Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. április 15., szombat

A szülés utáni depresszió nem múlik el magától
A szülés utáni depresszió nem múlik el magától
Egy gyerek világra jövetelével édesanya és édesapa is születik. Új életritmusa lesz a kismamának, amelyhez alkalmazkodnia kell. A szülés utáni hormonális változások hangulatingadozáshoz vezetnek sok édesanya esetében, de ez legtöbbször elmúlik. A szülés utáni depresszió viszont nem múlik el magától, támogatásra és szakember segítségére is szükség lehet. Eget verően magas hormonszint, alváshiány és fáradtság, megváltozott élethelyzet, amelyekhez mind alkalmazkodnia kell a családnak, de főleg annak a nőnek, aki gyereket hozott a világra.
Vannak szerencsésebb esetek, amikor a terhesség és szülés sem befolyásolja a kismama hangulatát, ám sok friss édesanya életében előfordul a hangulatingadozás.
 Néha – látszólag – minden ok nélkül sírva fakad, máskor úgy érzi, ő a legboldogabb ember a Földön. Ezek természetes életérzések, a gond ott kezdődik, amikor elhúzódik ez a mély szomorúság, és gyakori sírás, illetve elhagyatottság érzése keríti hatalmába a kismamát.
Fontos, hogy a hangulatingadozástól elkülönítsük a szülés utáni depressziót, amelynek a tünetei lehet a mély szomorúság érzése, a kedvetlenség, gyakori sírás, ingerlékenység, idegesség. A szakemberek úgy vélik,hogy szülés után a hormonális változások, az újszerű feladatok, élethelyzet, napi ritmus, a gyakori fáradtság, a megfelelő támasz hiánya miatt sok kismama életében előfordul hangulatingadozás, a depressziónak viszont ennél komolyabb tünetei vannak.
„A kisbaba sírása agressziót, dühöt vált ki az anyából. Gyakori az alvászavar és az ebből adódó krónikus fáradtság, a kilátástalanság érzése, súlyos helyzetben pedig felmerülhet az anyában a kisbaba bántásának, az öngyilkosságnak a gondolata is” –
. Emő csupán néhány napja vitte haza első gyerekét a szülészetről, ő a szerencsésebbek közé tartozik. „A terhesség alatt megéltem a hangulatingadozásaimat, amelyek főleg a bizonytalanság érzéséből fakadtak. A nem megfelelő laboreredmények miatt éreztem ezt akkor, amióta a kezemben tarthatom a kisfiamat már nincsenek ilyen érzéseim. Nem volt annyira lényeges számomra, hogy természetes vagy császáros szülés lesz, vagy szopizik-e a baba, illetve tejport kap-e, nekem az volt a fontos, hogy azt érezzem, legyen jó nekem és a babámnak, a többi nem számít. Nem voltak nagy elvárásaim a szüléssel kapcsolatban sem, amelyekhez görcsösen ragaszkodtam volna. Szopizik a baba ügyesen, de nem hagytam volna éhezni a gyereket, ha másként alakul csak azért, hogy nehogy tápot adjak neki. Ha pedig bármi van, tudom, hogy a párom mellettünk van, és együtt fogjuk megoldani” – mesélte lapunknak a pár napja szült kismama.
Traumatikus szülés után sokszor a túl nagy elvárások ugyanis rányomják a bélyeget a szülés utáni életérzésekre, főként ha nem úgy alakul a szülés, ahogy eltervezte az édesanya. Leginkább azok szenvednek a legtöbbet, akik eltervezték, hogy természetes úton hozzák világra gyereküket, de ez valamilyen oknál fogva nem jött össze nekik, és nehezebben fogadják el a császármetszést vagy a szüléssel járó fájdalmat, esetleges komplikációkat. „
Depresszió jelentkezhet egy traumatikus szülés után, amikor magára marad az anyuka a kisbaba gondozásával, nincs támasza, segítsége, nincs megértő férj, rokon, barát, szomszéd, akire számíthat.
Ha van, akitől szükség esetén segítséget kérhet, megfelelő választ kap a kételyeire, a depresszió messze elkerüli a háza táját”
 Fontos, hogy ne hagyjuk egyedül a kismamát, ha nehezen viseli a változásokat, mert sokszor az alváshiány mellett a tehetetlenség érzésével is társulhat a hormonszint-ingadozás által kiváltott érzés. Megerősítést kell kapnia abban, hogy jól csinálja, amit csinál, hogy jó anya. A magabiztosság kialakulásával a hangulatingadozás is csökken. Abban az esetben, ha beteg gyerek születik, a család támasza még fontosabb az édesanya számára, de sokat segít az is, ha pszichológussal beszélget erről.
 A mániás depresszió Még tíz évvel ezelőtt is az orvosok azt javasolták a mániás depresszióban – más néven bipoláris zavarban – szenvedő nőknek, hogy ne vállaljanak gyereket. Szerencsére ez a gondolkodásmód mára már elavult, de a bipoláris nők gyakran nehéz döntéssel szembesülnek ma is terhességük alatt a gyógyszeres kezelést illetően.
A legtöbb mániás depresszióra előírt gyógyszer növelheti a születési rendellenesség kockázatát, ugyanakkor a gyógyszer szedésének abbahagyásával növekszik a depresszió visszatérésének kockázata; egyes felmérések szerint a szülés utáni szakaszban a visszaesési arány 50–70 százalék.
Ennél is riasztóbb, hogy a bipoláris nőknél sokkal nagyobb a valószínűsége a szülés utáni elmezavar megjelenésének, mint a többi nő esetében.
Az elmezavar egy súlyos hangulatzavar, amely a legrosszabb esetben gyermekgyilkossággal végződhet. A szoptatás egy újabb kihívást jelent számára. Habár néhány gyógyszer biztonságosan szedhető ez idő alatt is, gyakran éjszaka is fel kell kelni megetetni a babát. A mániás depressziós nőknél azonban az alvás megvonása kiválthatja a tüneteket.
 Ha tehát elhúzódik a szülés után jelentkező hangulatzavar és szomorúság, szakember segítségét kell kérni. A pszichiáter ezekben az esetekben javasolhat gyógyszeres és pszichoterápiát is. A gyógyszerek közül elsősorban olyan hangulatjavítókat ír fel, amelyek mellett lehet folytatni a szoptatást, így a kismamának attól sem kell tartania, hogy nem táplálhatja gyermekét természetes módon. A pszichoterápia pedig lehet egyéni vagy családterápia, amelynek során az apukát is bevonják a problémák rendezésébe

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése