Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. április 15., péntek

KISMAMA-BLOG-KISGYERMEKKORI MÉRGEZÉSEK

KISGYEKKORI MÉRGEZÉSEK

Sajnálatos, de napjainkban is évente több ezer gyermek szenved el kisebb-nagyobb mérgezést. A legveszélyeztetettebb az 1–4 éves korosztály, mivel a kicsinyek nem csak a szemükkel, tapintással fedezik fel a világot, hanem a szájukkal is, és ezen felfedezések egyúttal komoly veszélyeket is rejtenek.A GYERMEKKORI MÉRGEZÉSEK OKAINAK RENDKIVÜL SZÉLES SKÁLÁJA VAN.Visszaemlékszem hogy egyszer egy megszokott kórházi ügyelet alatt öt mérgezett gyermeket hozott a mentő.A mérgezések okai a következők voltak-gyufafejek lerágása/foszfor mérgezés/-kaktusztej lenyalogatása-naftalin fogyasztása/a szekrényben elhelyezett molyirtási célból/-egy alkoholmérgezés kómában-és egy organo-foszforikus anyaggal/növényvédő szer/ történő mérgezés. Tehát legyünk nagyon figyelmesek-a kisgyerek az esetek döntő többségében-AMI A KEZÉBE KERÜL ANNAK ELSŐ ÁLLOMÁSA RENDSZERINT A SZÁJÜREG.

A tabletták, a drazsék nagy része fényesen csillog-villog, piros, kék, sárga és zöld színekben. Ezek igencsak arra ingerlik az apróságokat, hogy ne csak kezükbe vegyék azokat, hanem meg is kóstolják.Vigyázat-nagymama gyógyszerek.!!!

Ezért kell a gyógyszereket a gyerekek által el nem érhető és jól zárható szekrényben tárolni; használat után pedig mindig a helyükre visszatenni a pirulákat, és egyéb gyógyszerészeti készítményeket.

A háztartási tisztító- és fertőtlenítőszerek is egyre szebb kivitelben kaphatók. Egy részük még ma is könnyen nyitható, még egy kisgyermek számára is, bár szerencsére ma már egyre több, kicsinyek által nem nyitható flakon is forgalomba kerül. Ezen szereket is tegyük úgy el, hogy a gyerekek ne férhessenek hozzá.

A legveszélyesebbek a növényvédő szerek és a festékhígítók. Érdekes, hogy a legmérgezőbb növényeknek a legszebb a viráguk és legvonzóbb a termésük. Erre is gondolnunk kell kirándulásaink alkalmával, és ezért ne engedjük – amennyiben ilyen növények is fellelhetőek odakint – a kisgyermekeket egyedül a kertben tartózkodni.

Nézzük, mi a teendő mérgezés esetén. A legfontosabb, hogy ne ijesszük meg a bajba jutott gyermeket. Próbáljunk meg higgadtan cselekedni. Először is győződjünk meg arról, hogy biztosan történt-e mérgezés.

A száj megtekintése lényeges felvilágosítást adhat: találunk-e maradékokat a szájban. A gyerek lehelete is árulkodik, ezért mindenképpen szagoljuk meg a száját. Ha gyanúnk alaposnak bizonyul, hívjunk mentőt.Ügyeletek alatt mikor eszméletvesztéses gyermeket vizsgáltam az első aktus mindig alehelet szaga volt-Számos alkoholos mérgezést észlelünk még ma is-A jó –kisüsti –illata a lehelletnek még ma is biztos jelzésértékü az orvos számára-

MINDENNEMÜ MÉRGEZÉS SÜRGŐSSÉGI ÁLLAPOT. . A rohamkocsi minden, az életveszélyt elhárító berendezéssel felszerelt.

Mialatt a mentőt várjuk, nyújtsunk elsősegélyt.

Hánytatás

Ha habzik a kicsi szája, akkor ne hánytassuk, mert a habzó váladékot belélegezheti. Ez pedig fulladáshoz vagy súlyos tüdőgyulladáshoz vezet.

Ha gyógyszert evett, hánytassuk meg. Dugjuk le az ujjunkat a torkába és a garat hátsó részét simogatva keltsünk hányingert, majd fektessük térdünkre és úgy hánytassuk a mérgezést szenvedett gyermeket. Néha nem túl nagyokat üthetünk a hátára is.

Amennyiben ujjunk ledugásával nem sikerül a gyermeket meghánytatni, konyhasós oldatot semmiképpen se itassunk hánytatás céljából, mert a só-víz háztartásuk ebben a korban – szemben a felnőttekével – rendkívül könnyen felbomlik és életveszélyes állapot jöhet létre.

Amennyiben lúgot vagy savat ivott, ne hánytassuk, mert ezen anyagok újra felmarják a nyelőcsövet, a garatot és a szájüreget.

A hányás után itassunk a gyermekkel bőven folyadékot, lehetőleg vizet. Természetesen a mérgezések elkerülésére a legfontosabb a megelőzés.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése