Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. október 1., szombat

Téli utazási tippek babával, kisgyerekkel



Téli utazási tippek babával, kisgyerekkel

 Utazni mindenki szeret, főleg nyáron. Számtalan kikapcsolódási lehetőség van azonban a téli, hűvösebb időben is, viszont érdemes figyelembe venni egy-két szempontot az úti cél kiválasztásakor, főleg, ha pici baba vagy kicsi gyerek is van a családban.
 Autóval, repülővel vagy busszal vágjunk neki a téli utazásnak, ha kisgyerekkel indulunk útnak?
Egy babás téli kirándulásnál, utazásnál még több előkészületre van szükségünk, de megéri, mert a kisbabának jót tesz a friss és tiszta levegő, a nagyobb gyerekeknek pedig a mozgás és a változatosság. Ha tehetjük, akkor hosszabb útra télen minimum öt-hat hónapos babával induljunk, a nagy hőmérséklet különbségek miatt (például az autó és a megállóknál a kinti levegő), sokszor kell vetkőztetni-öltöztetni. A legjobb közlekedési eszköz egy kisbabával télen is az autó, mivel sok minden elfér benne, és alkalmazkodhatunk a baba igényeihez.
Repülőre nyilván akkor érdemes szállni, ha hosszabb útra, esetleg egzotikusabb, melegebb helyre indulunk, de lehetőség szerint akkor is csak öt-hat hónapos kortól.
A busz kevésbé rugalmas és kevesebb holmit tudunk vinni, ezt akkor válasszuk, ha megbízható céggel utazunk. Télen ugyanis előfordul, hogy nem fűtenek eléggé a buszon, vagy épp fordítva: elviselhetetlen meleg van. 

Mit javasolsz, hogyan kössük le a gyerekek figyelmét az út alatt?
Hosszabb út alatt külön feladat a kisbaba, gyerek szórakoztatása. Vigyük a kedvenc játékait, de a legjobb ha ezt kevés eszközzel próbáljuk megoldani: énekléssel, CD-vel, mesével, később a külvilág megfigyelésévelSzenvedélyes utazóként fontosnak tartom, hogy maga az utazás is élmény legyen, és a gyerekek is ezt érezzék. Idővel azt is jó, ha megtanulják, hogy az utazás alatt vannak időszakok, amikor magukat kell elfoglalniuk, Anyának is nehéz 6-7 órán keresztül felváltva büfésnek és animátornak lennie.

Mit érdemes figyelni a téli szállás kiválasztásakor és mire kell rákérdezni mielőtt döntünk?
A téli szállások kiválasztásánál különösen figyeljünk arra, hogy legyen játszószoba, vagy bármilyen benti foglalkoztató a nagyobb gyerekeknek, ugyanis a kerti játszóterek ilyenkor gyakran használhatatlanok. Kérdezzünk rá a fűtésre is: kisebb sípanziókban napközben visszaveszik a fűtést, mert a vendégek jó része nincs a szálláson, ez viszont kisbabával nagyon kellemetlen lehet. További fontos szempont, hogy mivel télen több időt töltünk a szálláson, legyen elég hely a benti játékra, legyen közösségi helyiség, és a kisbaba is tudjon mászni, járkálni. Ehhez elengedhetetlen a valóban bababarát szállás:lépcsőknél leesésgátlók, padlószőnyeg és nem hideg padló, konnektorvédők. Még nem mászó babának vihetünk egy vastag játszószőnyeget, amit akár egy pokrócra vagy paplanra terítve használni tud.

Milyen téli programokat ajánlunk nagyobb gyerekekkel?

Már járó gyerekkel igazán jó móka a hóemberépítés, szánkózás, hógolyózás, csak arra kell vigyázni, hogy itthon kipróbált valóban vízálló nadrágja és csizmája legyen. Ezt azért emelem így ki, mert sokszor előfordul, hogy az itthoni egy centis hóban nem ázik be a cipő, ám amikor elutazunk a hegyekbe és a gyerkőc tényleg térdig mászkál a hóban, akkor már gond van a cipővel. Egy kis faluban pedig nem sok esély van a kisméretű ruhadarabok beszerzésére:-)
Még indulás előtt érdemes kinézni a környéken a gyerek számára is érdekes benti programokat, környékbeli játszóházat, művelődési házban foglalkozásokat, hiszen könnyen előfordulhat, hogy az idő nem lesz kegyes hozzánk
Ha tehetjük, érdemes olyan szállást választani, ahol van medence, fürdési lehetőség, vagy a közelben van élményfürdő.

Ha télből nyárba utazunk, mire érdemes odafigyelni?
Ha télből a nyárba utazunk, figyeljünk a réteges öltözködésre, amitől érkezéskor megszabadíthatjuk a babát, illetve arra, hogy a bőrét még a szokásosnál is fokozatosabban tegyük ki a napsütésnek. Arról is érdemes tájékozódni, hogy a délelőtti órákban, illetve este mennyire hűl le a levegő ilyenkor, hiszen ez is befolyásolhatja azt, hogy mit viszünk.

Milyen úti okmányok szükségesek a kicsiknek?
Ez internetes fórumokon örök vita, sőt még okmányirodákban is adnak kissé ellentmondó tájékoztatást. A lényeg, hogy az Európai Unió országaiba, csakúgy mint a felnőttek, a gyerekek is utazhatnak személyivel.  Ezt akkor igényeljük, ha az EU-n kívülre is tervezünk utazást. . Síbérlet vásárlásakor, gyerekkedvezmények igénybevételénél is fontos, hogy igazolni tudjuk, hogy a gyerekünk jogosult rá.
A végére a másik örökzöld, a biztosítás kérdése. Érdekes, hogy sokan a fél háztartást felpakolják a babás utazáskor, de a biztosításra csak legyintenek “most arra a pár napra felesleges” – felkiáltással. Erre mindig az a válaszom: “Akkor jó, ha megkötöd és felesleges.” Vagyis mindenki egészséges és épségben hazatért. A kicsik azonban a megváltozott környezetben sokkal jobban ki vannak téve egy hirtelen láznak, fertőzésnek, esetleg esésnek, törésnek, ezért nagyon fontos a biztosítás. A legtöbbször a TAJ kártya külföldi megfelelője, az ingyen kiváltható Európai Egészségbiztosítási Kártya is elég (OEP megfelelő fiókjában igényelhető), ha az EU-n kívülre utazunk akkor pedig kössünk a gyerekre (és magunkra is!) biztosítást.

És végül: Milyen babaruhákat, kiegészítőket vigyünk a téli utazáshoz?
A legfontosabb, hogy mivel utaztok, hiszen a jármű kapacitásától függ, hogy mennyi holmi fér be. Fontos tájékozódni, hogy van-e mosási lehetőség – főleg, ha hosszabb időre utaztok – valamint, ha medencés szállásra mentek, akkor nem szabad elfelejteni a fürdőzés kellékeit sem. Ha téli sportolás a program, akkor pedig a sportszereket, kiegészítőket is össze kell pakolni. Ezek is befolyásolják a bepakolnivalók mennyiségét.Hogy milyen ruhákat, mennyit érdemes elvinni magatokkal a pici babának, kisgyereknek egy téli utazáshoz, ITT találtok egy ingyenesen letölthető listát ami segítségetekre lehet!
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése