sokan azért nem merik feszegetni ezt a témát, mert nem akarják, hogy a pasi megriadjon. Pedig ez meghatározza a kapcsolat jövőjét, és igenis kell beszélni róla! És nem csak arról, hogy legyen-e vagy sem: "Együtt kell kitalálniuk, hogy milyen szülőkké szeretnének válni. Lehet, hogy te laza vagy, ő meg merev." - kezdi Becky Whetstone, a házasság és a család terapeuta. "Az egyik véglet a szigorú, folyamatos irányító szülő, míg a másik a mindenféle kontroll és következetességtől mentes fél. Ez a két szélsőséges elv nehezen találja meg az összhangot a gyereknevelésben."
4. Hogyan határozná meg a monogámiát?
A monogámi minden ember felfogásában mást jelent. Annak elkerülése érdekében, hogy az egyik fél átlépje a határokat, jobb nyitottan és őszintén beszélni, hogy kinek milyen egy hűséges kapcsolat. Ezután lehet létrehozni egy közös definíciót, ami mind a két fél számára elfogadható és működőképes. Ha ez nincs meg, ne is ábrándozz a harangok kongásáról. "Okosan teszi, aki előre tisztázza az elvárásit, nem csak a szexről, hanem a szociális médiában való jelenlétről, társasági életről, hogy kivel mi fér bele, vagyis a monogámiáról." - mondja Joy LaMotte, terapeuta. Kacér üzenetek a Facebookon?
5. Hol képzeli el a jövőjét?
Hol látod magad öt év múlva? És tíz? Húsz? Arról ábrándozol, hogy körbe utazod a világot, vagy inkább egy kényelmes fotelről és a jól ismert helyről, ahol most is élsz? Persze vannak kérdések, amikre talán még nem tudod a választ, hiszen annyi lehetőség van előtted - de terveid csak vannak. Hát ezeknek a terveknek kell szinkronban lennie, különben valaki boldogtalan marad. "Ne csak arról kérdezd, milyen tervei vannak a közös életetekkel, az is fontos, hogyan látjátok magatokat külön-külön a jövőben." - vet fel az újabb fontos témát Aaron Anderson.
6. Mennyi az annyi?
Egy 2013-as tanulmányból kiderült, hogy azok a párok, akik már korán összekülönböznek a pénzügyi kérdéseken - függetlenül attól, hogy pluszban vagy mínuszban vannak -, nagyobb a kockázata a válásnak, mint másoknál. Hogy ne váljál a statisztika negatív részévé, beszéljetek a mocskos anyagiakról is. "Gyakran ha a párok nem veszekednek anyagi kérdéseken, akkor is azon veszekednek, csak nem merik kimondani, hogy most pontosan mi is a vitatéma." - veti fel Kristin Davin. "Szükséges, hogy erről is kialakuljon egy megfelelő párbeszéd: Milyen kapcsolata van a pénzzel? Hogyan gondolkozik az anyagiakról? Mit tanult a spórolásról? Hogyan tud bánni vele? És akkor még nem említettük meg, a családunkból magunkkal hozott normákat."



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése