Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. április 12., kedd

KISMAMA-BLOG-BETEGSÉGEK-OVODÁBAN

GYAKORIBB BETEGSÉGEK AZ ÓVODÁBAN

Ma már minden szülő jól tudja, ha máshonnan nem, hát tapasztalatból, hogy a közösségben töltött 10 hónap egyenlő a különböző betegségek, fertőzések szezonjával. Mire lehet számítani, hogyan tudunk védekezni és megelőzni a számos betegséget?

Az egyik fő ok abban keresendő, hogy a kicsik a déli alvásnál egy magasságban fekszenek, így egy-egy köhögés, tüsszögés mindenkihez könnyebben "eljut". Alapos, sokszori, szappanos kézmosással sok kellemetlenségnek elejét lehet venni minden korosztálynál. A jellemző betegségeik azonban ugyanazok:

Felső légúti fertőzések: jellemzően cseppfertőzéssel terjed (pl: tüsszentéssel). A tünetek: a gyerek orra folyik, köhécsel. Azt a pontot nehéz eltalálni, amikor már a betegség orvosi ellátást igényel.

Amíg az orrváladék áttetsző, könnyedén kifújható vagy leszívható, csak egyet-egyet köhécsel, láztalan, addig egyszerű náthával van dolgunk. Otthon kezelhető. Ilyenkor is fontos az orrtoalett, azaz az orrsprék, orrcseppek használata.

A húgyúti fertőzések gyermekkorban a második leggyakrabban előforduló bakteriális fertőzések. Ezek közé soroljuk a húgyhólyaggyulladást és a vesemedence gyulladását.

.. Ahogy a hőmérséklet nulla fok alá csökken, beáll a fagy, akkor a betegek száma is csökken, hiszen a túl hideget a baktériumok, vírusok sem élik túl.

Orvos segitségét kell kérni,ha hányás,láz,sűrű orrváladék jelentkezik.

Ez utóbbi a felülfertőzés jele. Szintén orvosi ellátást igényel a nyugalmat zavaró köhögés, főként, ha fulladás társul hozzá. Nem szabad elhanyagolni, ha a gyerek csípő érzésről számol be pisiléskor, ez a húgyúti fertőzés jele.

A torokfájás és kezelése bővebben.

Fülfájás: ha a gyerek fájlalja a fülét, akkor nyugodtan lehet fül-orr-gégészhez fordulni először. Ha a fülész nem talál fül-orr-gégészeti okot, akkor irányítja azonnal a háziorvoshoz a beteget. Ha azonban be kell avatkozni, akkor így a gyerek hamarabb kerülhet szakértő kezekbe.

Kötőhártya-gyulladás: tünetei a csipásodás, piros elváltozás a szemfehérjén. Ez is orvosi beavatkozást igényel. Amíg nem kerül a kicsi a rendelőbe, addig egy kis kamilla. teával le lehet mosni, de ez meggyógyítani nem fogja.

Az orvos szemcseppet, kenőcsöt ír fel és azonnal ki fogja tiltani a gyereket a közösségből, mert rendkívül fertőző betegségről van szó, amely ráadásul könnyen és gyorsan terjed.

Hogyan erősitse a gyermeke immunrendszerét?

"A gyermekem nemrég kezdte az ovit, azóta nagyon sokszor beteg, főként légúti betegségeket szed össze. Mivel tudnám immunrendszerét megerősíteni kérdezik a szülők?"

Általános megelőzésként ajánlható az immunerősítés.

A közösségbe kerülés első egy-két évében javasolt a gyógyszeres terápia, a gyógyszert kúraszerűen kell néhány hónapig szedni, De minden immunstimuláló szernek egyedi adagolása van amit az orvos ir elő.Ezek a készítmények vénykötelesek, A vitaminok szedése ajánlott tavasszal és télen. Ezek lehetnek multivitaminok, néhány készítmény nyomelemet is tartalmaz. Fontos, hogy ha mégis jelentkezik a megfázás, nátha, ezeket el kell hagyni. Vastartalmuk miatt a baktériumokat is táplálhatják, ezért nincs rájuk ilyenkor szükség.

Hasmenés: ismételt, laza székletürítés esetén tilos a gyereket közösségbe vinni. A recept nélküli készítmények közül tilos azokat adni, amelyek bélmozgást lassító hatásúak.

A hasmenés alatt és a gyógyulás után 4-5 napig jó hatásúak a probiotikumok (normál flórát helyreállító anyagot) tartalmazó készítmények.

Görcsös hasi fájdalom esetén is orvos segítségét kell kérni, hiszen a sebészeti konzílium szükségességét csak ő tudja megállapítani. Olvasson bővebben a gyermekkorban előforduló hasmenésről

Tetű: a fejtetű gyorsan terjed a közösségben és szórványosan még előfordul. A serkét, tetűt a szülő is felismeri. A kettő között a legfontosabb különbség, hogy a tetű pattan, a serkét pedig le lehet húzni a hajszálról. Otthon rögtön el lehet kezdeni a kezelést, a gyerek csak orvosi igazolással kerülhet újra a közösségbe. Alaposan le kell mindent fertőtleníteni a lakásban, ideértve az ágyneműt, fésűt.

A hozzátartozók megelőzésképen kezelhetik magukat gyógyszertári készítményekkel, de ez csak ajánlott. A tetű nem válogat, ahol a családban valaki tetves lett, ott a többiek is könnyen megkaphatják.

Ótvar: olyan bőrelváltozás, ami rövid idő alatt súlyosbodik, váladékozó seb lesz a gyerek arcán, de máshol is jelentkezhet. Ez azonnali (külső-belső) kezelést igényel, otthon szigorú fertőtlenítés szükséges. A közösségben is rendkívül gyorsan terjed, ezért ilyenkor sem lehet óvodába, iskolába menni. Olvasson bővebben az ótvarról

Kiütések:. Olvasson bővebben a kiütéses gyermekbetegségekről.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése