Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. október 16., vasárnap

Vastagbélgyulladás tünetei gyermekeknél

Vastagbélgyulladás tünetei gyermekeknél
A vastagbél nyálkahártyájának többé-ke­vésbé akut gyulladása, különösen az utolsó traktusban (szigma-bél). Bármilyen életkor­ban előfordulhat. Nem összetévesztendő a bélirritáció tüneteivel.
Okai
Okozhatják bélfertőzések, étel­mérgezések, hibás táplálkozás vagy antibio­tikumkúrák. A fertőző vastagbélgyulladást, ami hasmenéssel jár, az esetek 50%-ában baktériumok okozzák (Campylobacter jejuni, szalmonella, Escherichia coli törzsek), a maradék 50%-ban pedig vírusok (rotavirus, adenovirus). Ritkább esetekben a tífusz, paratífusz, citomegalovírus, Yersinia, hasi tuberkolózis, Shighella fajok, Entamoebea histolyca okozzák.
A kolitisz ez utóbbi formái súlyos hasmenést okoznak és a harmadik világban igen nagy számban növelik a gyermekhalandóságot. A nem fertőző vastagbélgyulladás okai gyakran ismeretlenek. Ilyen krónikus gyulla­dások a Chron-betegség, a pseudomembran kolitisz, afekélyes vastagbélgyulladás, de ezek előfordulása mind igen ritka gyermekkorban.
Tünetek
Fő tünete a hasfájás, ehhez erős hasi görcs, hányinger, hányás járulhat. A hasmenéskor folyékony széklet, továbbá nagyfokú fáradtságérzet jelentkezik. Ritkán a tünetek rosszabbodnak: magas láz, élénk színű vér és nyálka a székletben. Krónikus betegség esetén a tünetek – mint a székrekedés vagy a hasmenés – eny­hébbek, de állandóak.
Diagnózis
Először széklettenyésztést kell végezni, ezzel kizárható az esetleges paraziták jelenléte a bélben. Ezután kö­vetkezik a teljes kivizsgálás, az esetleges vér kimutatása a székletben. Az orvos dönti el, mikor van szükség behatóbb vizsgálatra, pl. vastagbéltükrözésre.
Terápia
A fertőző vastagbélgyulladásra antibiotikumot írnak fel. Az étel-intoleranci­ából adódó kolitisz csak akkor ismerhető fel teljes bizonyossággal, ha azonosítják a kiváltó ételeket, és diéta betartása után a tünetek megszűnnek. A krónikus gyulladásra speciális gyógymó­dokat alkalmaznak.
Homeopátia
A krónikus és akut vas­tagbélgyulladás tüneteit enyhítik: Arsenicum album, Colocynthis, Argentum nitricum, China, mind 9CH arányban. Ezek közül a tünetek ismeretében az orvos választja ki a megfelelőt.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése