Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. április 14., csütörtök

KISMAMA-BLOG-KÖVÉRSÉG-TENNIVALÓK.

HASZNOS TANÁCSOK KÖVÉR GYERMEKEK SZÜLEINEK

1. Mit igyon a gyerek? A túlsúlyos gyerekek esetében sürgősen el kell felejteni a cukros, szénsavas üdítőket. Helyette vissza kell szoktatni a gyerekeket a vízre, a gyümölcsteára, a jeges teákat úgyis imádják, a cukrot helyettesítsük természetes édesítővel, mézzel vagy sztíviával. A gyümölcslevekkel is érdemes csínján bánni, keressük az alacsony kalóriatartalmú verziókat. Egy 30 kiló feletti gyereknek is meg kell inni naponta legalább 1 liter folyadékot. A gyerekek gyakran összekeverik a szomjúságot az éhséggel. Aki elegendő folyadékot iszik, az nem tömi egész nap a hasát.

2. Szerettessük meg a levest! A zöldségben gazdag levesek (a tészta felesleges) rostban gazdagok, félig megtelítik a gyomrot, és ami a legfontosabb, egészséges, nem hizlaló táplálékkal. Aki eszik levest, már nem tud annyit enni a második fogásból.

3. Készítsük együtt az ételt Talán nagyobb lesz a gyerek érdeklődése a zöldségek, gyümölcsök iránt, ha együtt készítik el a salátát vagy a gyümölcssalátát. A gyümölcssalátához adjunk zsírszegény joghurtot, egy kiskanál müzlit.,

4. Mi legyen az édességekkel? Nehéz kérdés. Semmi esetre se tiltsa el a gyereket az édességektől, inkább ismertesse meg kalóriaszegény verzióikkal, mint például a diétás pudingok, a light jégkrémek. Ha van ideje és kedve sütni, keressen az energiaszegény,SÜTIRECEPTEKET.

5. Ne tartson otthon nassokat! Soha ne tároljon otthon édességeket, mert el fognak fogyni. Legyen a hűtőben zsírszegény joghurt, sajt, saláta, gyümölcs. Csak ezekből lehessen válogatni. Mindig legyen az asztalon friss gyümölcs, fogyasszák együtt,

6. Kenyérfélék Ismertesse meg a gyerekkel a barna, teljes őrlésű, magvas kenyereket, elsőre nem biztos, hogy fog tetszeni, de hátha sikerül. Süssenek otthon együtt egészséges kenyeret, nem akkora fáradtság, mint hinnénk, és óriási élmény lesz.

7. Rendszeres étkezés A reggeli vagy a vacsora, illetve a hétvégi ebédek legyenek biztos pontok a család életében. Együtt, egy jót beszélgetve, mindenkinek jobban esik az étel, még a zöldségek is.

8. A reggeli kihagyhatatlan Szoktassa rá a gyereket, hogy reggelizzen. Teljes őrlésű kenyeret, nem cukrozott müzlit (jól meg kell nézni!) tejjel, gyümölccsel. Aki reggelizik, sokkal energikusabb a nap folyamán, és kevesebbet is eszik, nem szabad, hogy a vacsora legyen a legbőségesebb étkezés.



9. Gyorséttermek? Érdemes kerülni, amíg lehet, úgyis eljön az idő, amikor a kortárs társasággal bemegy. Nincs annál lehangolóbb, mint amikor a vasárnapi ebéd hamburger és sült krumpli az óvodás, kisiskolás gyereknek.

10. Ne étellel jutalmazzunk! A jó viselkedés jutalma soha ne csokoládé legyen, és a büntetés se az édesség megvonása. Az érzelmeinket szóban vagy simogatással, öleléssel fejezzük ki, ne édességet tömjünk a gyerekbe.

11. Ne erőltessük az evést Fogadjuk el, ha a gyerek azt mondja, nem éhes. A gyerek étvágya nagyon hullámzó, könnyen megnő, könnyen csökken. Emiatt felesleges aggódni, egy egészséges kis kamasz nagyon jól érzi, mire van szüksége.

Viszont, ha a kóros soványságra utaló evési zavarok esetén forduljunk szakemberhez.


Miért egyszerűbb helyesen táplálkozni, mint állandóan diétázni?

A szigorú diétázás egyáltalán nem ajánlott 18 év alatt. Mivel a szervezet még sok szempontból fejlődésben van, így szakszerűen és hatásosan diétázni, főleg nagyon nagy túlsúllyal, mindenképpen orvosi felügyelet alatt ajánlott. Ha nagyon elhízott a gyerek, akkor elkerülhetetlen egy szigorú táplálkozási rend kialakítása és betartása, persze ehhez a szülők felelősségteljes hozzáállása és segítsége is nélkülözhetetlen.
Minden radikális tinidiéta maga után vonja a csontsűrűség csökkenését, ami majd később fog gondot okozni, csontritkulás formájában. 12 és 17 év között szilárdul meg a csontok 90 százaléka, így ez az időszak egyáltalán nem alkalmas arra, hogy megvonjuk a szervezettől a kalciumot, a D-vitamint, amelyek lényegesek a csontok növekedéséhez.
A durva, éhezéses gyermekdiéták hallatlanul nagy károkat okozhatnak a serdülő lányok szervezetében. Felborul a menstruációs ciklusuk, szélsőséges esetekben a méh sem fejlődik ki rendesen, ami lehetetlenné teszi a későbbi gyermekvállalást.

Persze ki gondol erre 14 évesen, amikor csak olyan sovány szeretne lenni, mint a topmodellek.
A szigorú diéta során nem jut a szervezetbe elegendő folsav és vas, ami pedig vérszegénységhez vezethet. Ez rontja mind a fizikai, mind a szellemi tevékenységet, ennek következtében leromlik a tanulmányi eredmény is.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése