Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. április 22., szombat

KANCSÁG:GYERMEKEKNÉL AZONNALI KEZELÉST IGÉNYEL!!!



KANCSÁG:GYERMEKEKNÉL AZONNALI KEZELÉST IGÉNYEL!!!




Szemtengelyfer’ülés és kancsalság: a két leggyakoribb gyermekkori szembetegség. Sokan összekeverik őket, pedig ez utóbbi sokkal súlyosabb, hiszen, ha nem kezdik meg idejében a kezelést, az felnőttkorban már nem javítható.

„ Sokan összekeverik a szemtengelyferdülést és a kancsalságot, pedig a kettő egész mást jelent. A szemtengelyferdülés orvosi nyelven asztigmatizmus, soha nem látszik szabad szemmel, míg a kancsalság általában látható is" - magyarázza dr. Kovács Andrea, szemész. - Ilyenkor a két szem nézővonala tér el egymástól. Például a gyermek egy tárgyat néz az egyik szemével, közben a másik kifelé vagy befelé kancsal állásban van."

Feltétlenül orvoshoz kellfordulni!

Nem koznúmetikai probjéma!

„Ha a szülők csemetéjüket kancsalnak látják - akár állandóan, akár csak néha szalad be- vagy kifelé az egyik szeme, miközben a másikkal valamit néz -, feltétlenül szemorvoshoz kell vinniük" - figyelmeztet a szemészorvos. -

„Ilyenkor a szakember megvizsgálja, valóban ez áll a háttérben, vagy csak ún. látszólagos kancsalságról van szó. Ez utóbbi esetben a szemrés alakja, a széles orrgyök és a szemrés belső részénél húzódó bőrredő miatt kancsalnak tűnik, de a szem nézővonalai megfelelően állnak. Valódi kancsalságnál a nézett tárgy képe nem azonos helyre esik a két szem ideghártyáján".

Ezután ki kell deríteni, van-e fénytörési hibája a kicsi szemének. Ezt a vizsgálatot csecsemőkön is el lehet végezni. Ilyenkor az orvos szemüveget rendel, melyet kisbabák szintén viselhetnek. A következő lépés a tompalátás elleni küzdelem, amikor a jobban látó szemet le kell takarni, ez önmagában megszüntetheti a kancsalságot. Ha mégsem, műtétet is végezhetnek a szemizmokon, amely párhuzamos helyzetbe hozza a szem nézővonalait. Az operáció azonban csak a tompalátás kiküszöbölése után jöhet szóba.

Fontos a szemüveg!

„Gyakori, hogy a kancsalság hátterében túllátóság áll, vagyis a gyermeknek + dioptriás szemüveget kell viselnie" - mondja a szemészorvos. - „A fénytörési hiba nagyságát, azaz azt, hány dioptriás szemüveg szükséges, csecsemőkorban is meg lehet vizsgálni, ugyanis pupillatágítás segítségével megmérhető a fénytörési hiba. Nagyobb gyermeknél is fontos a pupillatágítással történő vizsgálat, az ún. skiascopia. Előfordulhat ugyanis, hogy a kicsi végigolvassa a látástáblát, de a skiascopiával pl. +4,0 dioptria fénytörési hibát talál az orvs. Ezt szemüveggel kell korrigálni."

Mi az a szemtengekyferdülés

Mindezzel szemben, ahogy már említettük, a szemtengelyferdülés szabad szemmel nem látható. Ez azt jelenti, hogy a szem egyik, például függőleges tengelyének fénytörése más, mint a vízszintesé.

„Így fordulhat elő, hogy az egyik tengely teljesen jó fénytörésű, de a másik akárás korrekciót igényel - folytatja a doktornő. - Ilyenkor a szem törőrendszerében nem keletkezik fókuszpont, így a kör alakú pont képét elmosott tojásformának képezi le. Ezért a látástábla olvasásakor a problémával küzdők gyakran összecserélik a hasonló, gömbölyű számokat, például a hatost, a nyolcast és a hármast".

Hogyanvesszük észre

A szemtengelyferdülést gyerekkorban a szokásos lencsepróbákon kívülskiascopiával vizsgálják: ilyenkor a gyermek pupillatágító cseppeket kap, majd lencsékkel és egy kis tükörrel pontosan megmérhető az adott szem fénytörése a különféle tengelyekben. Korrigálásra ún. cilinderes lencséket használnak, ezek egyik tengelye más törőerejű, mint a másik. Ez a szemüvegen nem látszik, tehát szabad szemmel nem különböztethető meg a sima üvegtől.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése