Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. április 3., vasárnap

-KISMAMA-BLOG-ÉTVÁGYTALANSÁG II

HA A GYERMEK NEM ESZIK II.

Vezessünk be új szabályt! A kedvenc étel helyett ajánljunk többfajta finomságot. Vagy adjuk neki azt, amit a család többi tagja is fogyaszt. Másrészt viszont soha ne kényszerítsük, hogy olyat egyen, amit nem szeret. A legjobb megoldás tehát, ha a gyermeknek megfelelő ételek közül többfélét teszünk az asztalra, amelyből ő aztán választhat. Ha ezekből egyáltalán nem akar semmit, akkor mást se kaphasson!

Kondíciójavító diéta sovány gyerekeknek Az étvágytalan, túlságosan törékeny gyereknek olyan ételekre van szüksége, amelyek mind kalóriában, mind tápanyagokban igen gazdagok: adjunk pl. a tésztájához plusz egy kiskanál csíraolajat, a szószokat zabpehellyel,. A tejszínnel dúsított krémes zöldségleves, az élesztőpehellyel gazdagított friss tejturmix, a rágcsáláshoz kínált szárított gyümölcs, a nassolásra alkalmas tej- és túrókészítmények szinte minden gyereknek ízlenek, s emellett kiváló kondíciójavítók is.

Háború az asztalnál Ha az étvágytalanságnak nincsenek fizikai okai, akkor az általában lelki terhelést jelez. Nem más, mint a gyermek segélykiáltása. Ne engedjük, hogy a felőrlő asztali jelenetek hatalmi harccá váljanak! Vegyünk mély levegőt, felejtsük el az evést és próbáljunk utat találni gyermekünkhöz! Mert ha egyszer mindkét fél megmakacsolta magát, szinte lehetetlen egymáshoz közelíteni, s így az étkezési probléma is állandósulhat.

Tippek

Étvágygerjesztő szabad levegő: Ha a gyerek naponta legalább egyszer rendesen kitombolhatja magát, s fölpörgeti az anyagcseréjét, közben jól kifárad a friss levegőn, biztosan jó étvágya lesz.

"Reggeli-müzli: Sok gyerek nem tartja túlságosan izgalmas dolognak az evést. S ha emellett még törékeny és sovány is, egy reggeli müzlivel segíthetünk neki, amely sok energiával, vitaminnal és ásványianyaggal látja el őt mindjárt a nap kezdetén..

Inkább többször: Legyen inkább többször köztes étkezés, minthogy naponta háromszor "egyhegynyi" ételt kelljen a gyerekbe belediktálni. A gyerekeknek kicsi a gyomra és kicsi a szája, pedig többször kell enniük, mint nekünk nagyoknak. A túl nagy porció el is riasztja őket.


Ezzel ellentétben a kis adagok, amelyeknél még repetázni is lehet - felmérések szerint - növelik az étvágyat. Egy egészséges, friss tejtermékekből készült finom desszert pedig kedvet is ad az evéshez. A napi öt-hat tudatosan megtervezett étkezés ideálisnak mondható: tartalmas müzli, meleg étkezés zöldségekkel és kevés hússal, és a gyümölcs és a tejtermékek sem maradhatnak el.

Hasfájás nélkül: A rengeteg csokoládé, a nehéz és zsíros sültkrumpli, a szénsavas limonádé bizony jól megterheli a gyerek gyomrát: a zsír sokáig időzik a gyomorban, a szénsav pedig az erjedési folyamatoknak kedvez. A krémes torták helyett kínáljuk a gyerekeket inkább finom gyümölcstortával. A friss gyümölcsök, a tejtermékek és a pikáns aprósütemények ízletesek és nem terhelik meg a gyerekeket. Marad a játékra is energiájuk.

Színes büfé: A szigorúan vett "tortázás" helyett, ami sem a mamának, sem a gyerekeknek nem okoz nagy örömet, készíthetünk egy kis svédasztalt, ahol az apróságok kiszolgálhatják magukat. Így a játékidőt sem kell megkurtítani, a gyerekek pedig akkor esznek, amikor kedvük van hozzá. A gyümölcssaláta mellett az uborkával, sajttal, színes zöldségekkel megrakott kis szendvicskék, falatkák, friss tejtermékek, joghurtok ízlenek a kis édesszájúaknak és egészséges módon elégítik ki édesség utáni vágyukat.

A készülődés öröme: Gyermekünk már az előkészületekben is segíthet. Gondoljunk ki közösen játékokat, és a menüt is közösen állítsuk össze. A bevásárlás együtt több örömet okoz, s gyermekünk barátai ízlését és kedvenc ételeit is jobban ismeri. Engedjük, hogy a kis házigazda önálló feladatokat is elláthasson: megterítheti és díszítheti az asztalt, és ha tudja, a gyümölcssalátát is összevághatja. Csak a születésnapi torta maradjon meglepetés!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése