Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. október 10., hétfő

Mit szabad (és mit nem) tenni szoptatás alatt?
Mit szabad (és mit nem) tenni szoptatás alatt?

13 IGEN

- Sokat híztam a várandósság alatt. Fogyókúrázhatok a szoptatás alatt? 
Semmi akadálya, ha kiegyensúlyozott étrenddel, fokozatos súlyleadással valósítjuk meg az áhított célt. A koplalást nem ajánljuk, mert így nem jut hozzá a szervezet a számára fontos tápanyagokhoz. Érdemes viszont elhagyni az étrendből a cukrot, a süteményeket, a mértéktelen édességfogyasztást. Tegyünk a tányérra mindig egy kicsit kevesebbet, mint amit a szemünk kíván. Unalmunkban, elkeseredésünkben ne az evés legyen a gyógymód! Mozogjunk sokat, akár a babával együtt. A szoptatás idején az a fogyókúra nevezhető ideálisnak, amely legfeljebb heti fél kiló súlyvesztéssel jár.
- Használhatok-e mesterséges édesítőszert? 


Ha csak módjával alkalmazza, akkor semmi akadálya. Arra a lehetőségre azonban gondolni kell, hogy befolyásolhatja az anyatej ízét, és emiatt elutasíthatja a szopást a kisbaba. Ha ezt tapasztaljuk, szüntessük meg a használatát. Helyette, ha nagyon muszáj, alkalmazzunk olyan cukorféléket, amelyek lassan és tartósan emelik a vércukorszintet, például gyümölcscukrot (fruktózt).
- Ihatok kávét, kólát, vagyis olyan italt, amely élénkítő hatású koffeint tartalmaz? 
Nem tilos, de azt számításba kell venni, hogy a koffein az anyatejbe is átmegy, és így a baba viselkedését is befolyásolhatja. Ha túlzott élénkséget, ingerlékenységet tapasztalunk a kicsinél, gondoljuk végig, nem fogyasztottunk-e túl sokat valamilyen koffeintartalmú italból.
- Szabad-e szoláriumozni? 
Igen! A szoptatás és a szoláriumozás nem zárják ki egymást. Hallgasson saját teste jelzéseire, és ha úgy érzi, nem tesz jót önnek, ne folytassa. Jóvátehetetlen hibát biztosan nem követ el akkor sem, ha egyszer-kétszer kipróbálja. A folyadékveszteséget mielőbb pótolja!
- Festethetem a hajamat? 
Semmi akadálya! A hajfesték nem mutatható ki az anyatejből, így nem jelent veszélyt a kicsire nézve. Azt viszont vegyük számításba, hogy az eredetileg hosszú, barna hajú mami látványa sokkolhatja a babát, ha hirtelen szőkén és tüsi hajjal bukkan fel.
- Szaunázhat-e a szoptató anya? 
Igen! A meleg általában jót tesz, ám ebben az esetben is célszerű, ha saját teste jelzéseire hallgat mindenki. Akinek jólesik, ne hagyja ki. A hideg vízbe mártózás vagy hideg vízzel vaó zuhanyozás helyett azonban lehetséges, hogy célszerűbb a langyos medencét vagy tusolást választani.
- Járhatok-e rendszeres úszni? Nagyon jót tenne a fájós derekamnak! 
Csak a hideg vízzel kell vigyázni, hiszen a tartós hideghatás csökkentheti a tejtermelődést. Ezt azonban az úszás utáni kellemesen meleg zuhanyozással ellensúlyozhatjuk. Fokozatosan emeljük az úszásra szánt időt. A vizes fürdőruhát vegyük le mielőbb!
- Csökkeni fog a tejmennyiségem, ha rendszeres testmozgásba kezdek? 
Nem! A rendszeres testmozgás mindenkinek jót tesz! Arra azonban ügyeljünk, hogy fokozatosan növeljük a terhelést, és első alkalommal csak tíz percig tornázzunk. Nem ajánlatosak a mellek rázkódásával járó sportok. Mielőtt nekikezdünk, szoptassuk meg a babát!
- Veszélyt jelent-e a kisbabámra, ha a férjem szex közben a szájába veszi a mellbimbómat? 
Nem! Ha kellemesnek találja, erről sem kell lemondania, kivéve azt az esetet, ha a férje éppen beteg. Szoptatás előtt egyébként is leöblítheti meleg vízzel a mellbimbóját. A partner néha a tejcsatorna-elzáródáson is igen hatásosan tud segíteni!
- Szedhet-e gyógyszert a szoptató nő? 
Csak a legszükségesebbet, azt viszont feltétlenül! Az antibiotikumok többsége csak igen csekély mennyiségben mutatható ki a tejből, emiatt felesleges szüneteltetni a szoptatást. A fogorvos által gyakran használt fájdalomcsillapító injekció például nyugodtan alkalmazható, és foghúzás után sem kell gyógyszer nélkül szenvedni.
- Mehetek-e tüdőszűrésre, ha szoptatok? 
Természetesen! Röntgenezés miatt nem szükséges felfüggeszteni a szoptatást, kivételt csak azok az esetek jelentenek, amelyeknél radioaktív anyagot juttatnak a páciens szervezetébe, ilyenek például a pajzsmirigyvizsgálatok.
- Ehetek babot, karfiolt, kelféléket, hagymát, vagyis puffasztó ételeket? 
Igen! Még egyetlen vizsgálat sem bizonyította, hogy ezek az ételek az anyatej közvetítésével valóban ártanának a babának, ugyanakkor az anyák megfigyelései sokszor mégis mintha ezt igazolnák. Segíthet, ha egyszerre csak kis mennyiséget fogyaszt a gyanúba kevert ételből, illetve megfigyeli, hogy javulnak-e a kisbaba hasfájásnak tartott panaszai, ha egy hétig kihagyja az étrendjéből a gyanús alapanyagot.
- Kaphatok kullancsoltást a szoptatás ideje alatt? 
Igen, semmi akadálya! A szakemberek álláspontja szerint jelenleg bármelyik oltás beadható a szoptatás idején, két esetben azonban némi mérlegelés szükséges. A rubeolaoltás és a Sabin-csepp esetében különböző okokból elméletileg előfordulhat fertőzés a babánál, de ennek igen csekély az kockázata.

6 NEM

- Elszívhat-e a szoptató nő néhány marihuánás cigarettát? 
A szakemberek az eddig rendelkezésünkre álló adatok alapján nem javasolják, a hatóanyag ugyanis jelentős mennyiségben átmegy az anyatejbe, és fel is halmozódik benne. Egy vizsgálat megállapította, hogy a rendszeresen marihuánát, illetve hasist fogyasztó és szoptató anyák csecsemőinek mozgásfejlődése elmaradt a marihuánától megkímélt babákétól.
- Mellbimbó-piercinggel lehet-e szoptatni? 
Nem ajánljuk! A mellbimbóban levő testékszer sérülést okozhat a baba szájában. Ráadásul a testékszer behelyezésekor sérülhetnek és elzáródhatnak a tejcsatornák, így a tejbelövellés után egyes nyílásokon keresztül nem tud távozni a tej, ez pedig tejpangáshoz, s emiatt állandó panaszokhoz vezethet. Mivel a sérülést nem lehet meg nem történtté tenni, legalább távolítsuk el a testékszert, hátha mégsem sérült meg egyetlen tejcsatorna sem.
- Hány szál cigarettát szívhat el naponta a szoptató mama? 
Jobb, ha nem dohányzik, aki szoptat. Nem állnak rendelkezésünkre olyan vizsgálatok, amelyek során megszámolták volna, hány szál cigarettától kezdve kerül életveszélybe a baba. Annyi azonban bizonyos, hogy a nikotin az anya véréből igen gyorsan átjut a tejbe, ott ráadásul fel is halmozódik. Ezzel magyarázható, hogy dohányos anyák csecsemőinél gyakoribb a nyugtalanság, hasfájás, hányás, kevesebbet híznak, és sokszor a szopás hatékonysága sem megfelelő.
- Árt a szoptatott kisbabámnak, ha a vacsorához felhajtok egy pohár bort? 
Szoptatás idején nem ajánlott a rendszeres alkoholfogyasztás. Ennek egyik oka, hogy az alkohol nagy mennyiségben átmegy az anyatejbe, a csecsemő mája azonban nem képes még a gyors lebontásra. A másik ok, hogy az alkohol megváltoztatja az anyatej ízét, s ez az érzékenyebb babáknál sztrájkhoz vezethet. Ha a baba rendszeresen alkoholt fogyaszt az anyatejen keresztül, fejlődésbeli elmaradással kell számolnunk.
- Szedhetek-e kombinált fogamzásgátló tablettát, amíg szoptatok? 
Nem, ezek a készítmények ugyanis ösztrogén hormont is tartalmaznak, ez pedig csökkentheti a tejmennyiséget. A szoptatás idején a kizárólag gesztagént tartalmazó tablettát ajánlják, de ritkán ezek is okozhatnak gondot, ezért a gumióvszer vagy más helyi fogamzásgátló módszerek alkalmazása tűnik a legbiztonságosabbnak.
- Muszáj melltartót hordanom, amíg szoptatok? 
Nem! Éppen ellenkezőleg! A túl szoros melltartó csak gondot okoz, különösen olyankor, amikor túltelítődik a mell. Ez bármikor előfordulhat, amikor a baba kihagy egy szoptatást. Sebes mellbimbó esetén sem ajánlatos becsomagolni a sérülést, mert ez fokozza a fertőzés kialakulásának kockázatát.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése