Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. október 16., vasárnap

MEGFÁZÁSBÓL ARCÜREGGYULLADÁS... MI A LEGJOBB GYÓGYMÓDJA?


Hideg, nyirkos időben könnyen megfázik az ember, s az arra hajlamosaknál akár arc-, homlok-, illetve egyéb orrmelléküreg-gyulladás is kialakulhat. Sokszor makaccsá válik, és nehéz megszabadulni tőle. Mi a legjobb gyógymódja?
Rendszerint vírus készíti elő a talajt az egyébként is az orrban lévő baktériumok számára, melyek gennyes gyulladást produkálnak. Illetve a lob kialakulhat a fogakból kiinduló tályog, fertőzés, idült orrmandula-gyulladás 
miatt is, emellett fogékonyak rá az allergiások (allergiás nátha miatt), s azok, akiknek az orrában anatómiai rendellenesség van (pl. orrsövényferdülés) – ismertette dr. Sziklai István, a DE Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika igazgatója a debreceni EgészségCentrum magazinnak.
A gyulladás átterjedhet a homlok-, arc-, rostacsont-, illetve iköbölre, összefoglaló néven melléküregekre, s feszítő fájdalmat okoz a betegnek.
A fájdalomhoz láz, rossz közérzet, köhögés, könnyezés, fej-, fül- és torokfájás, orrdugulás vagy orrfolyás társul. A tünetek értelmezése mellett röntgenfelvételt készíttetünk, hogy megbizonyosodjunk a betegségről.
Az arcüreg-gyulladást antibiotikummal kezeljük
A jelenlegi gyakorlat szerint 5-10 napig szedetnek antibiotikumot a beteggel, illetve orrcseppet írnak fel neki, melyektől nem mindig gyógyul meg. Akiknek gyakran van melléküreg gyulladásuk – évente három-négyszer –, azoknál akár egy hónapig tartó antibiotikumkúra is szükséges lehet, amely úgy kiirtja a kórokozókat, hogy nem jelentkezik többé
a betegség. Emellett természetesen orrcsepp használatát is javasoljuk.
Ma ritkábban kerül sor a melléküregek öblítésére, műtéti feltárására, de előfordul. A gyógyszeres kúrát sokszor kiegészítik a betegek különféle népi gyógymódokkal. Közülük én a melléküregek infralámpás melegítését támogatom, mert a száraz meleg segíti a váladék ürülését, mérsékli a feszítő fájdalmat.
A melléküreg-gyulladások elkerülésére a téli hónapokban ajánlott a száraz levegőjű lakások levegőjének párásítása.
Nyáron javallott a légkondicionálós lakásokban rendszeresen tisztíttatni a berendezést. Törekedni kell arra, hogy a kinti és a benti hőmérsékletkülönbség ne legyen több 5 Celsius-foknál. Ugyanis a nagy hőmérséklet-eltérés olyan jelentős orrnyálkahártya-vérellátás ingadozást okoz, amelytől eltömődnek a nyálkahártya természetes kivezető nyílásai, s gyulladás alakulhat ki. A hideg légáram miatt nem ajánlott közvetlenül a légkondicionáló alatt huzamosan tartózkodni.
A külső káros hatások csökkentése mellett ajánlott a szervezetet erősíteni egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással, azaz megfelelő életmóddal - tudatta a DEOEC hírlevelében.
[OrientPress Hírügynökség / kép: shutterstock©]


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése