Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. április 6., csütörtök

AZ OORVÁLADÉKOT MEG KELL BECSÜLNI



Az orrváladékot meg kell becsülni
.
Amikor egy megfázás vagy allergia esetén megállíthatatlanul folyik az orr, a papírzsebkendő-kupacok fölött némi vigasz lehet, hogy az orrváladék az immunrendszer első védelmi vonalának nélkülözhetetlen eleme.
Sok embernek az orrváladék nem más, mint az élet kellemetlen, esetleg gusztustalan része, pedig ennél sokkal többről van szó. A napi szinten képződő orrváladék óvja az orr nyálkahártyáját a kiszáradástól, felmelegíti a belélegzett levegőt, ezen kívül "légypapírként" csapdába ejti és pusztítani kezdi a nem kívánt baktériumokat és porszemeket.
a kiszáradástól, felmelegíti a belélegzett levegőt, ezen kívül "légypapírként" csapdába ejti és pusztítani kezdi a nem kívánt baktériumokat és porszemeket.
Az egészséges szervezet egy igazi orrváladék-képző gépezet: naponta nagyjából egy-másfél liter "anyagot" termel, amelynek jelentős része észrevétlenül hátrafolyik a garat felé, másik része pedig a légzés során elpárolog. Vannak persze olyan időszakok, amikor az orrváladék termelését intenzívebbnek érezzük, pedig gyakran mindössze arról van szó, hogy a váladék állaga változott meg.
Az erőspaprika és a tej is kiválthat fokozott váladéktermelést
Egy megfázás, allergia vagy irritáció gyakran eredményez fokozott orrfolyást: ilyenkor az immunrendszer támadást észlel, és a hízósejtek (masztociták) erőteljes hisztamin termelésbe kezdenek, amely tüsszentést, viszketést idéz elő, továbbá az orrnyálkahártya váladékképzése is turbó-üzemmódba kapcsol. Ugyanilyen hatást bizonyos ételek és italok is előidézhetnek, például az erőspaprika, sőt egyeseknél a tej is.
Számít a színe
Az orrváladék általában vízszerű és áttetsző, de esetenként sárgás, zöldes, sőt pirosas vagy barnás színűvé is változhat. A sárgás vagy zöldes színű váladék fertőzésre utal, de a közhiedelemmel ellentétben az elszíneződést nem közvetlenül a baktériumok okozzák: az immunrendszer a kórokozókat észlelve fehérvérsejteket (neutrofil granulocitákat) küld a helyszínre, ezek pedig zöldes színű enzimeket tartalmaznak, amelyek az orrváladék színében is megjelennek.
Az orrváladékban pirosas-barnás vérpöttyök is lehetnek, amely elsősorban az orrnyálkahártya kiszáradására utalhat, de okozhatja a túl sok orrfújás, dörzsölés - sőt orrtúrás - is. Aki néha ilyet tapasztal, ne essen kétségbe, de nagyobb mennyiségű véres orrváladék esetén célszerű szakemberrel konzultálni.
Megoldások nátha ellen
Akinek az életét időről-időre megkeseríti a túl sűrű vagy túl folyékony orrváladék, érthető módon szabadulni akar a problémától. A vény nélkül kapható antihisztamin tartalmú készítmények vagy az orrdugulást megszüntető cseppek és sprayk ugyan átmenetileg enyhítenek a tüneteken, de hosszú távon alkalmazásuk nem javasolt.
Az orrcseppek tartós használata ugyanis elvékonyítja az orr nyálkahártyájának ereit, romlik a terület vérellátása, sőt mellékhatásként akár magas vérnyomást vagy szédülést is okozhat, ezért a szakemberek inkább izotóniás tengervizes oldattal történő orröblítést javasolnak. Orröblítés során az egyik orrlyukba befecskendezett sós víz feloldja az orrüregben összegyűlt váladékot, amely a másik orrlyukon távozik. Bár a módszer elfogadott és megbízható, azért túlzásba vinni ezt sem célszerű.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése