Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. április 17., vasárnap

ÉJJELI ÁGYBAVIZELÉS GYERMEKKORBAN

AZ ÉJJELI ÁGYBAVIZELÉSRŐL GYERMEKKORBAN.

A gyermekgyógyászati kórképek közül az egyik leggyakoribb panasz amivel orvoshoz fordulnak a szülők.Ugyanúgy a kezelése is sok nehézséget és türelmet igényel úgy az orvos mint a szülők részéről.Kell tudni hogy a hólyagkontroll a gyermekeknél különböző életkorban fejlődik ki.Enurezisről csak akkor lehet beszélni,ha a nagyedik életév után is még gyakranfordul elő bevizelés- Gyakorisága a beiskolázás előtt a gyermekeknél körülbelül 1ö%-a beiskolázás után 5 %-mig a serdülés befejeztével gyakorlatilag megszünik,vagy egyre ritkábbá válik.

Statisztikai megfigylések alapján állitható hogy a gyermekek kb-56 % szobatisztává válik 2 éves korra,17 % a 2-3 éves kor között,16% három év után röviddel,mig a maradék 4-8 év között.

Nagyon fontos megjegyezni hogy a –bevizelés-tünete mögött különböző betegségek huzódhatnak meg.A gyermekek döntő több sége /75-8ö % / csak éjjel vizel be-ENUREZIS NOCTURNA-Megjegyzem hogy ezeknél a gyermekeknél a bevizelés gyakran azonos órában következik be.Ez a tény arra utal hogy némi –begyakorlottság-áll a háttérben.A többszöri bevizelés egy éjtszaka lefolyása alatt ritka klinikai jelenség.

A NAPPALI BEVIZELÉS-RITKA-Meg kell jegyezzük hogy az éjtszakai bevizelés tömeges vizelet üritéssel jár mig a nappali lényegesen kevesebb,de egyes estekben az iskolás gyermek is ürithet nagyobb mennyiséget nappal is de ennek már psichogén úgymond-demonstrativ,agresziv- jellege van.

Az éjjeli ágybavizelés olykor bizonyos helyzetekhez kötött,ami már a –psichogén-tényezők szerepére enged következtetniA bevizelés és beszékelés,encompressis, mintegy 1ö % -ban eggyüttesen fordul elő.

A mindennapos gyakorlatban célszerü –elsőleges- és –másodlagos bevizelésről beszélni. –Az elsőnél –enurezis persitens-a gyermek még nem lett szobatiszta,a szerzett formánál a gyermeknél már sikeres toilette-kondicionálás fejeződött be,és egy-két éven át a tünet jelenkezéséig nem fordult elő bevizelés.

Súlyosabbnak itéljük meg a kórképet,ha több mint háromszor hetenként tisztátalan a gyermek,mig más esetekben kisebb-nagyobb tünetmentes időszakok észlelhetőek,és csak néha derithető ki,külön ok a recidivára-pl-környezetváltozás.Alkalmaskénti tisztátalanságok-mint kisseb gyermek játékba-feledkezésénél,vagy idősebb gyermekeknél ritkábban,esetleg izgalmak,vagy nevetés után bekövetkező bevizelésének –nincs jelentősége.

Az elsődlegesen bevizelő gyermekek 2o % nál található a családban hasonló tünet,de az már nem tisztázott,hogy alkati hajlamról vagy a nevelésmód átszármaztatása játszik-e itt inkább szerepet.Több ágazati szakember szerint inkább a nevelésmód átszármaztatása játszik nagyobb szerepet.Egyesek a bevizelést a hibás szoktatás eredményekénz fogják fel-igy a tul korán kezdett tisztaságra szoktatásnál mely esetben a az ürités kontrolljára még nincsenek meg az élettani adottságok.De ki kell zárni a hugyutak fejlődési rendellenességeit is.

A környezet részéről a neurótikus,mereven követelődző anya,esetleg tulterhelt anyák,vagy dysharmónikus házasságban élők eleve rosszabb kapcsolatot épitenek ki a gyermekükkel,,ami azok enurezisét elősegitheti.

A gyermekeknél is emlithetünk hajlamositó tényezőt-a neurópáthiás gyermek ami vegetativ labilitással járhat eggyüt,korai agykárosodás,a hólyag és a hugycső záróizmának fejlődési zavara,esetleg fertőződése,vagy a csökkentebb hólyagkapacitás.

Az ágybavizelő gyermekeknél, utólag psychés zavar mutatható ki-előnytelen családi légkör,gyakori környezetváltozás,elhagyatottságérzés stb-Ha a szoktatás idején új testvér születik,a túldédelgetett gyermekben gyakran féltékenység alakul ki-de idésebb fivérrel szemben is jó eszköz az enurezis az anya fokozottabb törődésének kikényszeritése.

Kiemelném,hogy a bevizelők tartós feszültségi állapotban élhetnek és nyugtalanitó teljesitményigénnyel jellemezhetők.Érzékeny gyermekeknél az önértékbecsülés lefokozottsága,amit még súlyosbit,hogy egy ilyen fiatal,táborozásokból,társasutakból,érthetően kirekesztődnek és következésképpen kapcsolatlétesitéseik nehezebbé vállnak.Az ágybavizelés másodlagos formájánál a családi helyzet és a gyermek emotionalitása is tisztázandó.Az elsődleges formánál a –neurológiai,továbbá EEG-és vizetvizsgálat is kötelező.

Nem időznék el a betegség kezelési alapelveinél/a nyugodt családi környezet,a szemrehányás,esetleg testi fenyités alkalmazása,a folyadék megszritása délután 5 órától,lefekvés előtti hólyagürités,a jutalmazás a száraz éjtszakákért.a gyermek önbizalmának az erősitése,a különféle gyógyszerek alkalmazása stb-ezek a rutin gondozási feladatok közé tartoznak.

Inkább a –TOILETTE TRAININGET-tárgyalnám ahol meggyőződésem hoga számos hibát követ el a környezet.A toilette training tulajdonképpen a hólyag edzése,egy szoktatási procedura.Ennek az elkezdése célszerü a gyermek járni tudása után néhány hónappal.

A csecsemők napi2o-szor,egyévesek 1o-15-ször,felnőttek átlag 5-ször vizelnek naponta.A székelés csecsemőnél 3-4-szer mig iskoláskorban már csupán egyszer történik.

A szoktatást a székelési,tehát edényre ültetési traininggel-edzéssel- kell kezdeni..Ha megfigyelhető hogy a kicsiny egyes étkezések után ürit székletet,úgy már egy év elmultával ráültethető az edényre.Ilyenkor nem célszerü egyedül hagyni,vagy játszani engedni-ellenkezését is le kell küzdeni

A bevizelés előbb nappal szünik meg-elalvás előtt célszerü a kicsinyt újból edényre ültetni.Ha a pelenkái néha már szárazak maradnak,úgy azokat el kell hagyni,gumialátétes ágyban,meleg szobában könnyen kell betakarni,igy a bevizelést könnyebbnek érzi majd a gyermek.A gyermek érzékelését jó szavakkal is megerősiteni—szárazon maradni jó,kellemes-nedvesen feküdni rossz,kellemetlen.

Ha ez a tisztaságra nevelés 8 hét alatt nem lessz eredményes,úgy 2-3 hónapos szünet után ajánlott a megismétlése.

Itt kell megjegyeznem hogy a gyermek kvalitásai mellett/a fejlettsége,figyelme,reagálása/az anya személyiségét is fel kell mérni-túlzott elvárások helyett türelmes odafordulást kell elérni,azért hogy következetesen azonos időben,azonos helyzetekben ismételhesse a szoktatási procedurát.

Az anya magatartása a tisztaságra szoktatásnál a gyermek-anya viszony alakulásának szinte a –PRÓBAKÖVE-amelyből már következtetni lehet a kicsiny további személyi fejlődésére is.Meg kell jegyeznem hogy előnytelen lehet e szempontból a –túl követelő-szigorú,büntető magatartás,amely mögött olykor a gyermek nem kivánt születése,az anya hivatásának feladása,a gyors egymásutáni szülések,vagy az anya psychopátiás személyisége állhat.A bizonytalan szorongásra-hajló elsőszülők-főleg ha surlódásramentes életre vágynak,vagy rokonok,barátnők túl igényesek

Mindkét tipusu enurezisnél-az anya és gyermek eggyüttes psychotherápiája a lényeges/-a gyermeknél játékmódszerrel vagy beszélgetéssel kell a problémához közeledni a paciens korának megfelelően,mig főként az elsődleges bevizelésnél néha az anya saját problematikájának a megbeszélése is elegendő.—ILYENKOE A SZÜLŐK BETEGSÉG JELLEGÉT KELL MEGÉRTETNI,TEHÁT AZT HOGY A TISZTÁTALANSÁG NEM JELLEMHIBA VAGY NEVELETLENSÉG.

A család ilyen jellegü áthangolásánál segit bizonyos gyógyszerek rendelése is.Egyes gyógyszereknek természetesen van placebó-hatáson tulmenő gyógyhatásuk,de feltünő a placebóra jól reagáló enuretikusok száma is.Egyuttal a gyógyszerek rendelése a szülők agrasziv vagy elkeseredett magatartását is megváltoztatja.

Az –IMIPRAMIN-tipusu antidepressansok kis adagban jó tüneti hatással járhatnak.Gyógyszerkurát csak akkor érdemes beinditani ha az legalább három hónapig folytatható.

A-hólyag training-lényege abban áll hogy a gyermeket,napközben a rendes vizelet mindhossyabb ideig való visszatartására ösztökél.

Célszerü naptárt vezetni az elért eredmény feljegyzésével havonként amit naponta –bevizelésnél-esőfelhővel-tisztánmaradásnál napsütés berajzolásával jelzünk.Utána a tiszta napokra prémiumot lehet adni a gyermeknek-tapasztalatom szerint pénzt,mert azt szeretik a legjobban-legalább úgy mint a felnőttek

Ki kell hangsulyozni hogy folyadék megszoritásra nincsen szügség.,mert az ivás megtagadása a gyermek további feszültségérzését fokozhatja.

A MECHANIKUS KONDICIONÁLÓ MÓDSZER-Amelynek lényege,hogy a gyermek vizeletüritése egy matracba vezetett hálózat révén áramkört zár,amely ébresztőszerü zajt kelt.-Nem javasolom.

Mindennemü kezelés megkezdése előtt,meg kell győződni arról hogy az ágybavizelés nem a gyermek-SEGÉLYKÉRÉSÉT- jelenti-e,egy elviselhetetlen élethelyzettel,vagy megoldatlan konfluktussal kapcsolatban.

Ha ilyen esetben a tüneti kezelés sikeres is lesz,a gyermek psychés helyzetének megoldása elmaradhat

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése