Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. október 7., péntek

4 biztos módszer, ha fáj a mellbimbó4 biztos módszer, ha fáj a mellbimbó
Minden újdonsült anyuka aggódik, hogy megtanul-e szopni a baba - aztán a kicsi belejön, ami neked okozhat fájó problémát.
Érzékeny mellbimbóval szoptatni meglehetősen kiábrándító dolog. Szerencsére a nők többsége nem szenved sokáig: a mellbimbó gyorsan megedződik, a szoptatás pedig örömmé válik. Megesik azonban, hogy ez az időszak elhúzódik, különösen akkor, ha nem jól tartod a babát, vagy egy kis mohót táplálsz.

A berepedt mellbimbó pedig olyannyira fáj, hogy valóságos tortúrává válik minden egyes etetés. Szerencsére van ellenszer a problémára - az alábbi tippek alkalmazásával jelentős mértékben enyhítheted a fájdalmat.
Így gyógyítsd a mellbimbót!
A fájó, repedt bimbót minden szoptatás után szellőztesd a szabad levegőn, majd helyezz rá bimbóvédő kupakot, ami légpárnában tartja a mellet, és a ruhát sem engedi hozzáérni. A kicsorduló tejtől átnedvesedett melltartóbetétet mielőbb cseréld ki. Semmi esetre se használj vízhatlan betétet, mivel a bezárt nedvesség csak fokozza a bajt.
Ha nedves az időjárás, 15-20 centis távolságból szárogasd a bimbót hajszárítóval - ám ez ne tartson tovább két-három percnél.

Száraz időben viszont némi nedvesség segíthet, ezért hagyd megszáradni a mellbimbón a szoptatásból maradt tejet. Megoldást jelenthet az is, ha a szoptatás végén pár csepp tejet kinyomsz a melledből, szétkened a bimbón, és csak akkor veszel melltartót, ha megszáradt.

Ha a mellbimbó berepedezett, figyeld meg, hogy a melled nem mutatja-e gyulladás jeleit. Ilyen például a heves fájdalom, a keménység, a pír, a forróságérzet, a feszülés, továbbá a hidegrázás és a magas láz. Megesik az is, hogy a fájdalmat és a lázat leszámítva semmilyen más jel nem utal az emlőgyulladásra. A gyors orvosi segítség elengedhetetlen - ellenkező esetben ugyanis tályog alakulhat ki a melledben, ami rendszerint sebészi beavatkozást igényel, és a gyógyulása is tovább tart.

Óvakodj a vegyi anyagoktól!
A mellbimbó természetes védelmét és kenését izzadságmirigyek sora, valamint a bőrben termelődő zsír biztosítja. A berepedezést megelőzheted, illetve gyógyíthatod a kereskedelemben kapható módosított lanolinos krémekkel. Fontos azonban, hogy ultrasterilizált, gyógyminőségű fajtát válassz, ugyanis sem a kőolajszármazék-alapú készítmény - például a vazelin -, sem más ásványiolaj-származékkal készített termék nem alkalmas erre a célra.

A mellbimbót kizárólag vízzel szabad lemosni, függetlenül attól, hogy fáj-e, vagy sem. Tilos a szappan, az alkohol, a beziontinktúra, valamint az impregnált tisztítókendő. A csecsemő már védett a bőrön lévő baktériumokkal szemben, maga az anyatej pedig tiszta.

A tea összetevői ugyancsak nyugtató és gyógyító hatásúak, így hideg vízbe mártott filtert is helyezhetsz a mellbimbóra. Szoptatás előtt azonban alaposan mosd le a mellbimbót vízzel.
Erős fájdalom esetén kérdezd meg az orvost, szedhetsz-e valamilyen vény nélküli fájdalomcsillapító orvosságot.
Helyes tartás, változatos helyzetek
A babát fordítsd önmagad felé úgy, hogy ne csak a bimbót, hanem a bimbóudvart is a szájába vehesse. Ha ugyanis csak a bimbót szívja, fájdalmat okoz neked, ráadásul mérges is lesz, mert ily módon nem kap elegendő tejet. Ha a mell megnagyobbodása miatt nem tudod az egész bimbóudvart a szájába adni, szoptatás előtt kézzel vagy mellszívóval nyomj ki belőle egy kevés tejet. Így az emlő kevésbé lesz duzzadt, és a baba könnyebben bekaphatja.

Váltogasd a szoptatási helyzeteket, hogy a bimbóudvart etetésenként más és más oldalról érje nyomás. Természetesen a csecsemőnek mindig feléd kell fordulnia.

Ne szoptass többször abból a melledből, amelyik nem fáj, illetve nincs berepedezve. Lehetőleg minden alkalommal mindkettőből szopjon a kicsi, ha csak néhány perc erejéig is. Jobb viszont a kevésbé érzékennyel kezdeni, mivel az elsőt mohóbban kapja be a baba. Ha a két melled egyformán fáj - netán egyik sem fáj -, kezdd az etetést azzal, amelyik legutóbb másodikként került sorra, és nem ürült ki eléggé.
Ne stresszelj!
A lazítás elősegíti a tejleadást - így a babának nem kell olyan erősen szívnia -, míg a feszültség megnehezíti.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése