Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. április 14., csütörtök

KISMAMA-BLOG-A VEGETARIANIZMUS

VEGETARIANIZMUS A GYERMEKNÉL

A vegetarianizmus egy táplálkozási magatartás. Ez a táplákozási mód, mely szerint főként növényi táplálékot fogyasztanak, több féle életmódban nyilvánul meg.

Nem vagyok egy –falánk vagy nagyevő-,gyermekkoromban is inkább-nyápic-voltam de a mindennapi amúgyis sekély örömeink közül a jó étvágy a finom,vátozatos étel úgy gondolom minden biológiai lény számára léte örömeinek egy is része.

Mindennapi orvosi gyakorlatomban nem az ételek minőségével volt a gond,hanem a inkább mértéktartással,a táplákozási kulturával.Megalapozott és tudományos értékitéletem az hogy a vegetarianizmus-bármilyen formája és bármilyen koru gyermeknél-egy rizikó faktor-amihez talán még a szülőknek sem lehet joguk hogy ezt a táplálkozási magatartást egy biológiai minőségekben és értékekben szükséges elemket a fejlődésben lévő gyermekénél korlátozza.

A felnőtteknél másként tevődik fel a kérdés-aki nem óhajt egy életen keresztül,kacsasültet párolt vöröskáposztával-rántott csirkét uborkasalátával,töltöttkáposztát stb fogyasztani,ez egyéni döntés kérdése.De a gyermekektől megvonni a táplálékok széles skálájából bármit is az már felelőtlen magatartás.

Egy belga szakfolyóirat szerint a gyermekek és fiatal felnőttek növekvő száma, akik vegetáriánusan táplálkoznak, különböző vegetáriánus étkezési szokásokkal konfrontáltat bennünket. Ez az egész szigorútól az inkább laza vegetáriánizmusig terjed. Fokozatok vannak tehát és különbséget teszünk pszeudo-vegetáriánizmus, tényleges vegetáriánizmus és szigorú vagy extrém vegetáriánizmus között.

A pszeudo-vegetáriánusok között találjuk a félig vegetáriánusokat, akik nem esznek ugyan sertés- és marhahúst, de szárnyast, halat, tejterméket és tojást igen. Ezzel szemben a pszeudo-vegetáriánusok nem esznek sem húst, sem szárnyast, de növényi táplálékot, halat, tejterméket és tojást igen. A tényleges vegetáriánusok nem fogyasztanak állati eredetű fehérjét, nem esznek húst, szárnyast és halat sem, de tejterméket és tojást igen.

A harmadik csoportban találhatók a szigorú, vagy extrém vegetáriánusok. Ők csak növényi eredetű táplálékot fogyasztanak.
A vegtáriánus elv igen szigorú alkalmazása fokozza az egészségi kockázatokat. Élelmiszereink részben életfontosságú tápanyagokat tartalmaznak, amelyeket szervezetünk maga nem tud előállítani. Ha ezek a tápanyagok nem, vagy nem kielégítő mennyiségben fordulnak elő az étkezésben, az egészségkárosodáshoz vezethet. Normális módon ezeket a tápanyagokat a hús, szárnyas, hal és a tejtermékek tartalmazzák.

Kiegyenlített táplálkozással és célzott menüválasztással a pszeudo-vegetáriánusok megfelelő tápanyagmennyiséget fogyaszthatnak anélkül, hogy a normális testi és lelki állapot kibillenne az egyensúlyából.

A tényleges vegetáriánusok vashiányban szenvedhetnek, mert a szervezet a vasat a zöldségből és gyümölcsből kevésbé és nem olyan jól veszi fel, mint az állati élelmiszerekből. Ezért elegendő gyümölcsöt és zöldséget kell enniük, mert ezek C-vitaminja elősegíti a növényi táplálékokból a vas felvételét.

A kizárólagos növényi táplálkozásból B12-vitamin és vashiány keletkezhet- mindkettő elengedhetetlen a vérképzéshez és a szövetek regenerálódásához-, B2-vitamin hiány (riboflavin, a sejtlégzéshez), D-vitamin és kalciumhiány (elengedhetetlen a csontképzéshez és a fogakhoz). A szigorú vegetáriánizmus (akik sem tejterméket, sem tojást nem fogyasztanak) súlyos egészségkárosodást okozhat.

Vegetáriánizmus és gyermekek:

A vegetáriánizmus gyermekek számára egyáltalán nem ajánlatos, a táplálkozási szakemberek szerint a gyermekeknek komplett táplálást kell kapniuk, azaz húst, tojást és tejterméket , vagy kiegészítő tápanyagokat. A kalcium és a D-vitamin hiánya problémákat okozhat a csontok és fogak fejlődésében (pl. angolkór).

A B12-vitamin és a vas hiánya vérszegénységet, tanulási nehézségeket, az értelmi fejlődés zavarait okozhatja. A tej, a tojás és a hal kitűnő B12-források. Akik mégis ezen táplálási mód mellet döntenek a gyermekeknek és csecsemőknek feltétlenül vitaminpótlást kell kapniuk. Az energiahiány és a túl kevés fehérje ezen kívül növekedési zavarokat idézhet elő. Ezek az kockázatok kizárhatók, ha az anya hosszabb ideig szoptatja gyermekét, vagy szója tejet is használ. Különösen ügyelni kell a B12- , D-vitamin és a kalcium tartalomra

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése