Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. október 26., szerda

Nem kényeztetés a kötődő nevelés



Nem kényeztetés a kötődő nevelés
 A gyerek és szülő közti kötődés nem mindenki számára evidens, holott a kötődés egy „biztonsági bázist” jelent – a gyerek mindig visszamegy az anyához, „feltankol” szeretetből és biztonságból.
Kulcsfontosságú
testközelség
„A kötődés már a születésnél elkezdődik, s ha tehetjük, ajánlott szülés után igényelni, hogy a gyermek a rutineljárások előtt az édesanya karjaiban pihenjen. Érdemes meztelen bőrünkre helyezni a baba testét, hiszen nagyon fontos a testi érintkezés, mely megalapozhatja a teljes gyermekkori ragaszkodást”
A szoptatás ugyanis nem csupán a gyermek táplálásáról szól, hiszen elősegíti a baba jobb megismerését és a kötődést. A szakemberek általában a szoptatás rendszerességét szorgalmazzák, de az anyai ösztönök fölülmúlják a társadalmi elvárásokat, így ha tudjuk, hogy a gyermeknek táplálékra van szüksége, nem kell várnunk még másfél órát, csak azért, mert az orvos úgy ajánlotta. A gyermek hordozása, szabadban sétáltatása szintén kulcsfontosságú a kötődés szempontjából. „Magunkra kötve vagy a karunkban, de cipeljük minél többet a gyermeket! – javasolta a szakember, kifejtve, hogy a fizikai közelség mintegy táplálja a kötődést, és segít a baba megismerésében. A hordozókendő használata segít a testközelség megteremtésében, a biztonság érzését erősíti, így magabiztossá teszi a gyermeket.
A pszichológus úgy vélekedett, a környezet sokszor nehezen fogadja el, hogyha a szülő együtt alszik az újszülöttel, mondván, hogy minél hamarabb önállóvá kell válnia. Ennek ellenére a legtöbb anya többször is elgondolkodik a nehéz éjszakák alatt azon, hogy mi értelme van pár percenként egyik szobából a másikba sétálni. Az éjszakai közelség is lényeges, hiszen ily módon pótolni lehet a nappal elmulasztott együtt töltött időt. Ez abban az esetben gyakori, amikor az édesanya korán visszamegy munkahelyére.
„Az együttalvás csak akkor ajánlott, ha az anya, az apa és a gyermek is jól viseli, elfogadja azt. Ha a biztonságos együttalvás kölcsönös, akkor a közelségnek köszönhetően a levegővételek összehangolódnak, a kötődés pedig szorosabbá válik” Az egyre népszerűbb „babatrénereket” – biztonsági övvel ellátott babaüléseket, amelyekre játék, csörgő szerelhető – ajánlott keveset használni, hiszen néha elfelejtjük, hogy a gyermeknek inkább a szülő közelségére van szüksége. 
Díszes babaágy
helyett törődés
A pszichológus úgy fogalmazott, a gyereknevelés egyik alappillére az egészséges házastársi viszony megtartása, ápolása. A szülők néha megfeledkeznek erről, annyira lefoglalja őket az új családtag fejlődése, azonban a párkapcsolatnak folyamatosan egyensúlyban kell lennie ahhoz, hogy a gyermek egészségesen fejlődhessen. Kifejtette, a kötődő nevelés kialakulását főként a kísértések nehezítik.
A társadalmi elvárásoknak köszönhetően a legtöbb család minden funkcióval ellátott babakocsit szeretne, s legszívesebben megvenné a legdrágább, felcicomázott, barátságos ágyat is újszülött gyermekének. „Ennek ellenére meg kell próbálni ezeknek ellenállni: megvásárolhatjuk az egyszerű ágyat is, és vásárolhatunk a különbözetből például könyveket, melyek hasznos tanácsokkal láthatnak el” – szögezte le a szakember. Arról is beszélt, hogy alapelvei miatt a kötődő nevelés rengeteg kritikát is kap.
Az emberek többsége elkényeztetésnek tartja a sok törődést, elutasítja az együttalvást, mert fél attól, hogy a gyermek később nem fog tudni egyedül aludni. Sokan óvakodnak a  hordozókendő használatától, mert úgy vélik, megfulladhat benne a gyermek. Ezeket a módszereket azonban több ezer család sikeresen alkalmazza, és amit a szülők jónak találnak, az a legfontosabb. „A kötődő nevelés lényege, hogy a gyerek majd el tudjon szakadni a szüleitől. Amikor ugyanis a jól kötődő gyermek felnő, talpraesetten, erősen, határozottan tud kilépni a családi fészekből.”

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése