Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. április 27., csütörtök

VÉGBÉLVISZKETÉS



Végbélviszketés
A végbél körüli bőr viszketése (pruritus ani) a lakosság 1-5 %-át érintő elváltozás. A férfiak körében kétszer gyakoribb, mint a nőknél.
A végbélkörüli bőr viszketése több ok miatt is kialakulhat. Bőrgyulladás allergia vagy nem kellő tisztálkodás miatt, kozmetikai készítmények, bizonyos ételek, gyógyszerek és parazitafertőzés is kiválthatja. Gyakori a végbélnyílás berepedése következtében létrejött végbélviszketés, valamint az aranyér kialakulását követő kellemetlen tünet.
Mi is az a bélférgesség?
A bélben élősködő, a székletben megjelenő férgek és petéik esetében beszélünk bélférgességről. A fertőzött ételek fogyasztása, a rossz higiéniás viszonyok okozhatják, de elősegítő tényező lehet a helytelen táplálkozás, túlzott cukor fogyasztása is. A kutya, macska szőrén megtapadt petéket a kisgyerekek az állatok simogatása után szájon keresztül viszik be szervezetükbe. Állat simogatása után kezet kell mosni. A végbéltáj vakargatása kerülendő, mivel a peték a köröm alá is feltapadhatnak és más személyt is megfertőzhetnek. A végbélviszketés kísérő tünetei lehetnek: étvágytalanság, fogyás, lányoknál a külső nemi szervek gyulladása, kialvatlanság is.
Hogyan kezeljük?
Székelés után a végbélnyílás környékét meleg szappanos vízzel mossuk le, töröljük szárazra. Már gyermekkorban meg kell tanítani a helyes higiénés rendszabályokat.
A kamillás ülőfürdő enyhíti a tüneteket. A gyakori hintőporozás a bőrt szárazon tartja és így megakadályozható a kipállás.
A ruházat ne legyen túl szoros legjobb, ha pamutból készült alsót viselünk. Naponta cseréljünk fehérneműt.
A viszketést kiváltó ételek kiiktatása elősegíti a betegség gyógyulását. Figyeljünk oda a helyes tápanyag bevitelre. Magas rosttartalmú ételeket fogyasszunk, hogy székelésünket megkönnyítsük
Különböző gyógyszertárakban kapható kenőcsők segítenek a viszketés csillapításában (nyugtató kenőcsök).
Jó féreghajtó és gyulladáscsökkentő növény az olajtök, amelynek magját és a magból kinyert zsíros olajat használják a betegség gyógyítására. Kérjük gyógynövényszakember segítségét.
A helyes higiéniai szabályok betartásával, gyakori kézmosássokkal megakadályozható a bélférgesség kialakulása. Kedvenceinket is (kutya, macska) féregtelenítsük évente.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése