Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. április 30., szombat

KISMAMA-BLOG-AZ ALVÁS ÉS ZAVARAI

AZ ALVÁS ÉS ZAVARAI.-ELSŐ RÉSZ-

Az alvás és az ébrenlét váltakozása az emberi lét biológiai ritmusának egyik nagyon fontos sajátsága-

A gyermekek átlagos alvásszügséglete fejlődésük folyamán egyre rövidül.Életük első heteiben napi 16-19 órát töltenek alvással,hat hónap után már csak 14-16 órát-ebben az időben az alvásszügséglet már az éjjelre és a déli órákra korlátozódik.

A második életévben az átlag alvásszügséglet 13,5 óra,ami az 5-6 évben tovább csökken,11,5 –órára-Ekkor már ebéd után alig alszanak a gyermekek,habár ez a szoktatástól is nagyon függ.A 1o évre az alvásidő 8-1o órára redukálódik,14-16 éves korra pedig 8-9 órára.Az ifjak este tovább maradhatnak fenn,ami tanulásukat elősegitheti.

Az alvás –mélysége általában egyéni sajátság.Az ALVÁSZAVAROK- vagy kóros jelenségek az alvás alatt a legeltérőbb formákat ölthetik. fájdalmak, betegségek, emotionális feszültségek ,helyzeti szorongások, okozta álmatlanságot mindenki saját tapasztalatából ismerheti - ezek a módositó hatások bizonyitják hogy mennyire függ az alvás folyamata az éppen aktuális psychofizikai állapottól.Az ébrenlét-alvás ritmusának megváltozása jól megfigyelhető,agyi károsodásokban,főleg agyvelő gyulladások után.-de a szülők nevelői behatása ezekben az esetekben is sokat módosihat.

Az alvási zavarok rendkivül gyakoriak a gyermekkorban.

Okai elsősorban a gyermekre zúdúló tulségosan nagyszámu ingerekben,tulfoglalkoztatásban keresendők.A dolgozó,késő délután hazatérő szülők élvezni akarják gyermeküket,és messze a lefekvés helyes időpontján túl foglalkoznak vele.A televizió,a rádió,a mechanizált játékok nagy tömege,az utcai forgalom dübörgő mozgalmassága,a felnőttek gyermekfüleknek nem való beszélgetése balesetekről,háboruról,helytelen mesék túlstimulálják a gyermeket,aki vagy nem tud elaludni,vagy csupán felületesen.gyakran felriadva alszik.

Az-ÉJJELI FELRIADÁS-Ijesztő kép a gyermek éjjeli felriadása-Rövid idővel elalvás után a gyermek a legnagyobb rémülettel riad fel álmából,pulzusa szapora,pupillái tágak,sir,remeg.Félig öntudatlan állapotban van,és alig nyugtatható meg-ijesztő álma volt.A felriadás hónapokon keresztül gyakran ismétlődhet.

Kezelésében a túlstimulálás megszüntetése a lényeg.Kerülendő a televizió a hibás-nevelési célból-történő ijesztgetés,a mesemondás,a lefekvés előtti túlfoglalkoztatás.Néhány napig –fenobarbital microtabletta adhtó.

Az-ELALVÁSI ZAVAROKNÁL-sokféle segitő megszokást lehet bevezetni-tompa fényt égve hagyni,az ajtót félig bezárni,rituálisan jóéjt mondani megismételt biztatással és beszélgetéssel,egy kedvelt játékszer ágybaviteléve stb.Néha szokványos manipulációk-mint ujjszopás,hajhuzgálás is hozzátartoznak ehhez a rituáléhoz-mások valami szövetdarabot vagy kitömött bábut simogatnak.Az állatbábukat maguk mellé fektetik,mint társat,amely őket az egyedülmaradás szorongásától megvédi,-ezeknek szinte mágikus-Védőangyal-szerepet tuladonitanak,amelynek fontossága csak lassan szürkül banális megszokássá.Egyesek szerint az ilyen kényszereknek mondható ritus betartása a gyengén fejlett –ÉNÜ- gyermekek hajlamosak-szorongásukat leküzdendő,félve minden változtatástól,néha az ilyen ceremóniákhoz való ragaszkodás már a neurótikus fejlődés kezdetét jelezheti.Mégis kijelentem hogy a szokásokból a gyermek jövő fejlődésére nézve nem lehet előnytelen következtetéseket levonni,még akkor sem,ha azok részben genetikusan megalapozottnak látszanak.

Az-ÁLMODÁS-két éves kor körül kezdődik,a három éves már elmeséli álmait,amelyek ekkor még –önteremtette-fantázia képek.Csupán a hét éves gyermek tud megbizhatóan álmairól referálni,főleg ébredése után-az álom szereplői és tartalmai ttöbbnyire inkább szorongást keltőek-a szülőktől az elválasztást,megbüntetést tükrözhetnek,de már kellemes ,sőt nagyzásos jellegü részletek is jelenkezhetnek.

A-KEZELÉST-a szülőkkel való megbeszéléssel kell kezdeni,az életmódban rejlő előnytelenségeket kideriteni-némely gyermek keveset mozog és játszik,igy nem férad ki eléggé,vagy ebéd után többet alszik,esetleg a lefekvés időpontja változó stb-Ez kellő rendszeres szoktatással kiküszöbölhető,de néhány makacs szorongásos esetben a szülőkkel való eggyütalvást meg kell engedni,egyúttal előkészitve a gyermek-elszakadását-

A lefekvési rituálét kis tornával,a szokványos mesélés vagy Az alvásról

Családi tanácsadóként gyakran találkozom kialvatlan, kimerült kismamákkal, akik arról panaszkodnak, hogy gyermekeik alvási szokásait még egy éves korukban is a rendszertelenség jellemzi. Gyermekük megszületése óta még egyetlen éjszakát sem aludtak végig, és egyre kilátástalanabbul szemlélik a jövőjüket. Fognak-e egyszer ők is legalább hat-nyolc órát egyhuzamban aludni? - Kérdezik tőlem elkeseredetten.

Kérdésük teljes mértékben érthető. Sokan emlékeznek még arra, hogy - annak ellenére, hogy életük legszebb pillanatait gyermekeiknek köszönhetik - mennyire kínzó érzés volt éjszakánként legszebb álmomból újra és újra felriadni a gyermekük vigasztalhatatlan sírására. Összegyűjtöttem a különböző megoldásokat,ajánlásokat hátha a valakinek segítségére lehetnek.

Lésd második részt.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése