Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. április 14., péntek

A SZŰLÉS JELEIA szülés jelei

Mik a szülés jelei?
A születés papírforma szerint 280 nappal a megtermékenyülés után történik. Szülés előtt néhány héttel (rendszerint a 32. terhességi hétig) befordul a magzat, fejjel lefelé a szülés szempontjából ideális pozíciójába. Érdekes tény, hogy 100 gyerekből mindössze 4 érkezik "pontosan", a legtöbben a várt, kalkulált szülési időpont előtti vagy utáni két hétben jönnek világra.
Máig nem világos teljesen, hogy mi indítja el a szülést, de többféle hormon bonyolult összjátéka szükséges ahhoz, hogy a születés végbemehessen. A szakemberek szerint a magzat olyan hormonokat bocsát ki, amelyek a méhlepényt bizonyos enzimek termelésére ösztönzik. Ezek az enzimek fokozzák az anya ösztrogén-, adrenalin- és noradrenalin-kibocsátását. A méh által termelt prosztaglandin hormon pedig a méhszáj éréséért, felpuhulásáért és a fájások erősödéséért felelős.
A szülést megelőző legfontosabb jelek
Távozik a nyákdugó
Egy-három nappal a szülés előtt az anya hüvelyéből zselés állagú, színtelen, rózsaszín vagy szürkés színű, vérrel kevert nyákos állagú anyag, a nyákdugó távozik.
A nyákdugó a méhnyak által termelt nyákból áll, ami a terhesség alatt a progeszteron hatására megvastagodik, hogy megvédje a fertőzésektől a méh üregét. A nyákdugó elvesztése azt jelzi, hogy az anya teste készülődik a szülésre. A nyákdugó néha csak a magzatvíz elvesztésének pillanatában vagy a méhszáj kitágulása során, észrevétlenül távozik az anya testéből.
Ilyenkor már a méhszáj és a méhnyakcsatorna tágulni kezd, és felkészül a test a szülésre. Éppen a tágulás miatt szabadul ki a nyákdugó, amely a várandósság alatt elzárta a méhszájat. A nyákdugó távozása után fokozott hüvelyi váladékozás jellemző.
A méhszáj tágulása
A szülés megindulásakor a gyermek tömege túlfeszíti a méhet, és megkezdődnek az első összehúzódások, a méhnyak pedig felpuhul és elsimul. Kezdetben még a terhesség alatti máskor is tapasztalt összehúzódásokra (a Braxton-Hicks kontrakciókra) hasonlítanak, majd a méhösszehúzódások az oxitocin és a prosztaglandin hatására egyre gyakoribbak, rendszeresek lesznek. A méhnyak tágulása átlagosan 8-12 óráig tart.
A szülés megindulása előtt rendszeres keresztcsonti vagy deréktáji fájások jelentkezhetnek. A méhnyak rövidülése és a méhszáj megnyílása fájások nélkül is megtörténhet, ebben az esetben a méhszáj tágulását csak a szülész tudja megállapítani belső vizsgálattal. Sok kismamánál már a szülés előtt egy hónappal is egy-két ujjnyira nyitva van a méhszáj, ez azonban csak más jelekkel együtt utal esetleg a vajúdás megindulására, önmagában nem.
A tágulást kísérő érzések nem feltétlenül kellemetlenek, kínzóak, de idővel valódi fájásokká erősödnek. A medence alapjától induló, és a keresztcsonti irányban kisugárzó húzó érzéssel, derékfájással párosulnak.
Megreped a magzatburok
A fájások alatt nyomás alá kerül a magzatburok. Amikor a méhszáj már csaknem teljesen kitágult, a burok spontán megreped.
Amikor a magzatot védő burok megreped, a benne lévő folyadék, a magzatvíz kifolyik. Egyeseknél csak szivárog, másoknál bőven folyik, és a vizelettel ellentétben nem lehet visszatartani. Közben a menstruáció elejére emlékeztető érzés jelentkezik. A víz szivárgása később abbamaradhat, mert a baba feje lejjebb száll, beékelődik, és elzárhatja a víz útját.
A magzatvíz mennyisége - bár mindig többnek tűnik -, a valóságban ritkán lépi túl egy pohár űrtartalmát. A magzatvízburok megrepedése akaratlan, kiszámíthatatlan, fájdalommentes és nincs összehangolva a görcsökkel, amelyek néha rögtön a magzatburok megrepedése után, néha csak néhány órával később jelentkeznek. A repedés nem mindig egyértelmű, ha ugyanis a magzatburok magasan reped, a szivárgás tévesen folyásnak vagy vizeletcsepegésnek is vélhető. Szerencsére van már magzatvízszivárgást jelző betét, amivel egyértelműen igazolható a magzatvíz megjelenése.
Ha a folyadék sárgás vagy zöldes színű, nagyon fontos, hogy minél hamarabb szakorvosi ellátást és felügyeletet kapjon a kismama. A folyadékból a kórházban mintát vesznek, hogy kiderítsék egy esetleges kórokozó jelenlétét. A magzatvíz zöldes színe azt jelezheti, hogy a gyermek magzati székletet ürített, aminek egyik lehetséges oka az oxigénhiány. Ez általában akkor történik, ha a baba ugyan már szeretne megszületni, de teljesen éretlen a méhszáj, és nem tud kellőképpen tágulni.
Erősödő, rendszeres, sűrűbbé váló, hosszabbodó fájások
A méh izomzata összehúzódik, amely kezdetben leginkább a menstruációs görcsökre hasonlít, de idővel egyre erősebbé, hosszabbá és rendszeressé válik. Olyan érzés, mint egy körkörös hullám, mely a derék aljából indul ki, és övként szorítja át a hasat, de jelentkezhet tűszúrásszerűen is. A görcsök nem mindenkinél egyformán alakulnak ki: már rögtön a vajúdás kezdetén fájdalmasak lehetnek, de az is lehet, hogy fokozatosan válnak fájdalmassá. Az idő múlásával a keresztcsonttól kiinduló erős összehúzódások, görcsök egyre gyakrabban, rendszeresebben és erőteljesebben jelentkeznek.
A fájások eleinte körülbelül 25-30 másodpercig tartanak, és szép, fokozatosan egyre hosszabbá válnak (szemben a jóslófájásokkal, amelyek rendszertelen hosszal bírnak, és sokkal rövidebbek). Végül akár 60 másodpercig is elhúzódik egy fájás.
A méhösszehúzódások már hetekkel, hónapokkal a szülés előtt is jelentkezhetnek, ám ezek a jóslófájások legfeljebb kellemetlenek és mindig rendszertelenek, rövidek, egy óra leforgása alatt legfeljebb négyszer ismétlődnek.
A jóslófájások (Braxton-Hicks kontrakciók) - szemben a valódi szülési fájásokkal - helyváltoztatás vagy tevékenység váltás hatására elmúlnak. Próba gyanánt: például, ha eddig feküdtél, állj fel, sétálj, és figyeld a tested. Ha fokozatosan elmúlnak a fájások, akkor csak gyakorolt a tested, ez még nem a szülés.
Az összehúzódásokat alhasi feszülés, hasmenés, hányinger, hányás kísérheti. Ahogy a fájások idején a méhizom-rostok megrövidülnek, rövidebbé válik a méhnyak is. Az összehúzódások a méhszájhoz nyomják a magzat fejét, erre annak nyílása tovább tágul. A méhnyak különleges, számos ráncot vető hámja fokozatosan kisimul.
Amikor az első gyereknél elindul a vajúdás, általában nem is marad abba. Többedik gyerek születésénél azonban gyakran leáll a vajúdás, majd újraindul, akár napokon keresztül is húzódhat a folyamat. Ezek a vaklármák bár bosszantóak tudnak lenne, azért mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, ha szikrányit is felmerül bennünk a szülés beindulásának gyanúja.
Vérzés
A váratlanul fellépő, erős vérzés többnyire a méhlepény idő előtti leválására utal. A méhlepény és a köldökzsinór feladata, hogy oxigénben dús vért és tápanyagokat szállítsanak az anya testéből a fejlődő magzat felé, majd a keletkező melléktermékeket visszajuttassa az anya vérkeringésébe, ahonnan azok a külvilágba kerülnek.
Autóbalesetek vagy nagyobb esések következtében a méhlepény idő előtt leválhat a méh faláról. Amennyiben a leválás kismértékű és csupán enyhe hüvelyi vérzés tapasztalható, pótolják a folyadékot, és ágynyugalmat rendelnek el az anyának.
Ha azonban a leválás nagyobb mértékű, vagy minden kapcsolat megszűnik a méhlepény és a méh fala között, ez súlyos veszélyt jelenthet az anyára és a gyermekre nézve egyaránt. Ha erős hasi fájdalmat vagy bő, sötét színű hüvelyi vérzést tapasztalsz, valószínűleg sürgősségi ellátásra, esetleg császármetszésre lesz szükség.
A méhlepényleválás emellett kialakulhat spontán módon is, amennyiben sokadik terhességről van szó, és az anya már korábban is küzdött ezzel a problémával, illetve ikreket vár a kismama. A méhlepényleválás kockázatát növelhetik különböző egészségügyi problémák (például a magas vérnyomás és a cukorbetegség), valamint a dohányzás, az alkohol- és a kábítószer-fogyasztás.
Egyéb szülési előjelek
A mindent felforgató fészekrakó ösztön
Anya szemet mindent lát. Állítólag ez már igaz a szülés kapcsán is: tudat alatt az édesanya megérzi a szülés bekövetkeztét, ezért még jobban fellángol a fészekrakó ösztön. Bár - hozzátesszük - ez a 9 hónapra kisebb-nagyobb mértékben egyébként is jellemző a leendő anyukákra.
A szülés előtt azonban ez hatalmas méreteket ölthet: a várandós anyuka - látszólag emberfeletti energiával felvértezve - mindent elsöprő takarítási, mosási, rendrakási hadműveletbe kezd. S ezt még megtoldja a babaruhák, játékok, lakberendezés körül forgó rendezgetéssel, csinosítgatással, s a babás kellékek beszerzésével.
Lóg a pocak
A terhességben már tapasztaltnak számító ismerősök szakértői szemmel vizsgálják a kismama pocakjának a formáját, különösen, ha már a szülés időpontja vészesen (és végre) közelít. Ez nem véletlen. A szülés előtt kb. 6 héttel "leszáll a baba", emiatt a pocak addigi "hetyke" formája szemmel láthatóan megváltozik - csöppet megereszkedik. Ez már a témában jártas rokonok, barátok és ismerősök számára is nyilvánvaló előjele a szülésnek.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése